Boeken

Beste smaakcombinaties Pascal Jalhay in ‘Wereldse smaakmakers’

Boeken – Pascal Jalhay behoort tot de absolute smaakmakers in de Nederlandse gastronomie van de afgelopen 20 jaar. In zijn boek ‘Wereldse smaakmakers’ verklapt de kok zijn beste smaakcombinaties en geeft hij recepturen voor de doordeweekse thuiskok én gevorderde hobbykok.

Koken is niet gebaseerd op strenge spelregels, vindt Jalhay. ‘Natuurlijk heb je altijd een basisrecept, maar je kunt er vervolgens geheel je eigen draai aan geven. Je bepaalt zelf hoe zilt, zoet, pittig of fris je het gerecht wilt maken’.

In ‘Wereldse smaakmakers neemt Jalhay je mee in de wereld van de smaak. Tijdens de vele reizen die hij in zijn leven maakte, van India tot Indonesië en van Peru tot Portugal – heeft hij een breed scala aan kruiden, sauzen, boemboes en condimenten verzameld.

Pascal laat zien hoe je verschillende basissmaakmakers maakt, zoals Argentijnse wet en dry rubs. Peruaanse leche de tigre, Vietnamese gefermenteerde vissaus, verschillende Indonesische boemboes, oer-Hollands ‘rommelkruid’, piri piri en za’atar.

Daarnaast geeft hij je ook uiteenlopende suggesties voor condimenten die je gerecht naar een hoger niveau zullen tillen, zoals salsa’s, sambals, chaat, mosterd, rouille, harissa, compotes en pickles. De smaakmakers zijn voorzien van een ‘smaakkompas’ waarin je precies kunt zien welke smaakcombinaties werken.

Het boek telt 75 basisrecepten uit de hele wereld en telt 192 pagina’s. Pascal Jalhay werkte in verschillende topkeukens en kookte meerdere Michelinsterren bij elkaar. Tegenwoordig is hij eigenaar van kookstudio Bij de Molen in Laren. Zijn laatste boek ‘Wereldse smaakmakers’ is verkrijgbaar in de boekhandel en bij kookstudio Bij de Molen in de Molenaar 19 in Laren.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Menno Post start unieke chefstuintable in binnentuin van Olivijn

Volgend artikel

Ondernemersverhaal vader en zoon Oostwegel in boek vastgelegd

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.