Blog

Liam (11) bedenkt bonbon met limoen, framboos en cactus

Je bent elf jaar en je bedenkt je eigen bonbon. Best bijzonder, zelfs als je de zoon bent van een Meesterchocolatier. Liam Heesterbeek heeft na drie jaar zoeken de perfecte smaak gevonden. Het resultaat is Liam’s Lime: een vulling van limoen, framboos en cactus omhuld door pure chocolade.

Natuurlijk zijn vader Geert-Jan en moeder Mirelle trots op hun zoon. Omdat het paar met la Fève in Maastricht bonbons van de allerhoogste kwaliteit maakt, valt de appel voor zoon Liam weliswaar niet ver van de boon, maar dat maakt het niet minder knap van een 11-jarige (die inmiddels twaalf is).

Vakopleiding
‘Hij kiest volgend jaar na de zomer in ieder geval voor een vakopleiding’, vertelt Geert-Jan. ‘Hij vindt het leuk en interessant, en toont interesse. Wat het dan gaat worden, is nu nog niet zo belangrijk. Vriendjes en klasgenoten worden in ieder geval vol trots rondgeleid, hij zegt het als hij ergens een bonbon eet die hij niet – zo – lekker vindt en denkt stiekem ook al na over een tweede bonbon.’

Alain Ducasse als inspiratiebron
Maar eerst Liam’s Lime. Geert-Jan: ‘Hij is drie jaar lang bezig geweest met het verzinnen van een smaak, die we nog niet in het assortiment hebben (gehad). In de meivakantie aten we in Frankrijk een ijsje bij de befaamde ijssalon van driesterrenchef Alain Ducasse en ontstond dit idee.’

Overigens leidde het bezoek aan de zaak van de Franse grootheid ook bij de Meesterchocolatier zelf tot een idee: een bonbon van brood. ‘Met zuurdesembrood, olijfolie, zeezout en een crunch van spelt. Hij is bijna klaar, enkel nog de finetuning. Jazeker, hij wordt hartstikke lekker.’

Pure chocolade
De eerste bonbon van junior is er één van pure chocolade en een vulling van limoen, framboos en cactus. ‘Ik heb het recept geschreven en daarna zijn we samen aan de slag gegaan op een woensdagmiddag, het is immers zijn bonbon. De cactusbladeren hebben we gekocht, daarna gecontroleerd op stekels, gepureerd en door de sapcentrifuge gehaald. Dat sap gebruiken we voor de vulling.’

Liam’s Lime is gemaakt van pure Valrhona-chocolade, maar dat had ook zomaar witte chocolade kunnen zijn. Geert-Jan: ‘Liam had een voorkeur voor wit en ik dacht dat puur lekkerder zou zijn. We hebben beide varianten gemaakt en hem laten beslissen. Liam gaf aan dat hij die met pure chocolade lekkerder vond, net als ik overigens.’

Getest door Jannis Brevet
Het resultaat is een groene bonbon met een volgens de Meesterchocolatier frisse en fruitige smaak. ‘Toegankelijk en zeer geschikt bij een kop koffie of thee. Maar om zeker te weten of het een succes zou kunnen worden, mocht Liam de eerste bonbon laten proeven aan Jannis Brevet van Inter Scaldes.’

Inter Scaldes
De driesterrenchef en zijn partner Claudia hebben Inter Scaldes verkocht en op een zaterdagochtend brachten ze met zijn drieën een bezoek aan Kruiningen om een samenwerking van elf jaar met het restaurant af te sluiten.

‘Dus nam junior een Liam’s Lime mee om deze aan de chef te laten proeven’, legt Geert-Jan uit. ‘Ik vroeg hem onderweg of hij zenuwachtig was, maar dat was hij niet. De bonbon is toch goed en lekker, reageerde hij.’

Verrast door keuze voor cactus
En dat laatste blijkt ook de mening van Jannis. ‘Als dit je eerste bonbon is, dan ben ik wel erg benieuwd naar je tweede bonbon’, aldus de driesterrenchef, die wat verrast reageerde op de keuze voor cactus.

Onderhandelen over de opbrengst
Met de opvolger van Liam’s Lime is de jonge smaakprofessor inmiddels druk bezig. Maar eerst maar eens genieten van deze mijlpaal. ‘We hebben een kaartje laten maken met daarop zijn naam en foto die wordt toegevoegd aan ieder doosje met daarin vier exemplaren’, aldus vader.

Onderhandelingen over het percentage van de opbrengst van de bonbon hebben vader en zoon al gevoerd. ‘Dat heeft hij echter laten varen toen ik hem vertelde dat hij dan ook moest bijdragen aan de kosten voor de productie’, sluit Geert-Jan af met een knipoog.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met la Fève chocolade & desserts, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van Liam’s Lime kun je terecht op de website van de Maastrichtse chocoladespecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuwe hoofdsommelier voor The White Room

Volgend artikel

Michelin voegt drie restaurants toe aan selectie Nederlandse gids

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.