Nieuws

Victor Fielmich en Elvira Kemman openen Bistro ElVi in Bergen

Chef Victor Fielmich en gastvrouw-sommelier Elvira Kemman hebben Bistro ElVi in het Noord-Hollandse Bergen geopend. Het paar serveert er Franse klassiekers in een hedendaags jasje gemaakt van veelal regionale producten en runde eerder restaurant ElVi in Utrecht, dat in alle toonaangevende restaurantgidsen was opgenomen.

ElVi is gevestigd op de Oude Prinsweg 29 in Bergen, middenin het centrum en direct naast de 15e-eeuwse Ruïnekerk. De naam van het restaurant is een samenvoeging van de voornamen van eigenaren Elvira Kemman (42) en Victor Fielmich (45). Het paar keert na ruim 13 jaar weer terug naar hun roots.

Franse klassiekers met een eigen twist
De bistro biedt plaats aan 40 gasten en heeft een open keuken. In de keuken, die met een grote glazen wand is afgescheiden van het restaurant, wordt alles ambachtelijk gemaakt met verse seizoensingrediënten van topkwaliteit. Op de regelmatig wisselende menukaart staan veelal Franse klassiekers, gestoken in een modern jasje en zoveel mogelijk gemaakt met regionale producten.

‘Denk aan geroosterd piepkuiken, boudin noir met Nederlandse appeltjes, oesters en kreeft uit de Oosterschelde, kalfsribeye van kalf uit de Beemster en vissoep met Zeeuwse vis en schelpdieren. Lam komt uit de Beemster en we serveren Nederlandse en wat Belgische kazen’, aldus Victor.

Victor vervolgt: ‘We hebben een heel eigen stijl, waarbij we invloeden uit andere landen niet schuwen. Zo is er Spaanse Ibéricoham met krokant gepocheerd ei, hollandaisesaus en olijfcrunch en een hartig kaasdessert van crème brûlée van Italiaanse tallegio. Onze gasten worden heel gelukkig van de sticky toffee pie, die ik vertaal naar een warme dadeltaart met karamel. Met ons aanbod en de goede prijs-kwaliteit-verhouding zouden we net als in Utrecht weer graag in de restaurantgidsen willen komen en een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin willen behalen’.

Interieur in de sfeer van de jaren 20, 50 en 70
Kenmerkend in het interieur zijn de originele en vintagemeubelen, decoraties en verlichting in de sfeer van de jaren 20, 50 en 70. Opvallend zijn de met een geel-gouden stof beklede gecapitonneerde banken langs de muren, de met leer beklede ‘Cowhorn Chairs’ uit de jaren 50 en de jaren 70 vintage-lampen uit Miami.

Andere eyecatchers zijn de sprookjesachtige lampen die doen denken aan het Victoriaanse tijdperk en de uit één stuk gemaakte houten scheepstrap die naar de bovenverdieping leidt. Rond de ovalen tafel met een blad van pauwenveren staan Swing Chairs, ontworpen in 1949 door de Nederlandse meubelontwerper Van Os.

Wijnbar
Op de Frans georiënteerde wijnkaart is Elvira’s voorliefde te zien voor wijnen die zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt. Elvira: ‘Naast de 60 wijnen tellende wijnkaart beschikken we over een geklimatiseerde wijnkast met 100 meer exclusieve wijnen, waar ik de geïnteresseerde gast graag mee naartoe neem om een keuze te maken. Daarnaast zijn er altijd zo’n 15 wijnen die ik per glas aanbied. Een andere specialiteit en voorliefde van mij zijn alcoholvrije wijnen en cocktails, sappen, thee en andere alcoholvrije dranken die ik ook graag verwerk in een arrangement’.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Momentwijnen: Black Friday

Volgend artikel

Jeroen Sportel van Vive la Vie Chef van het Jaar bij JRE-Nederland

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.