Blog

Lam: lekker in de lente en eenvoudig online te bestellen

De lente en lam, kan het culinair lekkerder? Tot ongeveer half juni loopt het seizoen van één van de smakelijkste vleessoorten. Vanaf vandaag eenvoudig online te bestellen. Met deze soorten geniet je optimaal van een bijzonder stukje vlees, dat ook nog eens heel mager is.

Bijzonder aan lamsvlees is de uitgesproken, eigen smaak. Dat het heel mager is, is ook mooi meegenomen. Maar uiteindelijk gaat het om het eerste, en die smaak is voor het ene lam anders dan het andere.

Voeding
Die verschillen hebben vooral te maken met de voeding. Van Texelse lammeren weten we dat ze zilt gras eten. De Eperheide lam daarentegen graast op heide en dat zorgt bijvoorbeeld voor een kruidige smaak.

Smaak
Om optimaal genieten van lamsvlees, hebben we adviezen gevraagd aan onze ‘vriend van…’ Nice to Meat. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden en de daarbij behorende smaakkenmerken.

Vanaf vandaag eenvoudig online te bestellen. En voor wie dat wil, zijn zelfs recepten beschikbaar: thuis een smakelijke maaltijd op tafel zetten, kan hierdoor in een handomdraai.

Wiedenlam
Uiteraard beginnen we in eigen land. Alleen de lammetjes die zijn geboren op de boerderij van Jan de Boer in het gebied de Wieden in de kop van Overijssel, mogen de naam Wiedenlam dragen.

Flevoland
Het is een kruising tussen het Texels lam (2/3) en de Flevolander (1/3). Na een periode van meer dan 25 jaar grazen de schapen inmiddels op een boerderij in Bant in de provincie Flevoland.

Schapen
Een echt familiebedrijf met inmiddels zo’n duizend schapen en nu ook de eerste lammeren, ‘want ze zijn vroeg dit jaar’. Die lammetjes krijgen niet alleen moedermelk en hooi, maar ook een speciale voedingsmix die wordt gerealiseerd in samenwerking met met bedrijven uit de buurt.

Van eigen bodem
Piet van den Berg van Nice to Meat laat ons weten dat het vlees zacht van smaak is een een fijne structuur heeft. ‘Een topproduct van eigen bodem, wat wil je nog meer. Ik vind dat we allemaal meer vlees uit eigen land moeten eten. Ook omdat het goed is voor de food miles.’

Piet van den Berg Nice to Meat Wiedenlam

Lamsvlees uit Nieuw-Zeeland
Jaarrond beschikbaar en afkomstig van boerenbedrijven op het Noordereiland. In dat deel van Nieuw-Zeeland kunnen de grasgevoerde lammeren in een regelmatig klimaat en in een natuurlijke omgeving naar hartenlust grazen en bewegen.

Dierenwelzijn
De speciaal geselecteerde boerenbedrijven moeten voldoen aan strikte eisen op het gebied van dierenwelzijn en bezitten een grondige kennis van de natuurlijke systemen in relatie tot het opgroeien van de dieren. Een van de belangrijkste aspecten hiervoor is: opgroeien in een vrije omgeving.

Grasgevoerd
Wat het vlees speciaal maakt, is ‘passion voor tenderness’. Doordat de lammeren grasgevoerd zijn, is de smaak vol en het vlees mals. 

Via de website Nice to Meat You is een keur aan lamsproducten beschikbaar voor thuis. Allemaal eenvoudig online te bestellen. Gebruik daarbij de code NTMYpasenCF en je krijgt 5 euro korting op je bestelling.

Recepten
Wat extra leuk is, dat alle opties zogezegd zijn voorzien van een recept. Zo zet je op eenvoudige wijze een gerecht op tafel met daarin een van de lekkerste producten van de lente.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van lamsvlees, kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ewout Eleveld chef van tweede restaurant Parc Broekhuizen

Volgend artikel

Coronavirus: dagelijks 1000 gratis maaltijden voor zorgmedewerkers

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.