Blog: The White Room is toegankelijke cuisine in sfeer- en stijlvolle ambiance
Goed eten in een bijzondere atmosfeer voor een schappelijk prijs. In Amsterdam. Dat kan sinds vandaag bij The White Room, het gloednieuwe restaurant in het Krasnapolsky hotel op de Dam. ChefsFriends.nl mocht voorproeven.
Het Krasnapolsky, officieel NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky geheten, maakt al enige tijd een metamorfose door. Het hotel op de Dam renoveert ruimtes en maakt het vooral aantrekkelijker voor bezoekers van de stad om eens binnen te lopen voor een kop koffie of een mooie lunch.
Eerder ging Grand Café Krasnapolsky open, een fraaie ruimte aan de voorzijde van het hotel met zicht op de Dam. Vrijdag 29 april was het de beurt voor The White Room, het fine-dining restaurant dat via de lobby te bereiken is, maar ook een eigen ingang heeft aan de Warmoesstraat. Handig voor valet parking.
Wit en goud
The White Room straalt rust uit. De lichte kleuren van wit en goud met oude elementen zoals wandpanelen en ornamenten zorgen voor een intieme eetlocatie. Een plek om aan een ruime ronde tafel met vrienden te genieten van een lunch, of een diner te nuttigen in een van de love seats. Er is plek voor 60 gasten.
Wij mochten proeven van een uitgebreide lunch waarbij Chef de Cuisine Arturo Dalhuisen helemaal los ging. De 32-jarige Arturo komt uit de keuken van De Leest, waar hij is gekneed door zijn leermeester Jacob Jan Boerma, die als Consulting Chef is aangesteld in The White Room.
Jacob Jan Boerma
Wat we op bord krijgen is dan ook de kenmerkende keuken van Boerma, naast Jonnie Boer de enige drie sterrenkok van Nederland. De gerechten zijn doorspekt met frisse smaken en mooie zuren, wat de creaties uiterst licht houdt. Prima, voor wie nog aan het werk moet.
De lunch is dan ook een van de speerpunten van The White Room. Een driegangenlunch is verkrijgbaar voor 37,50 euro. Inclusief een reeks aan amuses is dat zeer aantrekkelijk geprijsd gezien de locatie: in hartje Amsterdam. De lunch wordt geserveerd op donderdag, vrijdag en zaterdag. Diner van dinsdag tot en met zaterdag.
Snacks en amuses
Onze amuses bestaan uit een aantal kleine snacks zoals een licht gerookte macaron met structuren van komkommer, zalm en kruidencrème, gevolgd door een krokant van brique, crème van Hollandse kaas met pijnboompitten. Daarna: Sprits van Cajun en Parmezaanse kaas met kerriemayonaise en een bonbon van tomaat met een spicy merengue.
Onze smaakpapillen zijn meer dan wakker en zitten klaar voor twee treffende amuses: een bombe van geitenkaas met doperwten en een vinaigrette van chorizo en appel. En een amuse van luchtige yoghurt met rode biet en basilicum. Een verdomd goede warming up voor een lunch waarbij bijpassende wijnen worden geschonken door sommelier Isabel van Bueren, maître Richard Eerhardt (ex-Bord’Eau) onder toeziend oog van Kim Veldman, gastvrouw van driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen.
We beginnen met makreeltartaar met daarbij tuinkruiden, yoghurt en duindoornbes. De wijn is van het Oostenrijkse wijnhuis Julius Klein en de lichte Grüner Veltliner “Drei Rieden” past prima in de opbouw van het menu.
Intussen wordt de olijfolie op tafel aangevuld. Gekozen is voor een biologische olijfolie van Marco Carpineti uit de Italiaanse streek Lazio ten zuidoosten van Rome. Een frisse olijfolie die past bij de keuken van Jacob Jan Boerma, die zelf boterloos kookt.
Dan is het tijd voor de langoustine met texturen van wortel, specerijen en limoen. Met daarbij een glas Grauburgunder van Theo Minges uit Flemlingen in de Duitse wijngebied Pfalz.
Forel
Het volgende gerecht is een ultiem streekgerecht uit Vaassen. Er komt forel op het bord van de lokale forelkweker bij De Leest om de hoek. Forel met chlorofyl, krokante aardappel, groene mosterd en jonge knoflook. Daarbij een glas ‘La Perdrix de l’Année’ van Huchet & Mourat. Muscadet met forel; beter past niet!
Arturo geeft gas in de keuken en jaagt zijn medewerkers op tot een grootse prestatie. Gas erop, roept hij geconcentreerd wanneer ik mijn hoofd even in de keuken steek. Met maximale focus en als een strenge leider werkt hij aan het volgende gerecht: rund met ponzu en geroosterde ui. Daarbij een glas Corbieres Fontanilles van het Franse wijnhuis Domeine des Deux Anes. Het vlees en de wijn zijn vrienden voor het leven en het is met afstand de beste wijn-spijscombinatie van de middag. Meesterlijk!
Het feest gaat door met gebraden lam met krokant randje, met fregola (grove griesmeel uit Sardinië), tuinbonen, maggiplant lavas en “poudre du voyage”, een kruidenmengsel met onder andere kaneel, sumak en tijm. Sommelier Isabel schenkt er een rode wijn bij van wijnhuis Bernhard Koch.
Tijd voor de toetjes. Als eerst een kleurrijk en smaakvol gerecht met aardbei, cumbava en gecrunchte yoghurt. Daarbij een glas Huxelrebe Beerenauslese edelsüß uit Duitsland. Gevolgd door een dessertgerechtje van bereidingen van yoghurt met citroen en vruchtvlees van de aloë vera plant.
Tot slot bij een sierlijk kopje espresso twee aantrekkelijke friandises: kers met cacao en een zandkoekje met een marshmallow en framboos.
Met The White Room heeft Amsterdam er weer een aantrekkelijk eetadres bij en niet in de laatste plaats vanwege het aantrekkelijke prijsbeleid. In The White Room eet je in een klassiek-moderne omgeving en ervaar je hoge culinaire ambities. De combinatie van de frisse gerechten, het gastro-evangelie van Jacob Jan Boerma en de bijzondere sfeervolle ambiance zorgen niet alleen voor aandacht van foodies en andere eetliefhebbers de komende tijd. Ook de jongens van de culinaire gidsen zullen op hun hoede zijn, voorspellen we.
Arturo Dalhuisen
ChefsFriends.nl is enthousiast over dit nieuwe restaurant dat vanwege de locatie de titel ‘oudste restaurant van Amsterdam’ kan dragen, en we zijn benieuwd wat jij vindt van de elegante, toegankelijke cuisine van Arturo Dalhuisen onder auspiciën van de grote Jacob Jan Boerma. Laat het ons weten. Maar eerst: op naar The White Room!