Advertorial

Zo sorteer jij het best je keuken: 10 tips!

Advertorial – Als je graag kookt, weet je dat het een uitdaging kan zijn om een goed functionerende keuken te runnen. Daarom is het handig goed te sorteren en te organiseren. Met deze tien tips van chefs geeft Avery je inzicht in de manieren die er zijn om dit te realiseren!

Label alles

Label alles duidelijk in je keuken. Gebruik tape en een marker om elk item van een label te voorzien met de productiedatum en vervaldatum. Het is vaak onmogelijk om alle ingrediënten te onthouden en bij te houden wanneer ze moeten worden gebruikt. Je kunt etiketten kopen en alles hierop schrijven. Zo kun je producten gebruiken, voordat ze bederven.

Organiseer de koelkast

Houd je koelkast georganiseerd voor optimale hygiëne. Er moet voldoende ruimte zijn tussen voedselverpakkingen om een goede luchtcirculatie te bevorderen. Bewaar vleesproducten altijd op de onderste planken om kruisbesmetting te voorkomen, en houd verse producten ver weg van de koelkastventilatoren om schade aan delicate items te voorkomen.

Gebruik deli-containers

Deli-containers zijn gewoon hulpmiddelen in de keuken. Ze zijn goedkoop, transparant, en kunnen gestapeld worden. Chefs gebruiken deze om van alles te bewaren, van kruiden tot restjes. De deksels passen meestal op elkaar, dus je hoeft niet eindeloos te zoeken naar de juiste.

Gebruik ook grotere plastic containers

Denk aan grotere plastic bakken. Deze zijn ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden ingrediënten, zoals suiker, bloem, sauzen en gravies. Je hoeft ze alleen maar te openen om  de benodigde hoeveelheid eruit te scheppen. Ze zijn stapelbaar, kunnen in de vaatwasser en maken het meten van ingrediënten voor koken en bakken veel gemakkelijker.

Gebruik industriële opslagrekken

Deze zijn ideaal voor het opbergen van voorraadartikelen en kunnen eigenlijk veel meer bevatten. Je kunt er van alles in bewaren, van voedsel tot schoonmaakbenodigdheden. Ze zijn gemakkelijk toegankelijk en kunnen in verschillende delen van je keuken worden geplaatst.

Gebruik FIFO

Werk op basis van F.I.F.O. (First In, First Out). Dit betekent dat je als eerste de items gebruikt die als eerste binnenkwamen of het dichtst bij de vervaldatum liggen. Zet de oudere producten vooraan in je voorraadkast en koelkast, zodat je ze als eerste gebruikt en verspilling voorkomt.

Investeer in grote knijpflessen

Investeer in grote knijpflessen voor oliën en azijn, samen met kleinere voor condimenten. Deze knijpflessen bieden een precisie die traditionele flessen niet kunnen evenaren.

Geen zware spullen op de bovenste plank

Er is vaak geen tijd om voorzichtig te zijn, dus zware voorwerpen horen gewoon niet op de bovenste plank. Gebruik die bovenste plank liever voor spullen die je zelden nodig hebt in de keuken.

Bewaar geen eten op plekken waar het warm wordt

Laat geen bederfelijk voedsel boven het fornuis of in de buurt van grote apparaten in je keuken, want die plekken kunnen behoorlijk heet worden. Gebruik ze liever voor borden en kookgerei.

Gebruik snijplanken met kleur

Gebruik gewoon snijplanken met verschillende kleuren om te voorkomen dat je ingrediënten met elkaar mengt en om hygiënisch te werken in de keuken. Zorg er bovendien voor dat je aparte planken hebt voor zoete en hartige producten om kruisbesmetting te voorkomen. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om de keuken veiliger en schoner te houden.

Met deze tips sorteer jij jouw keuken als een chef!

Vorig artikel

‘144 topgerechten’ tijdens tweede Patrons Chef’s Table

Volgend artikel

Roberto’s viert verjaardag met culinaire reis door Italië

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.