Proeft

ChefsFriends Proeft Don Papa Small Batch Rum

In de rubriek Proeft laten producenten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. Wij beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik, en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden. In deze aflevering Don Papa Small Batch Rum.

Don Papa Rum is een eerbetoon aan de gelijknamige vergeten held van de Filipijnse Revolutie. Don Papa ging met succes voorop in de onafhankelijkheidsstrijd.

Daarvoor maakte hij furore als eigenaar van een suikerrietplantage. Met de suikerriet die hij ooit oogstte, wordt de rum gemaakt die hem alsnog de eer geeft die hem volgens de makers toekomt. In iedere fles rum leven zijn geest en zijn energie voort.

Pakket
De rum die door DPD wordt bezorgd, is in gezelschap van twee flesjes Indi Orange (Marmelade en Classic) en Muscovado-suiker (organische niet-geraffineerde bruine rietsuiker).

Verder een stoffen tas, een T-shirt, een field guide en een kaart met daarop – heel goed – niet alleen het website-adres, maar ook de accounts van Facebook (DonPapaRum) en Twitter (@DonPapaRum).

Filipijnen
Don Papa is een ‘premium aged small batch single island rum’ van Negros, het op vier na grootste eiland van de Filipijnen.

Suikerriet speelt de hoofdrol in het bergachtige gebied met drie vulkanen. In de uitlopers van de nog actieve vulkaan Mount Kanlaon (2465 meter) groeit de misschien wel beste suikerriet van de wereld.

Na een rijpingsproces van zeven jaar in eikenhouten vaten is het geschikt om als Don Papa Rum de wereld in te gaan.

Puur
De eerste kennismaking met Don Papa is puur, zo wordt mij geadviseerd. Uiteraard!

Light and fruity on the nose, smooth and delicate on the mouth, with a long rich textured finish’, zo klinkt het smaakprofiel.

En verder: ‘Don Papa has a light amber color and offers flavors of vanilla, honey en candied fruits.’ De geur is fris en aangenaam, de smaak heerlijk. Je voelt ‘m door je lichaam glijden, zoals dat hoort.

On the rocks
Dé manier om te genieten van Don Papa is echter ‘on the rocks, or over one large ice cube which melts imperceptibly in your glass’, aldus de Fieldguide. Met ijs dus!

Ik kies ervoor de rum over het ijs in het glas te laten lopen. Het geeft een mooi knapperig geluid en het ziet er gewoon tof uit.

Perfect serve
De beide flesjes Indi Orange zijn voor het maken van de ‘perfect serve’: rum en orange soda, oftewel een Manilla Sunset.

De Orange Marmelade is mijn perfect serve, maar het is een overwinning op punten en met minimaal verschil.

Cocktails
In de field guide is ook een aantal cocktailopties opgenomen. Het zal niemand verrassen dat Papa Don Rum het goed doet in de mix.

De genoemde cocktails zijn Coco Breeze (kokosnoot en gauvasap), Liquid Butterscotch (verse jus d’orange) en Ka-Pag Serious Ka (ginger en kalamansi).

Ron Gastrobar
Mocht je de Don Papa Rum-cocktails buiten de deur willen beleven, dan moet je naar Ron Gastrobar in Amsterdam.

Daar staat Michel Dame achter de bar, hij is de Nederlandse brand ambassador. Heb je nog een goede reden om het restaurant van sterchef Ron Blaauw te bezoeken.

Wil jij meer weten over Don Papa Rum of een bestelling plaatsen – tip: het is bijna Vaderdag – kijk dan op www.andrekerstens.nl, de website van de Nederlandse distributeur.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Etienne Verkerk over Hampshire Hotels, Amsterdam en buitenlandse gasten

Volgend artikel

Eerste videobeelden nieuwe Vermeer en NH Collection Barbizon Palace

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.