Casimir Evens is thuis in Eindhoven en dat proef je in restaurant Vane

Casimir Evens is weer thuis. Na een periode van internationale avonturen, waarvan de laatste 5,5 jaar als keukenchef van tweesterrenrestaurant Pastorale in het Belgische Reet, is hij per 1 september werkzaam als executive chef van NH Collection Eindhoven Centre. ChefsFriends mag het (pre)openingsdiner bijwonen.
Het is heerlijk werken op vertrouwde grond. Dat blijkt tijdens het openingsdiner van Casimir Evens in Vane, het restaurant van het gloednieuwe NH Collection Eindhoven Centre.
Al zijn er voor de executive chef meerdere redenen, die zijn kwaliteiten verklaren. Bijvoorbeeld de afgelopen 5,5 jaren, die hij doorbracht in de keuken van restaurant De Pastorale in Reet, België. Hij is er de rechterhand van tweesterrenchef Bart de Pooter.
NH Collection Eindhoven Centre
De opening van NH Collection Eindhoven Centre heeft hem echter teruggebracht naar zijn geboortegrond. Uiteraard was er twijfel, zo laat hij weten aan ChefsFriends, maar de verhalen en de locatie hebben hem uiteindelijk overgehaald.
NH Hotels
Eerst die verhalen. Die gaan over het hotel. Een gloednieuw hotel op een prachtige locatie in Eindhoven. Niet eerder bouwde NH een Collection-hotel, het upper-upscale premium merk van de organisatie, van de grond af aan op. De vier die tot dusver in Amsterdam zijn geopend, zijn omgebouwd.
Daar hebben we direct de tweede goede reden. Het hotel in Eindhoven is de eerste buiten de hoofdstad. In het centrum, op loopafstand van het Centraal Station en binnen en buiten tot in het kleinste detail afgewerkt.
Restaurant en skybar
Derde goede reden voor Casimir om het avontuur aan te gaan: de ligging van het restaurant. Op de dertiende verdieping, met een skybar een etage hoger, en – dus – een fantastisch uitzicht. Zowel met daglicht als in het donker, weten wij nu uit ervaring.



Kookstijl
Casimir omschrijft zijn kookstijl als lichtvoetig, met diepgang van smaken en frisse toetsen. Maar ook: doe maar gewoon, dan is het gek genoeg. Bekijk hier het video-interview met de executive chef.
In Vane, dat staat voor alle windrichtingen, letterlijk vanwege het uitzicht en figuurlijk vanwege het arbeidsverleden van de chef, is er een basismenu dat beschikbaar is in drie (36 euro), vijf (59 euro) of zeven (79 euro) gangen. Daarnaast een overzichtelijke à-la-cartekaart.
Champagne en bites
Wij trappen het (pre)openingsdiner in de skybar af met een glas Champagne – Pierre Legras, Grand Cru Blanc de Blanc – en drie bar bites.
Een mini-crostini met een dip van humus, een tapenade van aubergine, yoghurt en komijnzaad; gerookte lende op luchtig ciabatta-brood met tomaat, basilicum en olijven; en Casimirs variant op de Caesar Salad: sucrine-sla BBQ, ansjovis en geraspte Beemster XO 40 m.
Burrata
Een verdieping lager wordt inmiddels hard gewerkt door keuken en bediening. Als we een plek aan tafel hebben gevonden, proeven we het eerste gerecht van de avond, met daarin een hoofdrol voor tomaten.
Het is een burrata met (verder) basilicum, tamarille en zuring. De begeleidende wijn komt uit Portugal en is een Quinta da Raza Alvarinho/Trajadura 2016 van Quinta de Raza uit de regio Minho.
Eenvoud is niet eenvoudig, zo blijkt ook nu. Wat een mooie start en wat wordt onze nieuwsgierigheid hiermee verder aangewakkerd.
Wijn
Wijn in de schijnwerpers bij de tweede wijn-spijscombinatie. Er komt een Riesling Trocken op tafel van Weingut ‘De Golden Eule’ 2016 uit de Duitse Moezel.
Het is het resultaat van een samenwerking tussen Weingut Reuter-Dusemund en Vane. Mooi! Op het bord een al minstens zo smakelijke Noordzeekrab, met avocado, grapefruit, artisjokken en yoghurt.
Eend uit Coevorden
Na een hoofdrol voor groenten en schaal- en schelpdieren, is het woord bij gang drie aan vlees: gelakte kooi-eend – uit Coevorden – met jonge wortel, tamarinde en masala van komijn & garam. In het glas een Carignan Babylon’s Peak uit Swartland in Zuid-Afrika. Opnieuw is het genieten geblazen.
Uitzicht
Als het dessert wordt geserveerd, kijken we nog maar eens naar buiten. Wat is het een mooie combinatie, zo concluderen we.
Je bouwt een hotel, plaatst het restaurant bovenin het gebouw, zorgt dat gasten optimaal kunnen genieten van het fantastische uitzicht en stelt een chef aan die het klappen van de zweep kent en weet hoe je de lekkerste gerechten op tafel krijgt.
Dessert
Framboos is de hoofdcomponent van onze afsluiting. Daarbij lychee, rozen, vlierbloesem en amandel. Een Riesling Spätlese ‘Schweicher Annaberg’ 2015 gaat als begeleider. Het is een wijn uit de Duitse Mosel van Bernhard Eifel.
Koffie met friandises
Tevreden drinken we onze koffie op. Uiteraard wordt deze begeleid door friandises. Twee in dit geval. Een met rabarber, groene tomaat, citroen, citroenmelisse en groene appel. De andere met kokos, ananas, curry, kaffir en gemberbier.
Brabant
Het leven is goed in het Brabantse land, zo klinkt de titel van een bekend lied. En zeker in Eindhoven, dat zich de laatste jaren heeft ontwikkeld tot een heuse culinaire bestemming. De aanwezigheid van een keur aan prachtige hotels maken de mogelijkheden voor een dag, weekeinde of week weg compleet.
Oké, onze wieg heeft er dan wel niet gestaan, maar vanavond hebben we ons hart er aan verpand en doet dit land ons hart sneller slaan.