Blog

Bonbon met dennenappels: proef het bos

Hoe heerlijk is het om op een mooie dag door het bos te wandelen en de geur op te snuiven. Je ruikt ongetwijfeld de takken, naalden en appels van de den. Meesterchocolatier Geert-Jan Heesterbeek liet zich er door inspireren voor zijn vegan bonbon, waarin hij dennenappels en -naalden heeft verwerkt.

‘Wat veel mensen niet weten, is dat dennenappels eetbaar zijn’, vertelt Geert-Jan, Meesterchocolatier en eigenaar van la Fève in Maastricht. ‘Ze kunnen verhit worden, waardoor de zaadjes – ofwel pijnboompitten – eruit komen. Deze smaken rauw al goed, maar worden nog lekkerder als ze worden geroosterd.’

Sinaasappel

Voor de vulling van de bonbon zeeft hij de stukjes dennenappel, zodat een gladde massa overblijft. ‘We maken de dennenappels zo klein mogelijk en laten dit trekken in sinaasappel, waarna we het zeven. Op die manier krijgen we een gladde vulling.’

Dennennaalden

De Meesterchocolatier voegt ook nog dennen- en sparrennaalden toe. ‘Daardoor krijgt de bonbon wat meer power. Bijkomend voordeel is dat ik dan minder dennenappels hoef te gebruiken, waardoor ik de bonbon jaarrond in het assortiment kan houden. Het is een seizoensproduct, vandaar.’

Pure chocolade

De smaak van de sinaasappel is een goede en herkenbare smaak, die zorgt voor (extra) frisheid. ‘De bonbon is gemaakt met de pure chocolade van Valrhona. We airbrushen deze, zodat het gevoel van de dennenappel ook aan de buitenkant zichtbaar is. Het mooie is dat we de smaak bij de eerste keer meteen goed hadden.’

Geert-Jan maakte in het verleden al eens een dessert met dennennaalden en had op zijn ideeënlijst staan om hiermee ooit ook eens een bonbon te maken. ‘Dat plan heb ik nu mooi kunnen combineren met het gebruiken van dennennaalden.’

Saus en wijn met dennenappel

De inspiratie voor de bonbon is tweeledig. ‘We lopen zelf ook wel eens in de natuur en ik kan dan echt genieten van alle geuren, zeker die van de naaldbossen en dennenappels.’

Tweede inspiratiebron is een etentje bij restaurant Troyka in Duitsland. Bij een van de gerechten kreeg ik een saus met gekonfijte dennenappel geserveerd. En wat extra leuk was, dat dat in de begeleidende wijn eveneens dennenappel was verwerkt. Het was een witte wijn uit Griekenland, dat weet ik nog.’

Meesterchocolatier

De raderen van de Meesterchocolatier gingen draaien, en zeker nadat hij de dennenappels ook nog mocht proeven. ‘Als je deze bonbon eet, dan ervaar je het gevoel dat je hebt als je met je mond open het bos in loopt. Lekker fris en koel. Naast de smaak zorgt het ook nog voor een stukje beleving.’

Thee of koffie

Smaak is altijd waar het om draait als Geert-Jan aan de slag gaat met een nieuwe variant. ‘Maar in dit geval is het ook leuk dat we iets hebben gemaakt dat er nog niet is. Lekker bij de thee. ‘Koffie kan ook’, voegt hij toe. ‘Of bij een dennenappelwijn.’

De bonbon met sinaasappel, sparrennaalden, dennenappel en dennennaalden is onderdeel van de collectie vegan bonbons van la Fève. Meer daarover in onderstaande video. ‘Ze zitten in een doosje met vier zogeheten grand cru-bonbons met andere smaken.’

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met la Fève chocolade & desserts, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de bonbon met dennenappels en de andere vegan bonbons, kun je terecht op de website van de Maastrichtse chocoladespecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Peter Lute opent Green na jaar perfectioneren officieel

Volgend artikel

Dani Hoefnagels: ‘Kookstijl van mij en Demain is mediterraans’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.