Partnercontent

Zeeuwsche Zoute bouwt nieuwe zoutziederij in Bruinisse

Partnercontent – Zeeuwsche Zoute verhuist binnen Bruinisse naar een andere locatie. De onderneming van Christian Clerx bouwt aan een nieuwe zoutziederij in de haven. Om ook een educatiecentrum te kunnen realiseren en financiële middelen te hebben voor een zo duurzaam mogelijke werkwijze, loopt een crowdfundingcampagne.

Zeeuwsche Zoute brengt sinds 2019 een eeuwenoude traditie terug in Zeeland: zeezout maken van zeewater.

Oosterschelde
Wat begon met een jerrycan uit de Oosterschelde, is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat – naar eigen zeggen – als enige op ambachtelijke wijze Nederlands zeezout wint.

De huidige zoutziederij puilt uit en daarom staat een verhuizing naar een nieuwe locatie in de haven van Bruinisse op de planning. ‘Dit is dichter bij de bron van ons product: de Oosterschelde’, zo laat onze vriend van… weten.

‘Het wordt een plek waar door nieuwe technieken als één van de weinige zoutziederijen zonder fossiele brandstof ambachtelijke zeezout kan worden gemaakt.’

Duurzaamheid
Het geld dat wordt opgehaald met de crowdfunding, gaat naar de verdere verduurzaming van het bedrijfspand en het realiseren van een educatie bezoekerscentrum, waar iedereen het hele jaar door welkom is om te kijken hoe op duurzame wijze zeezout wordt gemaakt.

Zo wordt de restwarmte van naastgelegen bedrijven gebruikt om de zoutpannen te verwarmen en de zonnepanelen op het dak zorgen voor de opwekking van energie.

Bezoekerscentrum
In het toekomstige bezoekerscentrum kunnen bezoekers mee op een begeleide tour met gids. Hierbij hoor je het verhaal van Zeeuwsche Zoute en is ook aandacht voor de geschiedenis van het zoutzieden en de rol daarvan in Zeeland.

Zoutzieders
Daarnaast hebben mensen de gelegenheid om vanachter glas het productieproces met de zoutzieders van dichtbij te bekijken. De tour eindigt uiteraard met een zoutproeverij om zelf de smaak van het zout en de verschillende varianten te ervaren.

Crowdfunding
Wil jij de duurzame groei van Nederlands enige zoutziederij ondersteunen? Doe dan mee met de crowdfundingcampagne via Crowdaboutnow. Deelnemen kan al vanaf 5 euro. Bij 50 euro of meer ontvang je bijzondere cadeaus.

Vorig artikel

Verhuisd Sukerieje opent met nieuwe eigenaren in Zwolle

Volgend artikel

Je kunt nu slapen op het water bij Strandhotel Cadzand

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.