Persoonlijk

Luella Molenaar: ‘In mijn keukenla ligt altijd drop’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Luella Molenaar van Rue de la Plume in Alkmaar.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Onze guilty pleasure is om de beurt op zaterdag een broodje haring halen op de markt. En ’s avonds, als alles weer spic en span is, nemen wij een glaasje wijn met de overgebleven kleine stukjes van de kaaswagen. Voor de niet-kaasliefhebbers hebben we kleine zakjes chips (begonnen met één smaak en nu liggen er al vier smaken).’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…
‘Wat ligt er bij mij in de koelkast? Niet veel. Wij ontbijten op de zaak en op de vrije dagen hebben we vaak het beleg mee naar huis genomen.’

‘’s Avonds is het vaak bij vrienden en familie eten of boodschappen doen en iets makkelijks in elkaar zetten. Of uiteten. Wijn ligt wel altijd koud, en in mijn keukenla ligt altijd drop.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘We – mijn compagnon en ik – sporten twee dagen in de week met een personal trainer, buiten in het park. Zon, regen, sneeuw… afzeggen doen we niet zo snel.’

‘Ze zegt wel altijd iets over de voeding, maar in ons beroep vind ik dat moeilijker in te voegen. En sommige dingen zijn te lekker om te laten staan. In de zomer probeer ik meer te fietsen of te hardlopen op de vrije dagen.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Ons restaurants heeft een open keuken, dus overdag – wij draaien alleen diner – staat de radio aan op Radio 10, Sky Radio of 538. In de keuken hebben we als geluid en extra losse box.’

‘De muziek kunnen we niet te uitbundig doen, want er komen ook genoeg gasten zo binnen. Om te reserveren, voor een cadeaubon of om even te kijken. Na het eten gaat de losse box op de oplader en uit de keuken, en gaat de restaurantmuziek aan.’

‘Als de gasten weg zijn, komt de losse box als eerst terug in de keuken voor andere muziek. Dan gaat de muziek van nu aan. Of de muziek van een concert waar we naartoe gaan, zodat we kunnen oefenen. We gaan namelijk graag naar concerten.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart?
‘Ik heb geleerd dat ieder gerecht een zuurtje, zoutje, zoetje en een krokantje hoort te hebben en daar ben ik het helemaal mee eens. Dus het is bij mij niet één ingrediënt, maar een structuur die er altijd op staat.’

Vakantie. Ik ga graag naar…
‘Vakantie hebben we hier genoeg. Mijn compagnon en ik werken heel hard. We zijn altijd als eerste aanwezig en als laatste weg.’

‘Samen gaan we graag even een paar dagen weg naar het buitenland. Voor inspiratie en om te eten in een mooi driesterrenrestaurant. De meest recente was Guy Savoy in Parijs. Heel klassiek, maar wat een passie heeft die man.’

‘Zelf ga ik na de kerst graag naar Dubai voor familiebezoek. Dat land groeit zo snel en verveelt nooit. En ik doe er ook hele mooie restaurantervaringen op. In de zomer probeer ik elke keer iets anders uit. Ik wil zoveel mogelijk zien en doen in de wereld.’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij…
‘Uit eten doe ik niet zo vaak. Ik eet wel eens bij mijn collega’s in de buurt, maar dat noem ik meer een hapje doen. Ik kwam graag bij Lucas Rive.’

‘Het meeste hier in de omgeving heb ik al gehad, dus voor een uitgebreid diner moet ik toch verder weg. Naar Amsterdam bijvoorbeeld, maar die prijzen vind ik soms zo belachelijk hoog dat ik liever bij vrienden en familie eet.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Loslaten, dat is voor mij al een spannend iets. We hebben voor volgend jaar onze niveau 4-leerling Brian een baan aangeboden, zodat ik meer vrij kan nemen of mijn collega’s aan de voorkant kan helpen. Daardoor moet ik de controle in de keuken loslaten en dat is al spannend genoeg.’

‘Voor de rest kunnen we niet meer wensen. We moeten al bijna denken aan een reserveringssysteem dat om de twee maanden open gaat, want zo druk hebben we het. We realiseren ons heel goed dat dit een luxeprobleem is…’

Bekijk hier alle afleveringen van de serie!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Foto’s van Odille restaurant in Sint-Oedenrode

Volgend artikel

Mikel Pouw van Nice to Meat over lamsvlees (incl. recept)

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.