Blog

De BBQ is on fire: theater in de achtertuin

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets. Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap. Waar het voorheen vooral snel moest, mag barbecueën tegenwoordig gemakkelijk een avond duren. En het programma bepaal je zelf.

Smoker, OFYR, Big Green Egg en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat dat betreft was het vroeger veel inzichtelijker: de meestal zwarte barbecue was voorzien van een rooster, waaronder je de kolen legde.

Rooster
Met extra veel aanmaakblokjes, of anders met behulp van een beetje spiritus, werden de kolen aangestoken en kon het vlees op het rooster. Dat ging zo snel dat het flink aanpoten was om alles warm op te eten.

Oké, het is een beetje gechargeerd, maar het is in grote lijnen wel hoe het er destijds aan toe ging. In de afgelopen pakweg tien jaren is er echter veel veranderd. Niet alleen in de manier waarop we barbecueën, maar ook als het gaat om de mogelijkheden.

Nice to Meat
Barbecues zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten, en design en uitstraling spelen daarbij een belangrijke rol. We belden met Ron van Mierlo, als slager in dienst van Nice to Meat, voor wat meer duiding en vroegen hem uiteraard ook tips voor het inmiddels begonnen seizoen.

Specialist
Ron mag met recht een ware BBQ-specialist worden genoemd. Hij is lid van de Lowland Smokers en lid van het KCBS Wedstrijdteam. In die hoedanigheid barbecuet hij altijd op basis van direct vuur. Dat wil zeggen dat het vlees dat hij bereidt, boven het vuur hangt en dus direct door het vuur wordt verwarmd.

Nice to Meat Duke of Berkshire
Duke of Berkshire

Indirect verwarmen
Het alternatief is indirect verwarmen en dat betekent dat je de warmtebron verdeelt in de barbecue. Vlees dat bij voorkeur langzaam moet worden gegaard, plaats je op het zogeheten indirecte deel van de barbecue: daar waar je kolen of briketten niet liggen.

Big Green Egg
Tot die tweede groep horen barbecues als de Smoker, de Kamado of de Big Green Egg. ‘Geschikt om grote stukken vlees langzaam te laten garen’, zo vertelt Ron. ‘Dat vlees gaat al vroeg op de barbecue en daarvan wordt later op de dag met het hele gezin genoten.

Groenten
Tussendoor maak je bijvoorbeeld al een maiskolf warm en je gebruikt de tijd om de groenten alvast te snijden.’

Wil je hier het maximale uithalen, laat je dan inspireren door een van de boeken van experts als Jord Althuizen of Jeroen Hazebroek.

OFYR
De OFYR zit feitelijk tussen direct en indirect vuur in. Ron daarover: ‘Je verwarmt het vlees op de rand die om het vuur heen zit. Maar omdat deze heel erg warm wordt, is feitelijk sprake van direct grillen.’

Pitmaster
Het vlees op de plaat verhit snel, maar dat neemt niet weg dat je met een OFYR prima avondvullend kunt barbecueën. ‘Je hebt iemand nodig die ervoor zorgt dat het vuur blijft branden, in de Verenigde Staten heeft zo iemand de pitmaster. Als je dat gecontroleerd doet, dan kun je vlees prima in fases bereiden.’

Vet
Welk vlees geschikt is voor gebruik op een OFYR? ‘Als er vet aan of in zit, dan is het geschikt. Vis of groenten die je kunt grillen, maak je er ook heel gemakkelijk op klaar.’

Ron prijs het sfeerelement van deze barbecue. ‘Als je grotere stukken vlees langzaam gaart en daar vervolgens met het gezin van geniet, dan is dat eten het meest waardevolle moment. De bereiding duurt immers lang en wordt veelal door een iemand in de gaten gehouden.’

Vuur
‘Een brandende OFYR geeft direct gezelligheid. Je ziet vuur branden en je kunt er met zijn allen omheen staan. Niet alleen tijdens het bereiden van het vlees, maar ook daarvoor al. Dat creëert een sfeer.’

Vlees
Maar wat leg je daar dan op? Nice to Meat heeft een barbecuepakket samengesteld met daarin diverse soorten vlees. Daarin onder andere worstjes van het Berkshire-varken, een miniburger van het MRIJ-rund, lamskoteletten en niku tori van het Japanse Wagyu-rund.

Tabl’O
Als je dat pakket bestelt, dan maak je kans op een OFYR Tabl’O. Dit is een nieuwe tafelgrill, dat je gewoon op tafel kunt zetten en uitermate geschikt is voor een ‘barbecue’ met een kleiner gezelschap.

De Tabl’O (t.w.v. 369 euro) aansteken doe je met Coconut Briquettes die eenvoudig zijn aan te maken, weinig rook geven en lang warm blijven. Op de plaat bereid je ook heel eenvoudig een smakelijk stukje vis of de lekkerste groenten. ‘Alles wat je kunt grillen, is geschikt. Courgette, venkel, ananas of een zalmfilet.’

Kans maken? Bestel dan online je barbecuepakket. De eerste honderd bestellingen nemen automatisch deel aan de loting. Succes!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van het barbecuepakket, kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Genieten met lente- en graskazen: vijf smaakmakers

Volgend artikel

Video: Orangerie De Pol in Doetinchem start met seizoenkaarten

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.