Blog

Vier winterse biologische wijnen en hier smaken ze lekker bij

Het is winter en ook de temperaturen hebben dat nu in de gaten. Daarom in deze blog een serie biologische wijnen, die op een winterse dag net wat lekkerder smaken. Waarom passen ze zo goed bij deze periode van het jaar en wat voor een gerecht is er lekker bij.

Eindelijk is het winter! Mogen we dat zo zeggen? Na een flinke periode met voornamelijk regen hebben we nu temperaturen onder het vriespunt. Zoals het feitelijk hoort in de maand januari.

In nauwe samenwerking met Eric Nederstigt van Grape ‘N’ Green, vriend van ChefsFriends, tippen we je enkele mooie biologische wijnen, die op een winterse dag net wat lekkerder smaken.

Pierre & Nico Syrah Rouge

Afkomstig uit de regio Languedoc-Roussillon in Frankrijk en gemaakt van 100 procent syrah-druiven. ‘De wijn heeft een intense neus van zwarte bessen, bramen, kruiden en peper’, aldus Eric. ‘In de mond vol en soepel, met smaken van donker fruit, kruiden en een subtiele hint van eikenhout.’

De tannines zijn soepel maar mooi geïntegreerd en zorgen voor een lekkere afdronk, zo vervolgt Eric. ‘Een goede match met gegrild vlees, wildgerechten en/of gerijpte schapenkaas.’

Volgens hem is er een aantal redenen waarom Pierre & Nico Syrah Rouge zo geschikt is voor winterse dagen. ‘Het is een volle, soepele wijn met veel smaak. Dit maakt het perfect om te drinken bij een winters gerecht. Die smaak is warm en kruidig vanwege de syrah-druif, die van nature veel kruidenaroma’s heeft. De kruiden zorgen voor een extra dimensie en passen perfect bij dit jaargetijde. Gewoon een lekkere wijn voor een koude winterdag.’

Vega de Tera Sitrama Tinto Crianza

Deze Spaanse wijn is gemaakt van 100 procent tempranillo-druiven en rijpt gedurende twaalf maanden in Franse eikenhouten vaten. ‘Met een diepe robijnrode kleur en een verleidelijk boeket van bramen, zwarte kersen en een vleugje kaneel. De smaak is vol en krachtig, met zachte tannines en een zijdezachte textuur.’

Eric stelt dat de houtgerijpte tonen complexiteit toevoegen aan de smaak, terwijl de aanhoudende afdronk elegant en verfijnd is. ‘Deze wijn is goed te combineren met stoofschotels, wildgerechten en/of een kaasplankje. Ook heerlijk om bij de open haard te drinken op een koude winteravond.’

Pierre & Nico Viognier

Een Franse wijn uit de Languedoc-regio gemaakt van de viognier-druif, die bekend staat om de volle en rijke smaak. ‘Met een heldere, goudgele kleur en een verfijnde neus van abrikoos, perzik en honing. In de mond onthult deze wijn een volle en rijke smaak, waarbij de fruitige aroma’s worden aangevuld met hints van vanille en kruiden.’

Zacht en romig, met een verfrissende zuurgraad die zorgt voor evenwicht en een aangename afdronk. ‘Perfect als aperitief of als begeleider van lichtere gerechten zoals gegrilde vis of kip, salades en zachte kazen. Een heerlijke witte wijn die perfect is voor de winter vanwege de volle en rijke smaak, perfect om het seizoen te verdrijven.’

Vega de Tera Sitrama Verdejo Barrica Lignum

Heeft een heldere gouden kleur en aroma’s van tropisch fruit als ananas en passievrucht. Ook zijn hints van geroosterd eikenhout te herkennen. ‘De wijn is vol en rijp van smaak, met een perfecte balans tussen fruitige tonen, amandelen, vanille, rijpe mango en subtiele houtachtige nuances.’

Een ideale combinatie met gerechten als rijst, pasta, salades, vis en zeevruchten, zo laat Eric weten. ‘De tropische fruittonen in de wijn passen goed bij lichte, frisse gerechten. De houtachtige nuances zorgen voor een extra dimensie en maken het een goede match met wat stevigere gerechten. De perfecte wijn voor een gezellige winteravond.’

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de besproken wijnen, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Tommy Janssen en Sem Klein Oonk van Maeve* in Utrecht winnen Gouden Koksmuts

Volgend artikel

Chef Elvis Mešić neemt restaurant Zuiver op Vlieland over

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.