Nieuws

Michelin voegt twaalf restaurants toe aan gids

Opnieuw voegt Michelin een flink aantal restaurants toe aan de Nederlandse gids. In de maand juni zijn dat er liefst twaalf. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt bekendgemaakt tijdens de lancering van de nieuwe gids, in oktober in Maastricht.

Sinds Michelin de gids online presenteert, voegt het maandelijks nieuwe restaurants toe aan de selectie. In de maand juni zijn dat er liefst twaalf.

‘We reizen van artistiek Amsterdam naar een Parijse bistro in Goes, gaan Reblochon eten in Haaren en bier drinken met lekkernijen van de barbecue in Vessem’, aldus de rode gids op de eigen website. ‘Oh ja, we vonden ook nog wat leuks in onder meer Rotterdam en Den Haag.’

Alba in Amsterdam

Alba heeft een artistieke vibe, aldus Michelin. ‘Of het nu de funky muziek betreft of de opvallende kleurstelling. Buiten wacht een zeer ruim terras op u. Affiches aan de muren maken duidelijk dat men hier een voorliefde heeft voor natuurwijnen, waarvan een mooie selectie eveneens per glas te verkrijgen is.’

De rode gids spreekt over een keuken die ‘even trendy als eerlijk’ is. ‘De gerechten uit het menu kunnen (ook) à la carte genomen worden. Bij Alba komt u ongedwongen smullen.’

Bleue Bar Bistro in Breda

Bleue Bar Bistro huisvest op de Grote Markt in Breda. ‘Een groen getinte bistro, waar een zekere Parijs vibe hangt’, aldus Michelin. ‘De lange bar met faience tegeltjes en open keuken met groene lambrisering bekoren.’

Op de kaart ‘Franse bistrokorst met hier en daar een frisse update’. Als gast kun jij je eigen menu samenstellen.

Café Visscher in Leiden

Wat we zijn, laten we aan de gast.’ Het is de kop boven de blog die wij schreven over ons bezoek aan Café Visscher in het centrum van Leiden. Michelin noemt het een ‘luxebrasserie’.

‘Chef Arie Visscher gaat vooral de Franse toer op. De Rotterdammer werkt enkel met een kaart en tekent voor een no-nonsense keuken die mooi afgemeten is. De wereldse wijnselectie, met een mooi aanbod per glas, maakt het plaatje compleet.’

De Wilg in De Mortel

Een voormalige basisschool biedt nu onderdak aan een restaurant, dat vanaf deze maand een vermelding heeft in de Michelingids. ‘Het gebouw is omgetoverd tot een warme en toegankelijke plek, waar niets meer moet en alles mag’, aldus de rode gids.

Chef-kok en eigenaar Boy van Gerwen verliest zich volgens Michelin niet in complexiteit en verleidt bijvoorbeeld met de frisse aardsheid van een tartaar van rode biet, de uitbundigheid van gekonfijte eendenbout met een krachtige kalfsjus met morilles, maar ook met de kruidigheid van een linzendahl met kerrie. De bouillabaisse is één van de klassiekers van het huis.’

Lilou in Goes

Een rijwoning in het centrum van Goes die aanvoelt als een stukje Parijs, zo begint Michelin. ‘De ronde marmeren tafeltjes, de hoge plafonds, de tegelvloer en Franse chansons: deze bistro heeft het allemaal.’

De wijnen en champagnes zijn al even Frans, vervolgt de culinaire gids. ‘Net als de verleidelijke kaart. De traditie schittert hier in al zijn eenvoud. Vraag gerust raad aan de vrolijke gastvrouw, ze staat u graag bij met goede raad.’

LIZ Restobar in Amerongen

Ondernemer Peter-Paul Swijnenburg gooide het roer om in Amerongen en toverde restaurant Bentinck om tot LIZ Restobar. Gerealiseerd in de voormalige paardenstallen van het kasteel van Amerongen.

In de maand juni behoort de eetgelegenheid tot de nieuwste selectie van Michelin. ‘Het terras met uitzicht op het kasteel en de tuinen is geweldig. Aandacht voor de nabijheid van ingrediënten, Franse cuissons en een blik op de wereld typeren de keuken.’

Mout & Hout in Vessem

De naam ‘verraadt’ wat hier centraal staat: bier en vuur. Michelin daarover: ‘U zit naast de historierijke familiebrouwerij Beerze en vindt vooraan een American bar met zijn stenen pizza-oven. Achteraan straalt het restaurant een rauwe industriële vibe uit.’

Vlees speelt er de hoofdrol, maar de culinaire gids meldt dat jij je als gast ook kunt verlekkeren aan een vegetarisch en visaanbod. ‘Opteer zeker voor een van de bieren van het huis.’

Reblochon in Haaren

Restaurant van eigenaren Elise en Jurgen Bosman, die zich volgens Michelin hebben geïnstalleerd in een typisch charmant dorpshuisje. ‘Ze hebben er een gezellig huiskamerrestaurant van gemaakt, waar ze u met oprechte gastvrijheid ontvangen.’

Er wordt een verrassingsmenu geserveerd, waarin de chef in de ogen van de rode gids ‘beheerst te werk gaat’. ‘Geen gekkigheden dus, maar de nodige bewerking en hier en daar uitheemse invloeden. Neem ook gerust de kaasplank om te ontdekken waar de naam van het restaurant vandaan komt.’

Renilde in Rotterdam

Dit Rotterdamse restaurant draagt de naam van de voormalige conservator van het Museum Boijmans van Beuningen: Renilde Hammacher-van den Brande. Michelin schrijft dat ze ongetwijfeld fier zou zijn geweest dat de eetgelegenheid haar naam draagt.

Het is gelegen op de zesde verdieping van het huidige Depot Boijmans, ‘in de kunstzinnig ingerichte daktuin met een fantastisch uitzicht over de stad. ’s Middags is het restaurant voorbehouden aan museumbezoekers, ’s avonds is iedereen welkom om het verrassingsmenu van chef De Jong te ontdekken. Een creatieve chef met een voorliefde voor groenten en gewaagde associaties.’

Resumé by 6&24 in Den Haag

Een frisse rosé met fijne charcuterie in de wijnbar of op het terras aan de gracht, enkele bites of een volwaardige maaltijd in het restaurant, met zijn florale, ietwat tropische decor? Het kan allemaal bij dit zusje van restaurant 6&24, aldus Michelin.

‘De chefs spelen even gezwind met exotische smaakmakers als dat ze herkenbare Nederlandse bereidingen op het bord brengen. Alles draait om ongedwongen genieten van lekker eten en drinken. Als we Resumé by 6&24 kort moeten samenvatten: lekker, geïnspireerd en genereus!’

River Bar in Rotterdam

Eetgelegenheid met uitzicht op de Nieuwe Maas, en dat is natuurlijk een eyecatcher. ‘Terwijl u geniet van de bruisende sfeer en de cruiseschepen ziet aanmeren, kiest u uit het mooie aanbod wijnen per glas en de Europees getinte kaart’, schrijft Michelin.

‘De chef komt wel eens origineel uit de hoek en kookt straight to the point. Het ruime aanbod belooft een fijne reis langs de rivieren die Europa doorkruisen.’

Rosie in Utrecht

Michelin noemt Rosie een bruisende maar ook knusse zaak, waar lekkerbekken vanaf 12 uur onafgebroken kunnen smullen. ‘De passie voor wijn en muziek is hier als het ware voelbaar – de platenspeler speelt regelmatig nostalgische hits af.’

De internationale kaart biedt volgens de rode gids voor ieder wat wils. ‘We kregen maar niet genoeg van puntarelle, die in vier werd gesneden alvorens gestoofd te worden in misoboter. Deze keuken is eerlijk en benut de veelzijdigheid van groenten.’

Benieuwd naar de volledige mening van Michelin? Lees dan hier het artikel op de website van de culinaire gids.

Lees ook:
Liefst tien restaurants toegevoegd aan gids Michelin

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zomerse cocktailbar op terras Serre Restaurant

Volgend artikel

Happen in (verse) haring: lekker en gezond

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.