Blog

Biologische wijn en wijnbouw: trends en ontwikkelingen

De populariteit van biologische wijn en biologische wijnbouw is de laatste jaren sterk toegenomen. Niet alleen de kwaliteit verbetert voortdurend, consumenten zijn ook op zoek naar natuurlijke producten. Nog een voordeel: ‘Biologische wijnbouw is beter voor de planeet.’

Die stijgende belangstelling heeft te maken met een aantal factoren, aldus Eric Nederstigt. In deze blog deelt de eigenaar van Grape ‘N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, ze met je.

‘Allereerst is er de groeiende vraag naar duurzame producten. Consumenten zijn er naar op zoek, ook als het om wijn gaat. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal wijnbouwers dat overstapt op biologische wijnbouw.’

Gezond en natuurlijk

In het verlengde daarvan wordt meer en meer gezocht naar gezonde en natuurlijke producten, vervolgt Eric. Consumenten zijn zich volgens hem bewust van de impact van hun keuze op hun gezondheid en het milieu.

‘Biologische wijn wordt gezien als een gezonder alternatief voor conventionele wijn, omdat geen gebruik wordt gemaakt van kunstmatige pesticiden en herbiciden, en dat is beter voor de gezondheid van de wijnboer, de consument en het milieu.’

Biodiversiteit bevorderen

Daar komt bij dat biologische wijnbouw beter is voor het milieu dan conventionele wijnbouw. Eric: ‘Biologische landbouw bevordert de gezondheid van de bodem door het gebruik van compost en groenbemesters. Biologische wijngaarden bieden een leefomgeving voor een breed scala aan planten en dieren. Dit helpt om de biodiversiteit te bevorderen en dat is dan weer belangrijk voor een gezond ecosysteem.’

‘Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt’, vervolgt hij. ‘Dat bevordert de biodiversiteit in de wijngaard en resulteert in een grotere verscheidenheid aan planten en insecten, met als resultaat een gezonder ecosysteem. Door compost en groenbemesters te gebruiken, wordt de hoeveelheid organische stof in de bodem verhoogd. En dat leidt dan weer tot gezondere druivenplanten.’

Toekomstbestendig

Biologische wijnbouw is beter voor de planeet en voor de toekomst van de wijnbouw, gaat Eric verder. ‘De kwaliteit van de wijnen is de laatste jaren sterk verbeterd. Er zijn nu veel excellent biologische wijnen op de markt die qua smaak en complexiteit zeker kunnen concurreren met conventionele wijnen.’

Wijnmakers hebben in zijn ogen steeds meer ervaring met biologische wijnbouw. ‘In 2023 was 6 procent van het totale wijnbouwareaal in de wereld biologisch gecertificeerd. Dit areaal groeit jaarlijks met ongeveer 10 procent.’

Europa koploper

Hij vertelt dat de groei in Europa nog spectaculairder is. ‘Frankrijk, Spanje en Italië zijn de koplopers. De markt voor biologische wijn is een dynamische markt, die zich snel ontwikkelt. De vraag groeit wereldwijd en de kwaliteit verbetert voortdurend. Er is dan ook alle reden om te verwachten dat de populariteit de komende jaren nog verder toeneemt.’

Met korting proeven

Ben je fan van biologische wijnen of lijkt het je leuk om kennis te maken met dit segment! Als volger van ChefsFriends krijg je met de kortingscode ‘chefsfriends15’ tot en met 17 maart 15 procent korting op het volledige assortiment.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de besproken wijnen, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Romée Monkel: ‘Strandhotel wilde wat wij zochten’

Volgend artikel

Björn de Waal: Het Arsenaal 1309 in Doesburg transformeren met fermenteren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.