Blog

Dineren bij restaurant Nultwintig op Dushi Curaçao

Een diner bij Nultwintig in Willemstad op Curaçao, het restaurant van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, voelt als een avond uit in een willekeurig toprestaurant in Nederland. Met één groot verschil: eten doe je buiten bij zo’n 25 graden. En dat maakt het allemaal nog net even iets leuker.

Sterchefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot werken aan een (klein) restaurantimperium. Het duo verliet Bord’Eau in Amsterdam om elders in de stad begin 2018 de deuren te openen van ‘no table’ Restaurant 212. Een jaar later volgde Table 65 in Singapore en sinds afgelopen juli exploiteren ze in Willemstad op Curaçao Nultwintig.

Pietermaai
Het restaurant is gevestigd in landhuis De Goede Hoop in de wijk Pietermaai. Een district dat grootscheeps is opgeknapt en nu enkele bruisende straten kent met een keur aan (goede) eet- en slaapgelegenheden.

Dineren
Als mijn lief en ik de laatste week van het jaar verblijven op dit bijzondere deel van het Koninkrijk der Nederlanden, doen we er uiteraard alles aan om een plek te bemachtigen. Met succes, en dus stappen we maandagavond 30 december vol verwachtingen de zaak binnen.

Keuken
Het pand heeft een prachtige uitstraling en dat goede gevoel zet zich ‘binnen’ voort. Ook bij Nultwintig is de keuken de centrale ontmoetingsplaats. Als gast neem je er rondom plaats.

Een deel van de stoelen staat binnen, het andere deel bevindt zich in de buitenlucht (maar is wel overdekt). In het verlengde van de keuken ligt een groot terras, dat ook is ingedekt.

Keukentafel
Zit je aan de keuken(tafel), dan worden de gerechten voor je ogen (af)gemaakt. Wij hebben een plekje buiten en kijken naar de chefs die verantwoordelijk zijn voor de amuses en (koude) voorgerechten.

Andreas Péter
De keuken staat onder leiding van Andreas Péter, die een verleden heeft bij onder andere de met twee Michelinsterren bekroonde restaurants Ciel Bleu in Amsterdam en De Treeswijkhoeve in Waalre. Hij kreeg, naar eigen zeggen, een kans die hij met twee handen heeft aangegrepen.

Bib Gourmand
Bij Nultwintig geniet je van fine dining ‘op een iets lossere manier’. Een keuzemenu van drie gangen kost 88 Antiliaanse guldens. Ongeveer de helft in euro’s. Net iets boven het niveau van de Bib Gourmand dus. Erg leuk: ons bestek halen we uit de tafellade.

Menu
Tijdens ons bezoek kunnen we kiezen uit vier voor-, vier hoofd- en vier nagerechten. Daarvoor krijgen we enkele amuses geserveerd. Mijn tafelgenoot kiest voor de ‘cannelloni van wortel met fetakaas, ingelegde bundelzwammen en jus van wortel en gember’ als starter.

Mijn voorgerecht is ‘zeebaars gemarineerd in tijgermelk van passievrucht, crème van dille en saus van kokos en limoen’. We zijn beide enthousiast over onze keuze, en de voorkeur van de ander. Want we proeven natuurlijk wel even elkaars gerechten. 

Wijn
Ik vraag naar een wijn die past bij de zeebaars, maar ook de begeleider kan zijn van mijn hoofdgerecht (kabeljauw). De dame die bij mij adviseert, slaagt met vlag en wimpel.

Haar keuze is top, en nog voordat mijn hoofdgerecht wordt geserveerd, vraag ik al om een tweede glas. Ik blij, en zij blij (denk ik).

Hoewel ik een tweede keer heb gevraagd naar het etiket van de fles, ben ik er helaas niet in geslaagd te onthouden om welke wijn het ging. Een beetje slordig, maar het doet gelukkig niets af aan het resultaat.

Hoofdgerecht
Omdat we omgeven zijn door water, kies ik ook voor vis in het hoofdgerecht: ‘gekonfijte kabeljauw met chorizo-mosterd boontjes, mosselsaus en katsuobushi (gedroogde tonijn-schaafsels, RL)’.

Het hoofdgerecht van mijn gezelschap is ‘zacht gegaarde kalfswang met krokante kruiden, orzo (gedroogde pastasoort) en een vinaigrette van chimichurri’. Opnieuw kijken we elkaar met een meer dan tevreden gevoel aan. De kalfswang is fantastisch mals en de twee gerechten zijn super smaakvol.

Dessert
Het dessert delen we. Hoewel het lastig kiezen is, besluiten we te gaan voor de ‘sneeuwbal gevuld met kokosschuim, gemarineerde ananas en pina colada-ijs’.

Of het de beste keuze is, zullen we nooit weten. Dat het een heel goede keuze is, dat weten we echter wel. En stiekem denken we dat we het juiste dessert hebben gekozen, want de medewerkster knikt enthousiast en bevestigt ons besluit met de woorden ‘goede keuze, die is erg lekker!’.

Laatste hap
Al snel blijkt dat daarvan niets gelogen is. Dit is een dessert zoals een dessert moet zijn: licht – zodat er altijd plek voor is -, zeer smakelijk en net te weinig. En met dat laatste bedoel ik dat je stiekem een beetje baalt als je de laatste hap hebt genomen, omdat je nog niet wilt dat het op is.

Dushi
Na een lekkere kop koffie lopen we terug naar ons hotel iets verderop. Tevreden stel ik vast dat het leven goed is… Dushi Curaçao en Dushi Nultwintig.

Pietermaai
Heb je een reis naar het eiland op de planning staan of ben je voornemens dit te gaan doen, sla Nultwintig dan niet over. Het restaurant huisvest aan de Penstraat in het district Pietermaai en is zeven dagen per week geopend.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Kliekjesmenu bij De Loohoeve in Schoonloo

Volgend artikel

Restaurant Lucas Rive op 14 januari weer open

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.