Blog

Tiengemeten: natuurpracht onder de rook van Rotterdam

Ook in de drukke Randstad zijn plekken waar je heel gemakkelijk naartoe kunt en je, als je het goed voorbereid, nauwelijks mensen tegenkomt. Tiengemeten bijvoorbeeld, waarvoor je slechts tien minuten op de pont hoeft. Het eiland is het domein van herten, Schotse hooglanders, bevers en (heel veel) vogels.

Tiengemeten is zeven kilometer lang en 2 kilometer breed. Dat is meer dan de omvang, waaraan het eiland haar naam te danken heeft. Tien gemeten is namelijk ongeveer vier hectare, dat wil zeggen een stuk van honderd bij vierhonderd meter.

Hoeksche Waard
Oorspronkelijk het domein van boeren, die er grond pachten, maar sinds 1997 in beheer bij Natuurmonumenten. Een prachtig gebied in de Hoeksche Waard, onder de rook van Rotterdam, waar de natuur de macht heeft overgenomen.

Die omvorming begint in 2007. Dat jaar wordt aan de zuidkant een gat in de dijk gegraven en ontstaat een zogeheten wetland, deels onder invloed van de rivier en deels als uitgestrekt moeras.

Tien minuten met de pont
De pont naar Tiengemeten ligt in Zuid-Beijerland. In tien minuten vaar je over ‘het vuile gat’ en kom je aan land in de centrale haven. De plek met de meeste faciliteiten én startpunt voor alle wandelroutes over het eiland.

Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, die prima zijn te combineren en waardoor je – zo goed als – alle te bereiken plekken op het eiland bezoekt.

Wandelen
Wij doen het laatste en combineren de Wildernisroute (10 kilometer, (gedeeltelijk) blauwe markering), de Beverroute (4,5 kilometer, gele markering) en de Wintertalingroute (6,5 kilometer, rode markering).

De Wildernisroute brengt ons naar de westkant van het eiland. In dit zoetwatergetijdengebied – zo genoemd vanwege de slikken en moerassen – heeft het water vrij spel door de verbinding met het Haringvliet.

Schotse Hooglanders
Volgens Natuurmonumenten een plek waar bevers en zeearenden graag verblijven. Helaas treffen wij ze niet aan, maar we genieten wel van de vele Schotse hooglanders. We hoeven niet eens ons best te doen om ze te vinden. Sterker: sommige dieren voelen zich net zo thuis op de wandelpaden als dat wij dat doen.

Moeras
In het midden van Tiengemeten ligt het kommoeras, dat bestaat uit ruig grasland en open watermoeras. Het is een ‘gesloten’ watersysteem dat af en toe overspoelt bij extreem hoog water. Ideaal voor vogels.

De Wintertalingroute volgt het moerasgedeelte in het oosten en is vernoemd naar de kleinste eend op het eiland, te herkennen aan de kastanjebruine kop met groene vlek om het oog. Ze komen in het najaar uit Noord-Europa om hier de winter door te brengen. Tiengemeten is de favoriet, omdat er altijd slikken en ondiep water te vinden zijn voor het bij elkaar scharrelen van hun kostje.

Oude Polder
In het oosten vind je ook het oudste deel van het eiland. Op de Oude Polder begint Tiengemeten rond 1600 als een zandplaat van 10 gemet groot. Rond 1750 wordt deze plaat bedijkt en bewoond. In de eeuw daarna groeit het uit tot de omvang die het heden ten dage heeft.

Overnachten
Midden in die polder huisvest Herberg Tiengemeten! Jarenlang geëxploiteerd door Maya Penning en Hans Oosterhof, maar sinds april in handen van Tiny Parks.

De herberg heeft een restaurant en zes hotelkamers, en op het terrein voor de zaak kun je overnachten in een luxe tent! Geen stroom, wel sanitair. En genieten van pikdonkere nachten en de geluiden van de natuur.

Natuurmonumenten heeft op het eiland drie vakantiewoningen staan (voor vijf, acht of twaalf personen), die je kunt huren voor een weekeinde, een midweek of een week. Twee goede redenen om nog eens terug te komen.

Het kan niet anders dan een bijzondere ervaring zijn. Het eiland telt namelijk maar negen vaste bewoners en een zorgboerderij waarop 26 mensen verblijven.

Herten
Dit bezoek volstaan we met een lunch op het prachtige terras en een gesprek met Maya. Het paar verhuist naar Drenthe om daar campers te gaan verhuren aan mensen die met hun hond op pad willen.

Als we over de dijk teruglopen naar de pont, krijgen we nog een prachtig cadeau: herten in overvloed. In eerste instantie nog op grote afstand, maar niet veel later heerlijk dichtbij. Wat fantastisch leuk!

Eilandgevoel
Op de pont terug nemen we de dag nog eens door. Tiengemeten kan van de wensenlijst af, al sluiten we niet uit dat we nog eens terugkeren. Omdat we op een vrijdag zijn gegaan en buiten vakantietijd, komen we nauwelijks mensen tegen. Niet dat dit per se nodig is, maar het geeft het eilandgevoel wel een extra dimensie.

Natuurmonumenten
Tot en met 31 oktober vaart de pont zeven dagen per week vanaf 10.00 uur. Een retourticket voor volwassenen kost 6 euro, kinderen tot en met twaalf jaar betalen 4 euro. Ben je lid van Natuurmonumenten, dan krijg je korting.

Tot en met twee jaar is de overtocht gratis. De vaartijd is ongeveer tien minuten. Op maandag zijn alle voorzieningen gesloten, behalve Tweede Pinksterdag.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

René Koelman over voorjaarskazen

Volgend artikel

Puur en persoonlijk Dorset in Borne heeft scherp oog voor kwaliteit en streek

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.