Blog

Het maken van zout: van de Oosterschelde tot op tafel

Zeeland en de zoutwinning kennen een lange en turbulente geschiedenis. In de middeleeuwen bracht de zoutwinning en -handel veel welvaart naar de provincie. Voor de zoutwinning was veel turf nodig. Doordat door overmatige turfwinning het laaggelegen land verzakte werd turfwinning in de 16e eeuw verboden. Toch heeft Zeeland de band met zout nooit helemaal verloren en sinds 2019 wint Zeeuwsche Zoute weer ‘echt’ Zeeuws zout uit de Oosterschelde. In deze blog vertellen we je hoe zout tegenwoordig wordt gemaakt.

1. Water winnen uit de Oosterschelde

Het begint allemaal bij het zeewater uit de Oosterschelde. Het water wordt bij vloed gepompt uit de wateren bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland, waar het water al op natuurlijk wijze gezuiverd is door mosselen en oesters. Vervolgens wordt het zeewater in onze zoutloods extra gefilterd. Met het extra gefilterde water weten we dat de zout van betere kwaliteit zal zijn.

Het pompen van het water uit de Oosterschelde | Puck van Elswijk Fotografie

2. Het inkoken van het zeewater

Schoon water is voor ons niet voldoende. Aangekomen in de zoutloods filteren we het nog eens extra om ook de microplastics uit het water te halen. Ook andere resten zoals achtergebleven zeewier halen we uit het water. Uiteraard blijven de natuurlijke mineralen van het zeezout behouden. In de kookketel warmen we het zeewater langzaam op. Het water verdampt waardoor het zoutgehalte toeneemt. Zodra het gewenste zoutgehalte bereikt is, is het zout klaar voor de volgende stap.

Het water wordt verwarmd in de zoutketels | Puck van Elswijk Fotografie

3. Naar de zoutpannen

We verplaatsen het (extra) zoute water in kleinere, open zoutpannen. In de zoutpannen verwarmen we het zeewater verder. Hiervoor gebruiken we alleen maar groene windenergie uit Zeeland. Door het verwarmen in de zoutpannen ontstaan op het wateroppervlakte piramidevormige zoutkristallen. Zodra de kristallen groot genoeg zijn, zakken ze naar de bodem en is het tijd voor de volgende stap in het proces.

Het verdampen van zeewater in de zoutpannen | Puck van Elswijk Fotografie

4. Het oogsten van het zout

Nu komt het ware ambacht van de zoutwinning aan de orde. We weten door onze kennis en ervaring precies wanneer de zoutkristallen klaar zijn voor de volgende stap. Bij de ideale situatie worden de zoutkristallen zorgvuldig uit de pannen geschept en vervolgens langzaam gedroogd in onze zoutovens. De laatste stap is om het zout te verpakken of om nog de laatste touch toe te voegen: het roken of het toevoegen van zwarte knoflook, zeewier of zeekraal.

Het scheppen van de zoutkristallen | Puck van Elswijk Fotografie

In de webshop vind je alle smaakvarianten van Zeeuwsche Zoute.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Zeeuwsche Zoute, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van zout of andere producten, kun je terecht in de webshop van Zeeuwsche Zoute. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Tot eind van het jaar naar 't Amusement in Arnhem

Volgend artikel

Restaurant Wollerich tot 1 maart 2023 open

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.