Partnercontent

Duurzaam Ondernemen Prijs voor Zeeuwsche Zoute

Partnercontent – Zeeuwsche Zoute, vriend van ChefsFriends, is uitgeroepen tot winnaar van de Duurzaam Ondernemen Prijs van Schouwen-Duiveland. De onderneming van eigenaar Christian Clerx ziet het als een aanmoediging haar ambitie om duurzame oplossingen te omarmen om de gemeente circulair en duurzamer te maken, voort te zetten.

Volgens de jury is er een sterke focus op duurzaamheid en innovatie, en is Zeeuwsche Zoute sterk op zoek naar samenwerking buiten de eigen branche op lokaal niveau. ‘Het heeft een positieve impact binnen de gemeente Schouwen-Duiveland.’

Gedemineraliseerd water

Aanleiding voor de winst is het H2O-station, dat inhoudt dat bedrijven in de gemeente gedemineraliseerd water kunnen ophalen, vergelijkbaar met een tankstation, om zo efficiënter water te gebruiken en onnodige kilometers te vermijden.

Op dit moment loopt er een pilot met schoonmaakbedrijf Schoon op Maat. Het initiatief is succesvol en met het gewonnen geld gaat Zeeuwsche Zoute het project vanaf januari opschalen.

Daardoor kunnen veel meer bedrijven op Schouwen-Duiveland op een laagdrempelige manier gebruikmaken van het gedemineraliseerde water.

Klimaatneutraal in 2040

Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland streeft ernaar om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen, met als uiteindelijk doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

Ze wil investeren in de bevordering van biodiversiteit, het stimuleren van de circulaire economie en het aanpassen aan de veranderingen in het klimaat op Schouwen-Duiveland.

Prijs als stimulans

Om ondernemers aan te moedigen om samen te werken aan één of meerdere van deze uitdagingen, organiseert de energiecoöperatie Energie Werkt Schouwen-Duiveland, in opdracht van de gemeente, dit jaar voor de derde keer op rij de Duurzaam Ondernemen Prijs.

Christian Clerx

Zeeuwsche Zoute is een idee van Christian Clerx, die hiermee in 2019 een oude traditie nieuw leven inblies. Op Schouwen-Duiveland maakt hij als enige in Nederland ambachtelijk zeezout.

Streekproduct

De onderneming is ook houder van het Zeker Zeeuws-certificaat en daarmee een officieel erkend Zeeuws streekproduct. In 2022 was Zeeuwsche Zoute Zeker Zeeuws Streekproducent van het jaar.

Circulaire productie In 2024 wil Christian de zoutziederij volledig transformeren naar een circulair productieproces. Met een nieuw bedrijfspand, dat begin volgend jaar in gebruik wordt genomen, wordt hierin een grote stap gezet.

Vorig artikel

Zo ziet Noble in ’s-Hertogenbosch eruit na snelle restyling

Volgend artikel

Foto’s: dit is het nieuwe Rijks Restaurant in Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.