Winelovers

Marcella Brevé van Vinify over wijntrends 2023

Wat worden de wijntrends? Welke landen gaan hard? En welke proeverijen mag je absoluut niet missen dit jaar? ChefsFriends vraagt het aan toonaangevende wijnwebshops en publiceert de komende weken hun verhalen in de rubriek winelovers. Vandaag aan het woord Marcella Brevé van Vinify.

Welke wijntrends verwacht je in 2023?
‘Er liggen best wat wijntrends op de loer. Een aantal, misschien wel de belangrijkste, komen voort uit wat meer algemene trends. Denk aan onze zorg voor het milieu. Het zal bijdragen aan een stijging van populariteit van wijnen uit de oude wereld, omdat de CO2-footprint daar vaak beter van is.’

‘Vanuit het gezondheidsaspect zal vooral de vraag naar licht alcoholisch wijnen en alcoholvrije wijnen toenemen. Steeds meer kwalitatieve alcoholvrije wijnen betreden het (online) wijnschap, en ook mooie gastronomische ‘sappen’ zoals Le Petit Béret worden als lekker alcoholvrij alternatief gezien: minder suiker, géén alcoholische fermentatie, géén conserveermiddelen en géén sulfiet.’

‘Ook zien we dat monocépage wijnen op dit moment aan populariteit winnen ten opzichte van blends. Daarnaast wil men graag weten waar de wijn vandaan komt. Kortom, herkomst wordt steeds belangrijker.’

‘Duurzaamheid is belangrijk. Het is een breed begrip maar we zullen bijvoorbeeld meer lichtgewicht flessen zien maar ook biologische en organische wijnteelt, of wijnen gemaakt onder het Terra Vitis-keurmerk. We kijken niet alleen naar hoe een fles eruit ziet en hoe de wijn smaakt, maar ook hoe die gemaakt is.’

‘Het sociale aspect wordt ook belangrijker. Denk aan Fairtade/Max Havelaar, maar ook aan wijnmerken die een deel van hun marge doneren aan een goed doel.’

‘We zien ook dat de wijnconsumptie in Nederland afneemt, maar dat er wel kwalitatieverwordt gedronken. Het is trendy dat goede restaurantwijnen beschikbaar zijn voor de consument. De populariteit van het creëren van een ‘eigen’ restaurantbeleving thuis neemt toe, onder het motto ‘mindermaar beter’. Verschillende concepten zoals Eat Sous (signature dishes, van de beste restaurants & chefs in een maaltijdbox, bezorgd bij jou thuis) en Vinify (Restaurantwijnen voor thuis) zullen steeds populairder worden. Mensen halen gemakkelijk en goedkoper de beleving van een (sterren)restaurant in huis. Zo ben jij thuis je eigen sommelier.’

Welke druif is hot, en welke not?
‘De Rieslingdruif is met een opmars bezig. Vroeger waren dit vooral Duitse zoete wijnen, maar tegenwoordig worden hier prachtige droge wijnen van gemaakt. Een druif die steeds meer mensen kennen en zijn gaan waarderen.’

‘Mensen gaan ook steeds vaker op zoek gaan naar inheemse druiven. Minder bekende druivenrassen zoals Assyrtiko bijvoorbeeld. Van origine een Griekse druif, wat frisse wijnen maakt met een hoge mineraliteit. Of de Viorica, een inheemse druif uit Moldavië, waar prachtige frisse, volle witte wijnen met een bloemig karakter van worden gemaakt.’

‘We zien ook de Albariño, Vermentino en de Grüner Veltliner steeds belangrijker worden. De consument gaat steeds vaker (licht en fris) wit drinken dan rood. Zeker grote tanninerijke rode wijnen laten we wat sneller liggen, of bewaren we voor een feestelijk moment.’

Welke landen gaan het doen in 2023?
‘Wijnen uit Europese landen zullen het naar verwachting goed gaan doen. Denk aan Duitsland, Oostenrijk en een aantal ‘nieuwe’ wijnlanden zoals Moldavië of Slovenië.’

Wat is jouw geheimtip voor 2023 en waar kunnen we die online bestellen?
‘Wijn drinken voor het goede doel is niet alleen goed en leuk, maar is ook zeker een trend die afgelopen jaar erg belangrijk is geworden en zal doorzetten in 2023. Het is bijvoorbeeld inmiddels een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne is begonnen. Helaas zijn er nog geen betere vooruitzichten en zet het Moldavische Château Purcari zich nog altijd in voor Oekraïense vluchtelingen.’

‘Het 24/7 hulpcentrum heeft een jaar geleden de deuren geopend en intussen zijn er meer dan 13.000 vluchtelingen gepasseerd. Ze krijgen onderdak, eten, drinken en vervoer naar andere hulpcentra in het land. Een wijn genaamd ‘Freedom Blend’ van Château Purcari is ontwikkeld als manifest voor de vrijheid. Gemaakt van drie inheemse druiven uit drie verschillende landen; het hart van Georgië, het terroir van Moldavië en de vrije geest van Oekraïne.’

‘Naast de hulp aan vluchtelingen doneert Purcari alle winst uit de Freedom Blend ten behoeve aan de wederopbouw van Oekraïne. Intussen hebben zij meer dan 100.000 euro kunnen doneren. Freedom Blend is een wijn met een rebelse geest maar een fluweelzachte en elegante smaak. Deze creatie voor de vrijheid is naast een moedige eerbetuiging ook een échte prijswinnaar. De wijn schittert met meerdere gouden en zilveren medailles op grote concoursen van over de hele wereld. Op www.vinify.nl kun je deze Château Purcari Freedom Blend bestellen. Zo drink je naast een fantastische wijn ook voor een goed doel.’

Over Vinify.nl
Vinify.nl is de nieuwe online wijnspecialist met restaurantwijnen voor thuis. Tot voor kort waren deze veelal bekroonde wijnen exclusief verkrijgbaar in de betere restaurants. Nu zijn ze via Vinify.nl direct beschikbaar, om zo het restaurantgevoel bij jou thuis te brengen. Vinify.nl is onderdeel van LFE, een van de grootste wijnimporteurs van Nederland, en al meer dan 50 jaar actief in de wijnwereld en gastronomie.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Prestigieuze Europese prijs voor Nederlandse hotelmanager

Volgend artikel

Marcus Schmidt: ‘Met mijn vrouw veel lachen om fit te blijven’

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.