Blog

Eperheide lam: een mooi verhaal en een uitzonderlijke smaak

Lente en lam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vlees dat opvalt door de prachtige smaak en in Nederland heel goed verkrijgbaar is. Ons land telt kuddes in overvloed en dat betekent dat de schapen en lammeren in vrijheid kunnen grazen. Goed voor het dier én voor het vlees.

Wie fan is van het tv-programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ heeft ongetwijfeld de uitzending van donderdag 21 maart gezien. Ze was in de Amerikaanse staat Wyoming op bezoek bij Carolina.

Natuur
De geboren Nederlandse woont al meer dan dertig jaar in de Verenigde Staten, waar ze nu het grootste gedeelte van het jaar in haar huifkar haar geiten achterna gaat. Die geiten begrazen een enorm natuurgebied in het midden van het Amerikaanse heartland.

Lamsvlees
Ik moest aan dit verhaal denken toen ChefsFriends gast was bij ‘Let’s meat Nice to Meat Spring Edition’ van Nice to Meat in Almere.

Tijdens het evenement presenteerde de slager de trends voor de komende maanden. Met uiteraard aandacht voor lamsvlees, waarvan het seizoen zo ongeveer parallel loopt met dat van de asperge.

Uitbenen
Een van de medewerkers van het bedrijf gaf een presentatie uitbenen en vertelde over het verhaal erachter.

En daar is de link met de hierboven genoemde tv-uitzending. Met die verschillen dat het nu gaat om schapen in plaats van geiten en dat de herder niet Carolina heet maar Ger.

Schapen
In het zuidelijkste stukje van Nederland trekt herder Ger Lardinois met een kudde Mergelland-schapen over de Eperheide. Een natuurgebied dat is ingesloten tussen vijf karakteristieke kerkdorpen.

De kudde van zo’n 2500 schapen wordt ingezet om het heidelandschap in stand te houden en terug te ontwikkelen.

Heideland
Het vroegere heideland was veranderd in een domein voor naaldbomen, lariksen en fijnsparren.

Door een storm en een insectenplaag zijn de bomen verdwenen en krijgt het oorspronkelijke landschap weer de gelegenheid te herrijzen uit de as. Goed voor de natuur en goed voor de schapen, die eten in overvloed hebben.

Rammen
‘Als de tijd rijp is’, krijgen de Mergelland-ooien bezoek van een groep zeer zorgvuldig geselecteerde Suffolk-rammen. Uit deze bijzondere kruising wordt het Eperheide lam geboren.

Ecologisch
Een lam dat dankzij de bloemrijke voeding en grazen in alle vrijheid op ecologisch beheerd kalkgraslandschap heerlijk mals is en uitzonderlijk vol van smaak. Het CO2-neutraal geproduceerde vlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en vitamine B.

Texels lam
Een mooi voorbeeld van hoe het moet zijn. Voorbeelden die er in ons land in grote getalen zijn. Het is moeilijk – en subjectief – om te zeggen dat we in Nederland de smakelijkste lam van de wereld hebben, maar vaststellen dat we bij de besten horen mag wel. Door het hele land lopen schapenkuddes vrij rond, met uiteraard Texel als – ander – sprekend voorbeeld.

Stoofpot
Het vlees heeft een subtiele smaak en een lichtrode kleur. Het is perfect geschikt om te kruiden met bijvoorbeeld rozemarijn en tijm, en vervolgens te presenteren als een stoofpot.

Uiteraard ook geschikt voor de barbecue of in een salade. Extra lekker als het op lage temperatuur in de oven wordt gegaard. Een mooie Rioja ernaast en het feest is compleet.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van Hollands lamsvlees kun je terecht op de website van de (horeca)slager. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Japanse kersenbloesem op het menu bij Hotel Okura Amsterdam

Volgend artikel

Restaurant Tante Kee in Kaag viert de lente met VIP-actie

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.