Verticale moestuinkas in RAI-complex in Amsterdam
In de RAI in Amsterdam is in het nieuwe duurzame beursgebouw Amtrium een verticale groente- en kruidenkas geplaatst. Het gaat om een bijzondere vorm van stadslandbouw, waarbij de verse producten rechtstreek op het bord verschijnen.
‘De verticale kas in het Amtrium bestaat uit 5 verdiepingen met daarin 90 moestuinbakken die over de verschillende verdiepingen zijn geplaatst. De kas vormt een groene long voor dit gebouw’, laat architect Sander Rombout van Copijn Landscape Architects weten in een promotievideo.
De producten worden voor eigen gebruik gekweekt. Zo verschijnen ze op het bord van eetunits in het RAI-complex. ‘De meerwaarde voor mijn gasten is dat ze er in kunnen lopen, kunnen zien en kunnen beleven. En alle producten terug kunnen zien in hun eten. Alles is biologisch’, aldus Rientz Mulder, Executive chef van RAI Amsterdam.
‘De verticale kas wordt gezien als verlengstuk van de keuken’, voegt Arjan Wennekes van The Roast Room toe. ‘We zijn met name gecharmeerd van eetbare bloemetjes en de kruiden die we gebruiken in het restaurant.’