Nieuws

Esther de Mönnink van De Swarte Ruijter behaalt titel SVH Meestergastvrouw

Esther de Mönnink, gastvrouw en mede-eigenaar van restaurant De Swarte Ruijter* in Holten, is geslaagd voor haar Meesterproef SVH Meestergastvrouw. Haar echtgenoot Erik de Mönnink is al ruim tien jaar SVH Meesterkok.

Met het behalen van deze titel heeft Esther een van haar grootste ambities verwezenlijkt en treedt ze toe tot een select gezelschap van toonaangevende gastvrouwen en gastheren in Nederland. De inauguratie van Esther als SVH Meestergastvrouw vindt later dit jaar plaats, waarmee ze de 47ste SVH Meester wordt die deze eretitel mag dragen in ons land. Haar echtgenoot en chef-kok van De Swarte Ruijter, Erik de Mönnink, ging haar in 2012 voor met het behalen van de titel SVH Meesterkok, waardoor het restaurant nu zelfs twee SVH Meesters in huis heeft.

De Meesterproef, die cruciaal was voor het verwerven van de felbegeerde Meestertitel, werd afgenomen door een deskundige commissie bestaande uit SVH Meestergastheren Leon IJpelaar van het Koning Willem I College in Den Bosch, Xavier Giesen van Restaurant Noble in Den Bosch, en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De commissie was unaniem in hun oordeel over vakbekwaamheid en vaardigheden van Esther. Ze prezen haar bescheiden maar doortastende leiderschap, waarbij ze haar team alle ruimte en verantwoordelijkheid geeft.

Peer en gorgonzola
Een ander hoogtepunt van Esther’s Meesterproef was haar uitmuntende beheersing van wijn-spijscombinaties. Zelfs de uitdaging om een combinatie te maken met een andere drank dan wijn werd door Esther meesterlijk uitgevoerd. Voor dit deel van de proef ontwikkelde haar echtgenoot, chef-kok Erik, een gerecht gebaseerd op de perenport van de lokale cidermaker IESSEL Cider, waarbij de combinatie van peer en gorgonzola tot in perfectie was uitgevoerd.

Voor Esther betekent het behalen van de Meestertitel de ultieme bekroning op een lange periode van intensieve voorbereiding en toewijding. Ze heeft alle andere verantwoordelijkheden opzij gezet om zich volledig te kunnen ontwikkelen als gastvrouw en sommelier.

De Swarte Ruijter
Samen met haar man Erik heeft ze met veel toewijding het restaurant De Swarte Ruijter ontwikkeld en gerund, terwijl ze tegelijkertijd ook hun gezin met twee dochters verzorgde. De laatste jaren heeft ze zich gespecialiseerd in wijn, wijn-spijscombinaties en gedistilleerde dranken. Bovendien heeft ze de wens om zich in te zetten voor de toekomst van de horeca, vooral om jonge mensen te inspireren voor dit prachtige vak.

Met het succes van Esther heeft Nederland nu in totaal 301 SVH Meesters, die gezamenlijk 317 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over zes categorieën, waaronder SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meestergastheer/-vrouw, Meesterschenker en Wijnmeester. Sinds 1980 staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), WTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Eigenaar Carelshaven neemt De Verééniging in Hengelo over

Volgend artikel

Michelin neemt 3 nieuwe restaurants op in gids in juli 2023

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.