Nieuws

Katharina Schlaipfer volgt Robert Payer op bij Waldorf Astoria

Het luxe Amsterdamse hotel Waldorf Astoria krijgt een nieuwe general manger. Met ingang van 1 januari 2022 treedt de 71-jarige Roberto Payer terug als general manager van Waldorf Astoria Amsterdam, onderdeel van Hilton. Na een loopbaan van meer dan 52 jaar beëindigt Payer nu zijn uitzonderlijk lange dienstverband met Hilton.

Hij blijft echter als zelfstandig consultant verbonden aan de wereldwijde hotelketen. Bij Waldorf Astoria Amsterdam neemt Katharina Schlaipfer, afkomstig van Conrad Algarve, Portugal zijn functie van general manager over.

In zijn 52-jarige loopbaan heeft hoteldirecteur Payer veel zien veranderen maar, zegt hij: ‘Everything changes to remain the same. De basis is een goed bed, schone lakens, lekker eten en drinken en goed bediend worden. Ondanks alle innovaties, digitalisering en de verworvenheden van deze tijd, blijft de ‘power of the human touch’ het belangrijkste.’

Tijdgeest aanvoelen en anticiperen
Roberto Payer (Cordenons Italië,1950) startte zijn loopbaan bij Hilton als jonge twintiger in de jaren ’70. Vol enthousiasme en met passie voor het vak groeide hij uit tot een van de meest succesvolle hoteliers ter wereld. Hij heeft veel ontwikkelingen in gang gezet, voelde telkens de tijdgeest aan en wist op de juiste momenten te anticiperen op veranderingen. Hij schroomde daarbij niet om onorthodoxe maatregelen te nemen en risico’s aan te gaan in de overtuiging dat het ‘zijn’ hotel ten goede zou komen.

Hart voor cultuur
Zo gooide hij beginjaren ’90 het roer om en zette hij een koers uit waarbij door middel van culturele activiteiten nieuwe én terugkerende (buurt)bezoekers het hotel en zijn voorzieningen opnieuw wisten te waarderen. Zijn credo ‘dicht bij jezelf blijven’ vertaalde zich in het Italiaanse restaurant Roberto’s in Hilton Amsterdam, waar Payer tot op de dag van vandaag zijn persoonlijke stempel zet. 

Kroon op werk
In de jaren ’10 stond hij aan de wieg van de plannen voor het Waldorf Astoria Amsterdam. Een uniek project met een voor Nederland ongekende nieuwe vorm van topluxe in de hotellerie. De opening van het hotel in mei 2014 beschouwt hij als kroon op zijn werk.

Onderscheidingen
Voor zijn verdiensten voor Hilton en voor de gastvrijheidsindustrie wereldwijd en in Amsterdam is Roberto Payer meermalen onderscheiden. In januari 1995 werd hij uitgeroepen tot de Meest Markante Horeca Manager van het Jaar. Tijdens zijn 40-jarig jubileum bij Hilton in 2009 kreeg hij de Frans Banninck Cocq Penning van de Burgemeester van Amsterdam, voor zijn verdiensten aan de stad Amsterdam.De Italiaanse President Napolitano bevorderde Payer in 2012 van Commendatore tot Grande Ufficiale (grootofficier), de hoogste orde van de “Ordine della Stella d’Italia”.

In 2017 is hij genomineerd als ‘General Manager of the Year’ door Virtuoso, de vereniging die de top van de wereldwijde reis- en hotelwereld vertegenwoordigt. Het hoogtepunt was de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten als hotelier met een meer dan 50-jarige loopbaan bij Hilton en voor zijn bestuurlijke functies in tal van maatschappelijke, educatieve en culturele organisaties.

Als inspirator en hotelier pur sang is Roberto Payer een voorbeeld voor velen. Hij is wereldwijd ambassadeur voor zijn vak én voor Amsterdam en Nederland.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ondernemersverhaal vader en zoon Oostwegel in boek vastgelegd

Volgend artikel

Gratis koffiepakket van 100 euro bij aankoop van SMEG-volautomaat

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.