Blog

Culinaire stops langs parcours Tour de France 2015

Nederland is in de ban van de Tour de France. Ook wij namen een kijkje in het tourboek. Hieronder vijf culinaire stops langs het parcours in Nederland.

Brasserie Bresson – Utrecht

Utrecht is één dag wereldnieuws. Zaterdag 4 juli start in onze Domstad de Tour de France. Een individuele tijdrit van 14 kilometer stuurt de renners door de straten van Utrecht. Voor ons reden om als eerste restaurant het oer-Fransen Brasserie Bresson te kiezen. Gevestigd aan de Oudegracht in hartje Utrecht zien we op de kaart op en top Franse gerechten zoals slakken op Bourgondische wijze, een entrocôte met bearnaisesaus en de onvermijdelijke crème brûlée.

 

De Schans – Montfoort

Als de rijders zondag aan hun eerste grote etappe beginnen, komen ze bij het verlaten van Utrecht al vrij snel door vestingstadje Montfoort. Daar zijn onze ogen direct gericht op restaurant De Schans, het restaurant van Lilian en Ries Verburgt. De culinaire hoogstandjes van Ries kenmerken zich door het gebruik van veel streek- en seizoensproducten. Op de wijnkaart opvallend veel Franse pareltjes.

 

Restaurant Jean-Marie – Gouda

De Tour stopt voor niemand, dus moeten ook wij door. Het gaat richting Gouda en in de kaasstad valt direct Jean Marie op. Jean Marie is zo’n typisch restaurant met een klassieke keuken met eigentijdse accenten. ‘Een goed glas wijn, mooie gedekte tafels en de huiselijke entourage van het restaurant’, verkoopt Jean Marie zichzelf. Op de menukaart onder andere foie gras, crêpes Suzette en soufflé. Kan het Franser?

 

Joelia – Rotterdam

De volgende culinaire spot op het parcours ligt in Rotterdam. Het peloton komt via Capelle aan den IJssel de havenstad binnen om via Hoogvliet en Spijkenisse weer te verdwijnen. In Rotterdam fietsen de rijders over de rotonde op het Hofplein, pal langs Mario. Als we aan Mario denken, denken wij niet aan Mario Cipollini. Wij denken aan Mario Ridder. Sinds kort gevestigd in Hilton Rotterdam. Vanuit zijn restaurant Joelia ziet Mario de renners voorbij flitsen. Moet voor gasten ook een mooi beeld zijn.

 

Yachtclub Stellendam – Stellendam

Nu wordt koers gezet richting Zeeland, naar finishplek Neeltje Jans. De koers wordt harder en spannender, maar wij nemen nog even de afslag naar het relaxe Yachtclub Stellendam. Daar weten ze wat ze met vis moeten doen. Krab, kreeft en natuurlijk de lokale Stellendamse garnalen staan op de menukaart. En dat in een heerlijke ambiance met zicht op water.

 

Voor ons een heerlijke etappe. En de wielrenners? Ach, laat die maar rijden. Daar zijn ze goed in. Wij horen via Radio Tour wel wie als eerste over de streep komt op de Neeltje Jans in Zeeland. Hopelijk is het een Nederlander, want dan hebben we een goede reden om een fles Champagne te ontkurken.

 

Vorig artikel

Met sterrenrestaurant De Lindenhof naar Sail Amsterdam

Volgend artikel

Met wijntips van Lotte Wolf door de Tour de France

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.