Advertorial

Wat zijn de populairste wijnregio’s in Frankrijk?

Advertorial – Dol op wijnen uit Frankrijk? Dan is het leuk de verschillende regio’s te leren kennen, om nog meer diepgang te ontwikkelen in je smaakprofiel. Hoewel de wijnen uit hetzelfde land komen, heeft de regio zeker invloed. In dit artikel lees je meer over de populairste wijnregio’s in het land.

Bordeaux

De Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk, in de buurt van de Atlantische Oceaan. Het is een gerenommeerde wijnstreek met meer dan 115.000 (!) hectare aan wijngaarden. De streek is het wijncentrum van de wereld, waar veel bekende wijnen vandaan komen. De Romeinen verbouwden hier al wijn en in de 12e eeuw begon de wijnhandel in het gebied.

Nog altijd houden wijnboeren zich vast aan tradities, wat de wijnen herkenbaar en betrouwbaar maakt. Bekende druivenrassen van Bordeaux-wijn zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc (rode wijn), en Sauvignon Blanc, Sémillon en Muscadelle (witte wijn).

Er is in de Bordeaux toegang tot water door de ligging aan rivieren zoals Dordogne, Garonne en Gironde. De bodem bevat kalk, kiezel en klei, en is waterdoorlatend.

Ook de ligging aan de Atlantische Oceaan is van invloed: het zeeklimaat is er gematigd, dus niet extreem heet en niet extreem koud. Wel is er een hoge vochtigheidsgraad en voldoende neerslag, wat de druivengroei bevordert.

Bourgogne

Wijnstreek Bourgogne ligt in het oosten van midden-Frankrijk en is ongeveer 175 kilometer in lengte. De streek is vrij versnipperd en kent veel classificaties, met gebieden als Chablis, Côte-d’Or, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais die onderdeel zijn van de Bourgogne.

Toch heeft Bourgogne-wijn een duidelijke overeenkomst: elegantie en subtiliteit. De wijnen zijn fris en vol, zowel bij rood als wit. Ook worden de meeste wijnen van één druifsoort gemaakt in deze streek, in plaats van verschillende soorten bij elkaar. Bekende druivensoorten uit de Bourgogne zijn Pinot Noir, Gamay en Chardonnay.

De Bourgogne kent een gematigd landklimaat, met koude winters en warme zomers. Dit verschilt dus al van de Bordeaux, wat invloed heeft op de wijn. De bodem heeft veel kalk. De septembermaand is mild in het gebied: dit geeft de druiven de kans om volledig te rijpen.

Champagne

De Champagnestreek staat natuurlijk met name bekend om… champagne! Het gebied ligt in het noorden van het land en is daarmee de meest noordelijke wijnregio in Frankrijk. Het klimaat is hier een stuk koeler, wat ideaal is voor de productie van mousserende wijnen.

De bodem is kalkrijk, zoals in veel van de wijngebieden in Frankrijk. Bekende druivensoorten in dit wijngebied zijn Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir, waar champagne van wordt gemaakt onder strenge regels.

Provence

In het zuiden van Frankrijk vind je de Provence, waar veel rosé en rode wijn vandaan komt. Al ruim 2600 jaar is hier veel wijnproductie, door onder anderen de Grieken en Romeinen. Het is een van de weinige gebieden waar zoveel rosé wordt geproduceerd: witte wijn vind je bijvoorbeeld maar nauwelijks in de Provence.

Bekende druivenrassen die hier groeien, zijn Mourvèdre, Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon en Barbaroux. De Provence is een uitgestrekte wijnstreek, met daarbinnen kleinere gebieden zoals Cassis, Bandol, Coteaux d’Aix-en-Provence, Coteaux de Pierrevert en Les Beaux-de-Provence.

Het klimaat is mediterraan, met milde winters en hete zomers. De druiven groeien op klei-, kalk- en zandbodems, en krijgen veel zonuren bij de groei, met relatief weinig neerslag. Dit zorgt weer voor een specifiek karakter in de wijnen.

Er zijn veel wijnregio’s in Frankrijk: dit zijn nog niet alle regio’s, maar wel de bekendste. Proef vooral de verschillende wijnen per regio en ontdek de verschillen – van zowel de grote wijnhuizen als de onbekendere wijnboeren. Ook leuk: ga op vakantie naar de regio’s, die naast lekkere wijnen nog veel meer moois te bieden hebben.

Vorig artikel

‘Oscars voor de biefstuk’ groot succes voor Nice to Meat

Volgend artikel

Michelin introduceert onderscheiding voor hotels

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.