Blog

Restaurant Sizzles in Apeldoorn: verwennerij op de Veluwe

Sizzles in Apeldoorn bezit sinds 2011 een Bib Gourmand. Als Rik tijdens een familieweekend verblijft op de Veluwe, valt de keuze voor het diner op vrijdagavond op het restaurant van Esther en Leon Habers. De ervaring? Het dessert is al op, voordat er een foto van is gemaakt.

Het blijkt maar weer eens: je kunt – al jaren – meedraaien op het hoogste niveau, maar toch een beetje onder de radar blijven. Natuurlijk kennen we Sizzles al, erover geschreven of er gegeten hebben we echter nog niet.

Veluwe
Daar komt deze vrijdagavond in januari verandering in. Omdat we een weekend doorbrengen in een vakantiehuis op de Veluwe en we deze dag iets te vieren hebben, komen we terecht bij restaurant Sizzles.

Bib Gourmand
De eetgelegenheid van Esther en Leon Habers is sinds 2011 in het bezit van een Bib Gourmand, de onderscheiding van Michelin voor restaurants die een kwalitatief goed keuzemenu van drie gangen serveren voor (maximaal) 37 euro.

Tasting Menu
Wij pakken echter groter uit, omdat we daarvoor zogezegd een reden hebben, en kiezen voor het Tasting Menu van vijf gangen.

‘Een verrassingsmenu waarbij we een mix maken van verschillende gerechten, zodat je als gast van een onbezonnen avond vol culinaire verrassingen kunt genieten.’ Kom maar op!

Ondergetekende laat het arrangement met bijpassende wijnen aan zich voorbijgaan, omdat hij deze avond chauffeur is. Voor wie dat wenst, zijn alcoholvrije alternatieven beschikbaar. Ik kies voor water met bubbels.

Heilbot en paling
Nadat de smaakpapillen zijn geactiveerd met een smakelijke amuse, starten we ons verrassingsmenu met heilbot en een sushi van paling. Wat een start!

De sushi van paling is waanzinnig en vol van smaak. Als ik deze op heb, kijk ik stiekem of een van mijn tafelgenoten minder enthousiast is. Helaas, mijn mening wordt door hen gedeeld. Er blijft nergens iets over.

Dorade
Ook in gang twee draait het om vis. Chef Leon serveert een op de huid gebakken dorade. Ik vind de combinatie met de chorizo erg geslaagd.

Paleis ’t Loo
Het restaurant huisvest aan de Koninginnelaan, achter de grote kerk en op loopafstand van het centrum, theater Orpheus en paleis ’t Loo. In een karakteristiek pand van een voormalig kruidenier.

Interieur
Wij krijgen een plek achterin de volledig gevulde zaak. Om een hoek, waardoor we ietwat afgezonderd zijn van de andere gasten, maar wel privacy hebben. We hebben geen buren en maar één tafel in ons gezichtsveld.

Open keuken
Met een schuin oog kijken we bovendien uit op de open keuken. Chefs Leon Habers komt daar aan het begin van de avond vaak uit om vaste gasten te begroeten.

Er heerst een prettige dynamiek en een compliment is ook op zijn plek voor de kleding van de zwarte brigade. Opvallend: het zijn allemaal dames.

Vlees
De volgende twee gangen krijgen we vlees geserveerd. Eerst eendenborst en vervolgens kalfslende met een saus van Pedro Jimenez en witlof.

Voordat we afsluiten met het dessert, wordt ons een zogeheten pre-dessert geserveerd. Bedoeld om de smaakpapillen voor te bereiden op onze laatste gang. Op ons bord kokos, kaffir en citroengras.

Dessert
Met het afsluitende dessert – ijs van vlierbloesem, een taartje van hazelnoot, hangop van sinaasappel en ijs van ginger ale – gaat het mis.

Niet met het gerecht of de bediening, maar met mij! Bij thuiskomst blijkt dat ik vergeten ben om deze op de foto te zetten. Slordig en stom, maar ik geef de chef gewoon de schuld: het was (te) lekker!

Verrassingsmenu
Dat laatste is ook echt zo! Het is een prachtige afsluiter van een smakelijk tasting menu, dat ook nog eens vriendelijk is geprijsd.

Wij eten een verrassingsmenu van vijf gangen voor 57 euro. Vier gangen kan ook, voor een couvertprijs van 47 euro.

Het menu waarvoor Michelin een Bib Gourmand heeft toegekend, kent drie keuzes per gang en kost 37 euro.

Benieuwd? Restaurant Sizzles in Apeldoorn is van dinsdag tot en met zondag geopend voor diner. Voor meer informatie volg je deze link.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des Rôtisseurs en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chef2Chef: Anne-Laura en Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve

Volgend artikel

De favoriete restaurants in Limburg van Robin van de Bunt

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.