Blog

Volgers ChefsFriends leren in wijnmuseum proeven als een pro

Voor de derde keer hield ChefsFriends een masterclass met één van haar partners. In het prachtige Nederlands Wijnmuseum in Arnhem leerde registervinoloog Pepijn van der Linden van WTOL Academy volgers van ChefsFriends donderdag 12 oktober proeven als een pro. Het werd een leerzame en interactieve middag op een bijzondere locatie.

WTOL Academy biedt (online)trainingen aan die een relatie hebben met wijn. Eigenaar Ruud Weterings is al jaren aan ons platform verbonden als ‘vriend van…’ en dat resulteerde donderdag 12 oktober in de eerste gezamenlijke masterclass.

Objectief proeven

In het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem leerden volgers van ChefsFriends om te ‘proeven als een pro’. Registervinoloog Pepijn van der Linden vertelde op inspirerende wijze hoe je objectief wijn proeft en waar je op moet letten.

Wat ruik je (na het walsen) als de wijn in je glas zit? Herken je bepaalde geuren? En wat proef je als je de wijn door je mond laat gaan? Voel je de tannine en de zuurgraad? Of heeft zoet juist de overhand?

Dankzij de betrokken deelnemers werd het een interactieve middag. We discussieerden, deelden ervaringen, vertelden over wijnvoorkeuren en gingen in gesprek over zaken die we wel of niet proefden.

Nederlands Wijnmuseum

Onderdeel van de middag was een rondleiding door het Nederlands Wijnmuseum én de wijnkelders. We keken onze ogen uit en troffen onder andere een fles wijn aan uit 1914 (!), maar ook een waardevolle serie grand cru’s.

De kelders zijn enorm en doen ook dienst als ‘wijnklimaatkast’ voor particulieren. Zij slaan hier hun wijnen op, zodat deze top van kwaliteit zijn op het moment dat ze ervan willen gaan genieten.

Tweede Wereldoorlog

Daarnaast vertellen de kelders verhalen. Over de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, toen de Duitsers alle wijnen kwamen ophalen. De eigenaar probeerde een deel van zijn voorraad te redden door een muur te plaatsen en de ruimte daarmee kleiner te maken, maar één van de Duitse officieren kende de locatie, schrok van de tegenvallende opbrengst en ontdekte de geplaatste muur.

Robbers & Van den Hoogen

Het Nederlands Wijnmuseum is een initiatief van Robbers & Van den Hoogen, een wijnhuis sinds 1846 dat nu in handen is van de vierde generatie. Op de locatie aan de Velperweg in Arnhem huisvesten ook een wijnbar, een wijncafé, een proeflokaal, een wijnwinkel, een wijnbibliotheek, enkele zalen en zogezegd de kelder(s) met daarin diverse ruimtes voor activiteiten.

WTOL Academy

Vind je het leuk om meer te leren over (het proeven van) wijn, neem dan eens een kijkje op de website van WTOL Academy. Op de hoogte blijven van de masterclasses die ChefsFriends organiseert met haar vrienden van? Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de uitnodigingen rechtstreeks in je mailbox.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vorstelijk en duurzaam: Dutch Yellowtail Kingfish

Volgend artikel

Sterchef Wouter van Laarhoven opent derde zaak

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.