Blog

Onbevangen genieten bij bruisend Tapisco in Den Haag

Een prachtige (cocktail)bar bij de entree, zes rijpende hammen tegen de wand van die bar, een heerlijke dynamiek… Tapisco aan de Kneuterdijk in Den Haag bruist, vooral op deze zaterdagavond in december. Perfecte plek voor een avond onbevangen genieten met – in dit geval – vrienden.

Tapisco komt uit de koker van sterchef Marcel van der Kleijn en Sharon van Tongeren. Het is de vierde zaak in Den Haag van het duo, dat ook tekent voor de exploitatie van Calla’s (één Michelinster), Oogst (Bib Gourmand) en BIT Grill & Café.

Spanje
Voor hun nieuwste aanwinst, gerealiseerd in een pand dat liefst driehonderd jaar onderdak bood aan boekhandel De Vijf Vocalen en de laatste jaren aan een vesting van Mees Pierson, lieten de eigenaren zich inspireren tijdens een vakantie in Spanje.

Lunch, borrel en diner
Zeven dagen per week kun je er terecht voor lunch, borrel en diner. Tijdens ons bezoek op een zaterdag in december zien we hoe dat er in de praktijk uitziet.

Terwijl de laatste borrelaars genieten van een glas wijn en een plankje met hammen en/of kazen, melden de eerste gasten zich voor het diner.

Bib Gourmand
De horecagelegenheid aan de Kneuterdijk – vlakbij het Binnenhof – is door Michelin ook bekroond met een Bib Gourmand, maar eigenlijk draait het hier om tapas en petiscos.

Authentieke gerechten uit respectievelijk de Spaanse en Portugese keuken. Ook de wijnen en de cocktails zijn geïnspireerd op Zuid-Europa.

Menu
De menukaart is overzichtelijk. Aan de voorkant staan de appetizers (te bestellen in porties van 50 of 100 gram) – die volgens de dame die ons helpt ook zeer geschikt zijn om na het diner te bestellen bij bijvoorbeeld een smakelijke cocktail of een lekker glas wijn. Uiteraard!

Aan de andere kant vind je de zogeheten lunch- en dineropties (en het seizoensgebonden menu van drie gangen). Daarop staan tijdens ons bezoek vijftien keuzes. Verder ook drie desserts, maar die worden niet als tapas of petiscos geserveerd.

Per keer bestel je zo’n drie tot vier gerechten, zo klinkt het advies, en kies je er al dan niet voor om deze met elkaar te delen (zoals wij doen).

Cocktails
Wij starten ons bezoek met een mocktail (alcoholvrije cocktail) op basis van limoensap, kardemom en rabarber. De twee appetizers die wij bestellen, zijn ‘met de hand gesneden Iberico-ham’ (jamón iberico cebo de campo) en ‘oude geitenkaas uit rueda’ (queso de cabra anejo san antonio).

Tapas
Door de overzichtelijkheid van het aanbod tapas kun je met vier personen – ons gezelschap – het grootste deel bestellen en – dus – proeven. Al heeft dat vanzelfsprekend ook te maken met je smaakvoorkeuren.

Wij proeven een uitgebreide selectie, die ik hier niet allemaal bespreek. Ben je (te) nieuwsgierig, volg dan deze link om de actuele kaart te bekijken.

Sterchef
Als een sterchef zich bemoeit met de kaart, dan weet je eigenlijk al dat het goed zit. Maar er is helemaal niets mis mee om dat tijdens een bezoek ook bevestigd te krijgen.

Een paar absolute toppers bied ik in deze blog graag een podium. Allereerst de groene gazpacho met een ceviche van makreel. Prachtig is het pittigheidje.

Ook gaaf is dat de erbij geserveerde Verdejo 2018 uit de Spaanse wijnstreek Rueda daarbij heel mooi overeind blijft. Complimenten voor het wijnadvies van de medewerkster.

Iberico
Een bijzondere vermelding verdient eveneens de macaron van inktvis met een crème van tonijn en basilicum. We bestellen deze zelfs een tweede keer. Vol van smaak en gewoon heel erg lekker!

Het heerlijke gevoel dat ontstaat bij gezellig eten in goed gezelschap laait helemaal op als we genieten van de Iberico-ribs. En ja hoor, ook dit gerecht komt in een later rondje nogmaals op tafel. Een beter compliment kun je niet geven.

Empanada
Tot slot speciale aandacht voor de empanada met gehakt van rundvlees, tomaat en kruiden. We hebben het glas dan inmiddels gevuld met een Breca Garnacha Old Vines 2016 uit Catalayud. Opnieuw heel goed geadviseerd.

Reserveren
En zo is het snel laat… Een goed teken, want gaat tijd immers niet snel als het gezellig is. Hartstikke tevreden lopen we naar het Centraal Station. Ook dat heeft Tapisco mee: een goede bereikbaarheid voor gasten die komen met het openbaar vervoer.Kortom: meer dan voldoende redenen voor een reservering. Het restaurant is zeven dagen per week geopend vanaf 11.00 uur, daaraan kan het dus niet liggen. Via deze link is je tafel snel geclaimd.

De foto’s zijn gemaakt met mijn telefoon.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Fris in Haarlem gaat tussen kerst en Oud & Nieuw all-in

Volgend artikel

Chefs Gilbert von Berg en Ralph Hermans samen de keuken in

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.