Blog

Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine nieuwe parel van Friesland

De Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine in Oranjewoud is het nieuwste gastronomische wapen van Friesland. Het restaurant wil met lokale, eerlijke en pure gerechten de harten van noordelijk Nederland veroveren. Richard schoof aan in de fonkelnieuwe eetgelegenheid en doet verslag.

Wie over de A32 Friesland binnenrijdt, passeert Heerenveen. De blik is daarbij veelal op links gericht, op het trotse Abe Lenstra Stadion of de mooiste ijstempel van Nederland, Thialf. Maar aan de rechterzijde van de A32 ligt eigenlijk een veel mooier stukje Nederland. Daar ligt Oranjewoud.

Wie door de villawijk Oranjewoud verlaat, schuift langs statige huizen het bos in. Daar in het bos ligt Parkhotel Tjaarda, in een oase van rust hemelsbreed op nog geen kilometer verwijderd van Heerenveen.

Parkhotel Tjaarda is een viersterrenplus-hotel, gericht op zowel de leisure- als zakelijke markt. Het hotel ligt verscholen in het bos en kenmerkt zich door laagbouw en ruime parkeergelegenheden rondom het gebouw.

Wie de hotellobby binnenstapt, voelt de grandeur. Niet stijf, zeker niet, maar wel ruim, aantrekkelijk en luxe. Én ontspannen, want de vriendelijke medewerkers merken je direct op en geven je meteen het gevoel van thuis zijn.

Tjitte de Wolff
Direct bij binnenkomt van de lobby, bevindt zich rechts Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine. Dit is de jongste parel van het hotel, dat al 24 jaar onder leiding staat van de ervaren hotelman Tjitte de Wolff. Vanuit Friesland vertrok de jonge Tjitte naar de Randstad om ervaring op te doen bij tophotels als het Kurhaus (Scheveningen) en Krasnapolsky (Amsterdam), om in 1998 terug te keren naar zijn geliefde Friesland en hoteldirecteur van Parkhotel Tjaarda te worden.

De naam Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine verwijst naar Maria Louise van Kessel. Ze is één van de oprichters van landgoed Oranjewoud lang geleden, en was zeer geliefde bij de bevolking. Ze werd gezien als ‘tante van het volk’ en deelde graag suikergoed uit aan minderbedeelden. In de gang van het hotel hangt een modern 3d-schilderij van haar, waarbij ze goedkeurend bezoekende restaurantgasten bekijkt.

Wie Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine bezoekt, gaat voor het restaurant en krijgt er een hotel bij. Met andere woorden: de eetgelegenheid is een attractie op zich en kan los worden gezien van het hotel. Natuurlijk schuiven hotelgasten maar al te graag aan logischerwijs, maar in tegenstelling tot veel hotels kun je dit restaurant ook als los zien. Twee vliegen in één klap dus.

Thom van der Heide
Wie het interieur bekijkt, merkt snel op: natuurlijke, tijdloze stoffen en aardetinten. De bistro ademt warmte en sfeer, en vormt één geheel met buiten. De tafels zijn gemaakt van bomen uit het bos rondom het hotel, en de vloerprint verwijst naar bladeren en bomen. ‘We halen buiten naar binnen en in de zomerdagen als je op het terras zit halen we binnen naar buiten’, laat gastheer en vinoloog Thom van der Heide weten.

De entourage is een weerspiegeling van het landschap met planten en muurschilderingen met een warme, gezellige en stijlvolle uitstraling. Er is samengewerkt met regionale en internationale designers en kunstenaars. Als klap op de vuurpijl komt daar binnenkort nog een grote wandschildering van Randolph Algera van Art-Decor bij.

Thom weet waarover hij praat. Hij runde jarenlang restaurant Frouckje State in Ryptsjerk en richtte Élevé in Leeuwarden op. Bij beide restaurants kwam na zijn komst een Michelinster. Niet dat dit bij Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine een doel is. Maar een notering in de gids, misschien wel met een Bib Gourmand, zit toch wel in het achterhoofd van Thom.

Joram van der Staaij
Zeker in combinatie met Chef de Cuisine Joram van der Staaij liggen er mogelijkheden. De ervaren Van der Staaij is honkvast en heeft een scherp oog voor streekproducten. Zijn kookstijl is Frans klassiek, met moderne twisten. Wat opvalt zijn de kleurrijke creaties, niet in de laatste plaats vanwege het aantrekkelijke servies. Doe daar nog verrassende kwaliteitswijnen bij en een culinair avondje in informele setting is gewaarborgd.

Op tafel komen de amuses. Deze laten direct de gevarieerde kaart zien met lokale accenten: een amuse met licht gerookte knolselderijmousseline met daarop krokante aarde van bospaddenstoelen, een amuse van taco met parelgort en couscous met avocado, en een amuse in de vorm van een shotje van tomaat met gember. De tomaat is afkomstig van De Broerderij in De Knipe, een paar kilometer verderop. De amuses worden begeleid met een glas elegante champagne van Laurent-Perrier.

Museum Belvédère
Oranjewoud – in het Fries Oranjewâld – is een dorp met beschermd dorpsgezicht. Buiten de nieuwbouwwijk liggen prachtige landgoederen zoals Oranjestein, Klein Jagtlust en Landgoed Oranjewoud. Verder is het bekend van Museum Belvédère met voornamelijk werken van Friese kunstenaars, en de bijna 20 meter hoge uitkijktoren op de ‘berg van Brongerga’.

Het eerste gerecht is direct een knaller uit de streek. Op het bord ligt paling uit het Sneekermeer. De paling is licht gerookt, met daarbij een palingsalade waarin stukjes appel zijn verwerkt, daarnaast waterkers en pareltjes van ansjovis. In het glas een witte Velich TO uit Oostenrijk, een prachtwijn met een assemblage van chardonnay, welschriesling en sauvignon blanc. Het gerecht en de wijn zijn meer dan goed op elkaar afgestemd.

Heerenveen staat bekend als de schaatshoofdstad van Nederland. Thialf is misschien wel het bekendste schaatsstadion ter wereld, en jaarlijks worden hier grote internationale wedstrijden gehouden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de beste Nederlandse schaatsster aller tijden op steenworp afstand van Parkhotel Tjaarda een huis heeft laten bouwen, waar ze na haar imposante loopbaan geniet van de rust en de ruimte.

Het tweede gerecht is een moderne vegetarische dish met aardpeer in de hoofdrol. Op het bord in boerenroomboter gebakken aardpeer met een Hollandaise met aardpeer, krokantjes van aardpeer en een beetje gewekte truffel. Dit romige groentegerecht roept om een romige viognier van wijnhuis Gayda uit Frankrijk.

Wandelnetwerk Fryslân
Wie van wandelen houdt, stapt vanuit het hotel zo de natuur in. Er starten meerdere thematische wandelingen vanaf het hotel met lengtes van zo’n 5 tot 6 kilometer. Daar is bijvoorbeeld de Oranjeroute van 5,5 kilometer over verharde wegen en paden langs landgoederen en statige buitenplaatsen een mooi voorbeeld van. De wandelroutes maken deel uit van Wandelnetwerk Fryslân.

Het volgende gerecht is misschien wel het mooiste gerecht van de avond. Op het bord dubbel gesuikerd krokant Fries suikerbrood van Bakker Verloop uit Heerenveen met daarop licht gebakken eendenlever en zachte Brie de Meaux met pistache, en daarnaast rode ui-marmelade. Het gerecht is romig, heeft een byte en is klassiek en modern tegelijk. In het glas een witte wijn van Royal Muscat de Rivesaltes Doux Naturel. Fijn hoor!

De Broerderij
Streekproducten spelen een belangrijke rol in de keuken van Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine en hoe logisch is het dan om de producten uit de directe omgeving te halen. Bij buurman boer René Hofma van Streekvlees Katlijk uit het nabij gelegen dorp Katlijk komt jong Katlijker rund vandaan. Het vlees is zacht gebraden en ligt op het bord met een struikje gekarameliseerde witlof van De Broerderij uit De Knipe, met daarbij een slavink van jonge Katlijker rund, licht uitgebakken zolderspek, polenta van aardappel een crème van kaas van Boerderij De Gelder uit Tijnje, morieljes en kleine beukenzwammen. In het glas een rode fruitbom uit het Spaanse Jumilla niet ver van Murcia van wijnhuis Juan Gil.

Naast wandelen en fietsen leent Zuid-Friesland zich ook goed voor watersporten. Met name aan de linkerzijde naast Heerenveen liggen de populaire meren Tjeukemeer, Slotermeer en Fluessen. Met behulp van talrijke waterwegen zoals bijvoorbeeld De Tjonger of Kuunder staan de wateren met elkaar in verbinding.

Op tafel komt op verzoek een bescheiden kaasplankje met drie soorten kaas waaronder oude nagelkaas van boerderij De Gelder uit Tijnje. Daarbij een topsherry van Bodegas Tenido uit Jerez, en gemaakt van de Spaanse druif Pedro Ximenez. Een cadeautje!

Wie blijft slapen bij Parkhotel Tjaarda – en waarom zou je dat niet doen – kan kiezen uit verschillende soorten kamers: comfortkamer, luxe kamer, juniorsuite, familiekamer, een mindervalidekamer en een bruidssuite. Daarnaast beschikt het hotel over een wellness en spa, en een fitness. Voor een drankje of een borrelhap is voorin het hotel Grand Café 1834 gevestigd.

Imkerij De Kuipers
Het is tijd voor het dessert. Chef de Cuisine Joram komt persoonlijk aan tafel om het gerecht toe te lichten: een panna cotta van honing van Imkerij De Kuipers uit De Knipe, met sinaasappel, een sinaasappelsorbet en een mousse van kwark. In het glas een 100% chenin blanc uit het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch van wijnhuis Laibach.

Culinaire Bistro Marijke Muoi Wine & Dine treft je vol in het hart. De eetgelegenheid is informeel en casual chic, en maakt de woorden lokaal, eerlijk en puur volledig waar. De gemoedelijke warme sfeer met moderne gerechten en heerlijke wijnen zorgen voor een aangenaam verblijf. Er heerst gezelligheid aan tafel, mede door de ontspannen bediening. Friesland heeft er weer een aantrekkelijke eetgelegenheid bij en wie denkt dat het ver weg is, heeft het goed mis. Vanuit Amsterdam of Utrecht ben je binnen anderhalf uur in Oranjewoud. Fryslân is dichterbij dan je denkt!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nico Klaver: ‘Mosselen, frietjes en een mooie fles’

Volgend artikel

Zeeuwsche Zoute lanceert nieuwe zilte smaken

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.