Expertblog

Blog: Het wijnonderwijs is niet aangepast aan deze tijd

Expertblog – Anno 2017 zijn we op een punt in de geschiedenis aangekomen waarbij het belangrijker is dan ooit om onze creativiteit te ontwikkelen. Linear denken heeft zijn langste tijd gehad, want dat kan makkelijk geprogrammeerd worden. Inmiddels wordt zo’n 40 procent van het (denk)werk door robots en systemen overgenomen. Denk hierbij maar eens aan de vele wijnapps die ons wegwijs maken en navigeren in wijn.

In het huidige onderwijssysteem wordt weleens vergeten dat de menselijke vindingrijkheid heel groot is. Studenten moeten dingen uit het hoofd leren die je tegenwoordig in een fractie van een seconde van het internet kunt halen. Het wordt tijd om anders te gaan leren en anders te examineren. Peter Hinssen van Nexxworks vindt zelfs het onderwijs de meest traag bewegende schakel in de huidige maatschappij.

Het belang van topografie is heden ten dage sterk afgenomen. Bijna alle plaatsen kunnen eenvoudig worden opgezocht met Smartphone, Tablet of PC. Het belang van het bezit van parate kennis is verschoven naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken.

Topografie zou inzichten in bijvoorbeeld feiten en gebeurtenissen in een bepaalde wijnregio moeten onderbouwen. In het huidige wijnonderwijs staat nog vaak het stampen van feitjes centraal. Dit komt doordat er tijdens de theorie examens te veel vragen worden gesteld over feitjes die eenvoudig opgezocht kunnen worden. Met de wijnexamens van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) staat juist de praktische toepasbaarheid hiervan centraal.

Praktische toepasbaarheid
Wanneer we het hier gemakshalve maar even bij topografie houden, is de werkelijke waarde voor wijnkennis juist de praktische toepasbaarheid hiervan voor de wijn. Wat is de invloed van het klimaat en de bodem? Welke druivenrassen kun je gebruiken en welke niet? Wat heeft dit voor gevolg voor de wijnen? En met name… wat kan ik ermee in de dagelijkse praktijk? Dit stimuleert de vindingrijkheid en creativiteit van de student.

Leren met fun
Met het onze online wijntrainingen hebben we als doel het vergroten van de kennis van medewerkers in de horeca en in alle branches waarin wijn-spijs van belang is. Maar ook de hobbyist thuis, die meer wil weten van wijn en spijs.

In het online programma wordt vooral de praktische toepasbaarheid in spelvorm aangeboden. “Leren met fun” zou je kunnen stellen. We hebben inmiddels ruim 35.000 studenten wijnwijzer gemaakt met ons E-Learning programma.
Wil je meer kennis van wijn? Download dan onze GRATIS videocursus.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Casimir Evens is thuis in Eindhoven en dat proef je in restaurant Vane

Volgend artikel

Kwaliteit Valuas onveranderd na vertrek Marcel Swaghoven

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.