Blog

Blog Bourgondisch Lifestyle: wellness = healthy

Kaas gezond? Jazeker! En hoe lekker gezond! Oké, ik ben geen arts maar een ‘kaasboer’, zo zegt men weleens terwijl ik helemaal niet boer. Maar dat kaas gezond is, kan mijn gezonde verstand ook gewoon begrijpen.

We hebben brandstoffen nodig. Vetten, suikers en eiwitten; kaas heeft het allemaal. En als we de boerenkaas gebruiken van rauwe-melk, dan is het ook nog eens onbewerkt en dus eigenlijk super gezond.

Super gezond
Als de boer dan ook nog eens geen antibiotica gebruikt en zijn land niet heeft bewerkt met allerlei troep, dan heb je super gezonde melk die een super gezonde kaas kan leveren en een kaas die ook nog eens super smaakt.

Met natuurlijk ook een hoop positieve bacteriën die, door niet te pasteuriseren, gewoon blijven bestaan en zorgen voor onze gezonde balans in de darmflora.

Wat ‘onze’ boeren doen, is eigenlijk heel eerlijk. Puur de gezonde, onbewerkte melk verwerken tot kaas. En als die melk dan zo rijk is, dan zorgt dit voor een hele volle smaak.

Vol vet of magere kaas
Vol vet bevat alles wat je nodig hebt. Gaan we de kaas of de melk mager maken, dan ontbreken belangrijke bouw- en brandstoffen die we gewoon nodig hebben.

Vol vet is ook nog eens veel smaakvoller. Dus beter ietsje minder gezond met meer vet en meer smaak, dan gezonder met minder vet en minder smaak.

Jullie merken het al, ik ben een liefhebber van het echte product: vol van smaak en vol gezonde vetten. Daar kun je dingen mee doen…dat is grenzeloos. Vervang ook eens vlees door kaas.

Remeker
Een inspiratiebron voor mij en voor vele anderen is de Remeker van de familie Van der Voort uit Lunteren. Zij hebben jaren geleden het roer omgegooid en zijn van regulier boeren overgestapt naar super gezond boeren.

Een omslag die niet eenvoudig was en die hen ook veel angstige momenten heeft gegeven. Was dit wel de juiste weg?

Terug naar de natuur
Ze zijn teruggegaan naar de natuur en gaan spitten in hoe het vroeger ging. Dat hebben ze teruggebracht in hun kaas.

Een super gezonde kaas, gemaakt zoals Jan Dirk altijd zegt, in een driehoeksverhouding. Een verhouding tussen de boer, de koeien en de grond.

Gezond
De juiste balans betekent gezonde grassen en kruiden die zorgen voor gezonde koeien die gezonde, smaakvolle melk leveren en gezonde, niet stinkende, mest produceren die het land weer verrijkt en niet uitput.

Uiteindelijk zorgt dit ook weer voor een gezonde boer die goed kan boeren en daardoor voor zijn koeien, het land en zijn familie kan zorgen.

Als je ooit in de buurt bent, kijk dan of ze een open dag hebben. De eerstvolgende staat gepland voor 17 juni 2017. Pak je kans en laat je inspireren.

Eerlijke kaas
Als je goed gaat, kijken vind je door Europa heen veel van dit soort boeren. Boeren die hun nek uitsteken en een mooie, pure, eerlijke kaas willen maken.

Dat zijn de boeren waar we graag mee werken en ook mee netwerken. Belangrijk voor ons is dit als een olievlek te laten verspreiden en de boeren zoveel mogelijk met elkaar laten delen en inspireren. Dan wordt de wereld een klein beetje gezonder, en dus ook smaakvoller.

Serveren
Gezond kaas eten is ook een gezonde wijze van serveren. Nu het voorjaar wordt, is het een mooi moment om een rijkelijke salade met kruiden, groentes, fruit en kaas te maken.

Overgoten met een lichte dressing, een goed stuk brood erbij en een heerlijk glas stevige witte wijn, bijvoorbeeld de Château Carlot. Serveer hierbij een heerlijk geitenkaasje. Niet zo’n scherpe, maar een mooie frisse, zoals onze Parthenay Blanc.

Chevre Parthenay Blanc of Cendre
De Chevre Parthenay Blanc komt uit het West-Loire gebied, Frankrijk. Dit gebied staat bekend om zijn mooie, frisse geitenkazen.

De Parthenay lijkt erg veel op zijn zusje, de Chevre Mothais. Zo wordt ook deze kaas gemaakt van rauwe geitenmelk.

Kastanjeblad
Het bijzondere aan deze kaas is dat hij rijpt op een platanen- of kastanjeblad. Hierdoor houdt de kaas zijn vocht beter vast, waardoor hij mooi romig is. Daarbij geeft het blad een specifieke, kruidige smaak af met tinten van noten.

Het kiezen van deze bladeren is een speciale klus en nooit en te nimmer mag het blad in aanraking met de grond zijn geweest.

Assortiment
Wij voeren twee varianten van deze mooie kaas in ons assortiment. De eerste is de Blanc, deze heeft een mooie, intense, witte kleur met een klein beetje ‘Flor Naturel’ op de korst voor extra smaaksensatie. Daarnaast hebben we ook de Cendre.

As-laag
De Parthenay wordt bedekt met een mooie as-laag, waardoor zich een fijn, natuurlijk korstje vormt. Hierdoor is deze variant wat steviger van textuur die wel smelt op de tong. Beide varianten kunnen qua smaak omschreven worden als mooi, fris en toegankelijk.

Veel eet plezier en tot snel in één van onze winkels of bij één van ‘onze’ boeren.

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle, samen met Latif Elmessoussi. Vanuit hun vestigingen in Beverwijk, Haarlem en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca. René schrijft maandelijks over het product kaas.
www.bourgondischlifestyle.nl

Vorig artikel

Favoriete delicatessenwinkels in Overijssel van Erik de Mönnink

Volgend artikel

Producten uit streek en seizoen bij ’t Ambachthuys Rotterdam

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.