Winelovers

Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen over wijntrends 2023

Wat worden de wijntrends? Welke landen gaan hard? En welke proeverijen mag je absoluut niet missen dit jaar? ChefsFriends vraagt het aan toonaangevende wijnwebshops en publiceert de komende weken hun verhalen in de rubriek Winelovers. Vandaag aan het woord Xavier Kat van Wijnkoperij Okhuysen.

Welke wijntrends verwacht je in 2023?
‘Het is een trend die natuurlijk al jaren aan de gang is, maar we zien dat wijnliefhebbers steeds bewustere consumenten worden. We willen weten waar onze wijn vandaan komt, hoe hij gemaakt wordt en – heel belangrijk – of dat op een duurzame manier gebeurt. Een goede trend wat ons betreft.’

‘Zo kunnen wij onze klanten uitleggen dat wij alleen maar samenwerken met producenten die een duurzame visie op wijnmaken hebben. In het ene gebied kan dat betekenen dat een wijnboer volledig biologisch werkt, terwijl in een ander gebied biologische wijnbouw juist niet de meest duurzame manier van werken blijkt. Dit is een onderwerp waar we het vaak over hebben met onze klanten en waarvan we merken dat mensen er erg geïnteresseerd in zijn.’

‘Daarnaast zien we nog een aantal trends, zoals de populariteit van (witte) Bourgogne-lookalikes (ingegeven door kleine oogsten en de huidige prijzen van Bourgogne), de groei van grower champagnes (champagneboeren die hun eigen wijnen maken) en klassieke gebieden als Beaujolais, Muscadet, Rioja en Chianti Classico die opnieuw in zwang raken.’

‘Tenslotte blijven er ook voor de echte wijnnerds nog altijd nieuwe dingen te ontdekken. Als ik naar ons eigen assortiment kijk, denk ik bijvoorbeeld aan een selectie bijzondere droge rode wijnen van Madeira, die we dit jaar zijn gaan importeren. Of de bijna verdwenen druivenrassen als Rosesse Bianco of Timorasso (beiden uit Piëmonte) die weer terugkomen.’

Welke druif is hot, en welke not?
‘We kunnen zeggen dat Merlot, Cabernet, Chardonnay, Sauvignon, Verdejo uit zijn, maar dat is niet zo. Deze druiven bieden ten eerste nog veel houvast aan de niet-kenners. Maar bovendien worden er waanzinnige wijnen van deze druiven gemaakt, waar ook bij kenners veel interesse voor is. Het gaat meer om een stijl die uit aan het raken is: de hele dikke en geconcentreerde wijnen, met veel houtaroma’s. De trend is naar meer elegantie, doordrinkbaarheid en terroirexpressie.’

‘Maar als we dan toch druiven moeten noemen die hot zijn: voor wit de Albariño/Alvarinho en voor rood de Cinsau(l)t. Wat overigens echt níet meer kan in 2023 zijn die dikke, zware wijnflessen. Als je weet dat de glasindustrie binnen de wijnwereld een van de meest vervuilende industrieën is, dan kun je daar als producent echt niet meer mee aankomen.’

Welke landen gaan het doen in 2023, en welke slaan we vaker over?
‘Er vallen geen landen af, maar binnen de wijnlanden gebeurt er veel en komen er nieuwe streken bij. De koelere streken zijn daarbij in opkomst; koel door hoogte of door invloed van zee. Dit geeft frissere wijnen, met lagere alcoholpercentages (ook een trend!). Spanje, Portugal, Italië en Zuid-Afrika laten veel ontwikkeling zien, maar hetzelfde geldt voor Chili en Argentinië. Ook Oost-Europa komt steeds meer in beeld. Tegelijkertijd blijven Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk nog even geliefd.’

Welke proeverij of festival mogen we in 2023 absoluut niet missen?
‘Dan wil ik graag ons eigen evenement “Proeven tussen de Stellingen” noemen. Twee keer per jaar organiseren we letterlijk tussen de stellingen in ons magazijn in Haarlem een grote gratis overzichtsproeverij voor wijnliefhebbers. We nodigen altijd een groep van onze wijnmakers uit die zelf hun wijnen komen presenteren.’

‘Daarnaast staan er zo’n 200 wijnen open om te proeven. We verheugen ons nu alweer op de eerst volgende editie, op 14 en 15 april. Deelname is helemaal gratis, maar meld je wel snel aan, want we zitten vaak na een dag al vol.’

Wat is jouw geheimtip voor 2023 en waar kunnen we die online bestellen?
‘Maak eens kennis met de fantastische wijnen van Johan Kruger uit Zuid-Afrika. Johan is een topwijnmaker en doet veel aan het behoud van oude wijngaarden, die hij selecteert en waarvoor hij een eerlijke kiloprijs voor de druiven betaalt aan de eigenaren. Er zit een mooie sociale gedachte achter, met eerlijk loon voor de werknemers en scholing. Dat de wijnen toch zeer betaalbaar blijven en bovendien verrukkelijk, is de verdienste van Johan. Z’n wijnen vind je op onze site.’

Over Wijnkoperij Okhuysen
Al meer dan 155 jaar staat Wijnkoperij Okhuysen garant voor prachtige kwaliteitswijnen. Bij de selectie wordt gelet op kwaliteit, duurzame productie en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met de meeste van hun producenten wordt al generaties lang samengewerkt. Het uitgebreide portfolio omvat wijnen vanuit de hele wereld, waaronder een aantal zeer grote namen als Petrus, Tenuta San Guido, Clape en Chave. Het overbrengen van de liefde voor wijn is wat het team van Okhuysen drijft. Zo biedt Okhuysen een scala aan cursussen en proeverijen aan die worden gegeven in de sfeervolle kelders onder hun wijnwinkel in het centrum van Haarlem. Ook organiseren zij twee keer per jaar een grote gratis overzichtsproeverij tussen hun magazijnstellingen. Online zijn wijnen te bestellen via www.okhuysen.nl.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Tweede STER in Rotterdam-Kralingen voor Terry Priem

Volgend artikel

Rob Beckers: ‘Favoriet van keukenteam is Jannes’

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.