Home / Blog / Vis op de dis: snel een smakelijke paasmaaltijd

Vis op de dis: snel een smakelijke paasmaaltijd

De maatregelen die nodig zijn in de strijd tegen het coronavirus, maken Pasen anders. Dat is echter geen reden niet culinair te genieten met het gezin. Met deze tips van Marja Reitsma van Reitsma Seafood zet je in een handomdraai een smakelijke maaltijd op tafel met vis in de hoofdrol.

Hoewel er wel wat voorbehouden zijn, komt het er in grote lijnen op neer dat je tot 1 juni geen gezelschappen mag ontvangen in je eigen huis. Dat staat culinair genieten tijdens pasen niet in de weg, ook al is dat met enkel het gezin.

Inspiratie
Om je paasmaaltijd iets extra’s te kunnen geven, hebben we onze ‘vriend van…’ Marja Reitsma van Visspecialiteiten Reitsma Seafood en Reitsma Seafood om inspiratie gevraagd. En met succes! Met deze suggesties serveer jij binnen no time een heerlijk menu vol met vis.

Gerookte vis
We starten met een borrelplankje met daarop gerookte vis. Marja: ‘Het is nu lekker weer en dat betekent dat je misschien wel start in het zonnetje in de tuin. Als je iets op tafel zet dat vet is, dan wordt dat hard of het smelt. Gerookte vis is weerbestendig en daarom dus ideaal.’

Haaienbuikjes
Forel, paling, makreel, het kan allemaal. Voor wie het durft, adviseert Marja schillerlocken. ‘Dat zijn gerookte haaienbuikjes van de doornhaai. We hebben ze toegevoegd aan het assortiment in onze winkel op advies van één van onze oudere klanten. Ze was er erg enthousiast over en gaf aan dat ze het bijna nergens meer kon krijgen.’

Smaak
De smaak is volgens Marja verrukkelijk. ‘Duidelijk afwijkend. Veel gerookte vis heeft wat betreft smaak wel iets van elkaar weg, maar deze haal je eruit als je blind zou moeten proeven.’

Wil je ze hebben, geef dat dan wel tijdig aan bij je visboer. De kans is namelijk groot dat hij of zij deze moet bestellen, en dus niet op voorraad heeft.

eieren
Foto: Anton Nikolov on Unsplash

Viseitjes
Aan tafel starten we met een hoofdrol voor eieren. Het is niet voor niets pasen. ‘We beleggen deze met viseitjes. De eieren wordt gekookt en gehalveerd. Geen fan van eigeel, dan kun je dat uiteraard verwijderen. En wil je er een eigen twist aan geven, vermeng het eigeel dan met enkele ingrediënten naar voorkeur en vul de eieren dan opnieuw.’

Assortiment
Het assortiment in de winkel in Tilburg bestaat uit tobiko (vliegende vis), ikura (forelkuit), keta royal (zalmeitjes) en masago (capelineitjes). ‘Vraag bij je lokale visboer naar de mogelijkheden. Je koopt ze voor minder dan 10 euro en wat erg leuk is: ze ploppen in je mond. Wie echt wil uitpakken, kiest voor kaviaar. Zoals ze dat in Rusland bijvoorbeeld doen.’

Tulband
Het voorgerecht is een tortano. ‘Een tulband van brooddeeg, die zijn oorsprong heeft in Italië. Daar vullen ze het traditioneel met kaas en salami, maar je kunt natuurlijk ook heel goed kiezen voor bijvoorbeeld kabeljauw en gerookte of verse zalm. De vis verwerk je in het deeg, voordat dit de oven in gaat.’

Asperges
Asperges kunnen in deze tijd van het jaar niet ontbreken in een paasmenu en daar zijn wij het van harte mee eens. Marja kiest voor een combinatie van het witte goud en zalm. ‘Ook om de aspergeboeren te steunen. Door de verplichte sluiting van de horeca, zijn zij het grootste deel van hun afzetmarkt kwijt.’

Zalm
Hoor jij bij het team dat de voorkeur geeft aan verse zalm of serveer jij altijd gerookte zalm bij asperges? ‘Daarover zijn de meningen verdeeld. Kies je voor verse zalm, bak deze dan kort even om en om. Doe dat niet te lang, zodat je er zeker van bent dat de eiwitten in de vis blijven zitten.’

Zalmmoten
Voor wie de voorkeur geeft aan gerookte zalm, adviseert Marja zalmmoten. ‘Maak ze in een pan alleen even warm, zodat ‘het koude’ eraf is. Dat geeft een heel rijke smaak. Koud zijn ze echter ook prima te eten.’

Dessert
Vis als dessert? Jazeker, zo laat Marja ons weten. ‘Serveer een taiyaki. Dat is een Japanse wafel of cake in de vorm van een vis. Je hebt zelfs pannen waarmee je wafels kunt bakken en waarin de vorm van de vis al zit. Je hebt het beslag nodig dat je gebruikt voor een maken van een harde wafel.’

De taiyaki vul je met jouw favoriete ingrediënt. ‘Nutella is nu heel populair, maar chocolade en ijs doen het ook goed. Eet smakelijk!’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Reitsma Seafood, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van de in deze blog genoemde producten, kun je terecht op de website van Reitsma Seafood. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Lees verder

Schrijf je in en mis niets!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

De beste recepten van onze beste chefs

De beste chefs delen hun beste gerechten in onze recepturenbank. En nu denk je wellicht: die kan ik toch niet maken. Jawel hoor. De ingrediënten en benodigde apparatuur zijn afgestemd op de thuiskok, die in zijn eigen keuken graag bakt, grilt en stoomt.

De recepturenbank is gevuld met gerechten van diverse sterrenkoks, maar toegankelijk gemaakt voor de hobbykok. Lekker thuis koken met recepten van Martin, Michel en Hans.

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen.

Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

showroom bonbons

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.