Blog

Pijlinktvis (recept): langzaam stoven of kort bakken

Pijlinktvissen – in Zuid-Europa bekend als calamari – spelen een groeiende rol in de Nederlandse gastronomie, met name door de inzet van vismethodes zoals flyshooten. Bij Schmidt Zeevis hebben ze de veelzijdigheid en duurzaamheid van deze weekdieren ontdekt. De visspecialist deelt daarom graag meer over vangstmethoden en bereidingswijzen, inclusief recept.

Vangst en Duurzaamheid

Flyshooten, een methode met laag energieverbruik en weinig bodemberoering, wordt vaak door Nederlandse vissers gebruikt in het seizoen om pijlinktvissen aan te voeren.

Deze methode minimaliseert schade aan de dieren en draagt op die manier bij aan de kwaliteit van de gevangen vis. Zo blijven de huid en het inktzakje intact.

Door hun snelle voortplanting en korte levensduur is er weinig risico op overbevissing, wat eveneens bijdraagt aan de duurzaamheid van deze visserij.

Bereidingswijzen

De inktvis, met zijn zachte, licht zoete smaak, is erg bijzonder. Wat het dier zo uniek maakt, is de mogelijkheid om hem op twee verschillende manieren te bereiden, waardoor je alle kanten op kunt.

Het geheim achter de veelzijdigheid van de inktvis ligt in de hoeveelheid collageen die het vlees bevat. Dit eiwit, dat bij onjuiste bereiding tot rubberigheid kan leiden, zorgt ervoor dat twee heerlijke kooktechnieken mogelijk zijn: langzaam stoven en kort heet bakken.

Wanneer de inktvis zacht gestoofd wordt, verandert hij in een gerecht dat bijna smelt in de mond. Het langzame proces van stoven maakt het collageen in de inktvis zacht en mals, dit wordt namelijk omgezet in gelatine. Zo krijg je een heel andere beleving van inktvis, één die heel veel mensen niet gewend zijn.

Aan de andere kant, bij kort en op hoog vuur bakken, wordt de inktvis verrassend licht krokant. Deze bereidingswijze behoudt de textuur van het vlees, terwijl het een subtiele knapperigheid toevoegt.

Met wat zout, peper, olijfolie, citroen en knoflook komt de mediterrane smaak van de inktvis prachtig naar voren.

Of je nu kiest voor de zachtheid van gestoofde inktvis of de knapperigheid van gebakken inktvis, het is duidelijk dat de inktvis een uniek en veelzijdig ingrediënt is.

Recept: gestoofd pijlinktvisgerecht
Ingrediënten:
– 500 gram pijlinktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 400 gram tomaten, ontveld en in blokjes
– 1 rode paprika, in dunne reepjes
– 200 ml droge witte wijn
– 200 ml visbouillon
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 theelepel gedroogde oregano
– 1 theelepel gedroogde tijm
– zout en zwarte peper naar smaak
– verse peterselie, gehakt (voor garnering)

Bereiding:
1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui toe en bak tot deze glazig is.
2. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort tot het geurig wordt.
3. Voeg de rode paprikareepjes toe en bak ze mee tot ze iets zachter zijn geworden.
4. Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de oregano en tijm. Roer goed door.
5. Giet de witte wijn en visbouillon in de pan en breng aan de kook.
6. Voeg de pijlinktvisringen toe en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn in de saus. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
7. Dek de pan af, verlaag het vuur tot een zacht sudderstandje en laat de pijlinktvis ongeveer 30-40 minuten stoven. De inktvis moet zacht en mals worden.
8. Breng zo nodig op smaak met zout.
9. Serveer de gestoofde pijlinktvis over gekookte rijst of met vers brood. Garneer met verse peterselie.

Een prachtig gerecht van gestoofde pijlinktvis met de heerlijke mediterrane smaken en de zachte textuur van de inktvis!

Schmidt Zeevis Rotterdam pijlinktvis

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Schmidt Zeevis, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van wilde of gekweekte heilbot, kun je terecht op de website van de Rotterdamse visspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Cindy Borger van De Groene Lantaarn is SVH Meestergastvrouw

Volgend artikel

Gezellig avondje met vrienden: welke snacks heb je nodig?

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.