Nieuws

Eigen honing voor Hotel & Restaurant Groot Warnsborn

Hotel & Restaurant Groot Warnsborn in Arnhem gaat honing maken. Het bekende Gelderse bedrijf werkt hiervoor in een bijzonder project samen met onder andere dierentuin Burgers’ Zoo en zorgorganisatie IrisZorg.

Het plan maakt onderdeel uit van het project Stadsbijen van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie. Die stimuleert bedrijven om bijenkasten te laten plaatsen en zelf honing te maken.

Eigenaar Lammert de Vries is enthousiast over het initiatief en krijgt drie bijenkasten op zijn landgoed. Twee in eigen gebruik en één van Burgers’ Zoo. De dierentuin kan geen bijen kwijt omdat olifanten van slag raken van de vliegende beestjes.

‘De bijenkasten komen zo’n 200 meter van ons bedrijf te staan. Dat is voldoende om er geen last van te hebben. Ze vliegen volgens een vaste route tot 3 kilometer de andere richting op, op zoek naar bloesems’, aldus Lammert de Vries van Groot Warnsborn.

Honingraat aan ontbijttafel
Elke kast telt zo’n 50.000 bijen die goed zijn voor zo’n 30 potjes honing per keer wanneer de honing uit de kast kan worden gehaald. Per seizoen verwacht De Vries drie tot vier keer honing te krijgen uit de kasten. Via zorgorganisatie IrisZorg worden imkers ingezet om de bijen te verzorgen.

De Vries: ‘De honing gaan we gebruiken in ons bedrijf. We plaatsen een honingraat op de ontbijttafel, zodat gasten zo de verse honing eraf kunnen schrapen. Verder gaan we de honing gebruik om te serveren bij de thee en onze chef gaat het natuurproduct verder is desserts’.

Europese rivierkreeftjes
Naast twee honingkasten staat er meer op stapel bij Hotel & Restaurant Groot Warnsborn. Het bedrijf sluit aan bij Euro Toques Nederland – een organisatie die zich bezighoudt met promoten van streek- en seizoensproducten – en krijgt als enige bedrijf in ons land Europese rivierkreeftjes in de vijver. Van deze beschermde waterbeestjes worden er 200 uitgezet in het heldere water van Groot Warnsborn.

Foto: Hotel & Restaurant Groot Warnsborn

 

Vorig artikel

Ganzenproducten van Hollands Wild te koop bij Landwinkels

Volgend artikel

Harbour Club Kitchen opent in Wyndham Apollo Amsterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.