Nieuws

Blauwtong op Texel: sterkok Jef Schuur vreest voor toekomst schapenhouderij

Blauwtong houdt de schapenhouderij in zijn greep en richt ook schade aan op Texel, het schapeneiland van Nederland. Chef-kok Jef Schuur van sterrestaurant Bij Jef vreest de gevolgen op korte én lange termijn.

Een iconisch beeld op Texel zijn de grazende schapen, die het eiland zijn specifieke karakter geven. Sterkok Jef Schuur is een groot fan van het Texelse vlees, maar maakt zich zorgen nu de gevreesde veeziekte blauwtong het eiland heeft bereikt. We spraken met de bekendste kok van Texel over de situatie.

Wat was je eerste reactie toen je hoorde over blauwtong op Texel?
‘De situatie is ronduit waardeloos. Schapenboer zijn is echt geen vetpot. Elk jaar stoppen schapenboeren vanwege gebrek aan opvolging of strenge regels, zoals die van banken. Blauwtong maakt het nog lastiger. De schapenhouderij betekent voor Texel veel meer dan alleen het vlees. Het bepaalt hoe het eiland eruitziet. Als een schapenboer verdwijnt, komt er een akkerbouwer die zijn schop in de grond zet. Weilanden worden akkers, en dat betekent grote veranderingen voor de biodiversiteit en vogelstand op het eiland. Twintig jaar geleden liepen er nog 25.000 schapen op Texel. Nu zijn dat er 12.500. Blauwtong zorgt voor nog meer krimp, vrees ik.’

Heb je contact gehad met lokale leveranciers of boeren op Texel om meer te weten te komen over de situatie en mogelijke oplossingen?
‘Natuurlijk heb ik contact met de boeren, maar er is nog geen oplossing voor deze dodelijke ziekte. We kunnen bidden om de schade te beperken. En we moeten begrip hebben voor schapenboeren. Dat zijn hardwerkende ondernemers met veel liefde voor de beesten en het eiland. Daar moeten we trots op zijn. We moeten ze dan ook op alle manieren ondersteunen.’

In hoeverre heeft dit nieuws invloed op jouw restaurant en menu, gezien je voorkeur voor Texels lamsvlees?
‘Vooralsnog red ik me, maar ik kijk ook verder. Blauwtong is een probleem voor de korte én lange termijn. Texel telt nu nog zo’n 30 schapenboeren. Die moeten ook kunnen investeren. Reken maar dat er weer zo’n ijverig bankmedewerkertje is die kredietaanvragen van schapenboeren scherper gaat beoordelen in deze periode. Dat is funest voor de Texelse schapenhouderij. Die moet zich verder kunnen ontwikkelen, nu en in de toekomst. We mogen dit ambacht niet verloren laten gaan.’

Tot slot. Wat zou jouw rol als bekende chef-kok kunnen zijn in het ondersteunen van schapenboeren in deze moeilijke tijden?
‘Ik promoot Texels lamsvlees waar ik kan. De schapenboeren kunnen altijd op mijn steun rekenen. Ik ben er voor ze. Het is waardeloos om te zien hoe machteloos de boeren kijken naar hun vee. In deze tijd van het jaar moeten de schapen worden gedekt om in het voorjaar lammetjes te hebben. Als dat niet lukt…’

Lees ook:
Bij Jef heeft eerste vijfsterrenhotel van Waddeneilanden
Grote moestuin voor Bij Jef op Texel
Bij Jef aangesloten bij Relais & Chateaux

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Exclusieve lunch Chaîne des Rôtisseurs bij sterzaak Zout & Citroen: Introducees welkom

Volgend artikel

Sneak peek: dit is het Inter Scaldes van Sanne en Jeroen Achtien

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.