Blog

Bijzondere biologische wijnen van vruchtbare Spaanse grond

Bodegas Vega de Tera in het Spaanse Zamora start ruim tien jaar geleden met het maken van biologische wijnen. De wijngaard ligt naast de Camino de Santiago, de pelgrimsroute met een rijke geschiedenis. Vruchtbare grond dus voor bijzondere biologische en natuurlijke wijnen.

De wijnen van Bodegas Vega de Tera zijn vernoemd naar de vijf natuurlijke elementen en worden gemaakt van druivensoorten als prieto picudo, verdejo en tempranillo. Grape ‘N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, maakt ze voor de Nederlandse markt beschikbaar.

Pelgrimsroute

‘De druiven groeien goed in het continentale klimaat, dat ze bovendien unieke eigenschappen geeft’, aldus eigenaar Eric Nederstigt, die met de Spaanse wijnboer in gesprek ging over zijn wijnen.

De 25 hectare grootte wijngaard ligt naast de Camino de Santiago, een pelgrimsroute met een rijke geschiedenis. Ruim tien jaar geleden starten ze daar met het maken van biologische wijnen die de terroir van de streek weerspiegelen.

Klimaat

De wijngaard bevindt zich een in continentaal klimaatgebied en dat betekent koude winters en droge zomers. ‘Het hele jaar door helder weer. In de winter valt meer regen en daar profiteert het land de rest van het jaar van. Dit heeft een positieve invloed op het wortelstelsel van de wijnstok.’

Ook de voorjaarsregens dragen positief bij. ‘Vanwege de hoge temperaturen in die tijd van het jaar neemt het aantal voedingsstoffen in de bodem toe en dat bevordert de ontwikkeling van de plant.’

De droge maanden juli en augustus beïnvloeden de kenmerken van de druif eveneens. ‘Deze geringe neerslag beïnvloedt namelijk de eigenschappen van de druif. Zo draagt het bij aan de optimale alcoholgraad in de wijn, een goede zuurgraad en een uniforme productie.’

Ligging

Door de hoge ligging van de wijngaard en de bescherming door de bergen van de Sierra de la Culebra is er een serieus verschil in temperatuur tussen dag en nacht.

‘Dat betekent dat de rijping van de druiven homogener en evenwichtiger is’, legt Eric uit. Met behoud van een goede zuurgraad en dat maakt het aromatische palet groter. Bovendien zijn het wijnen met meer structuur vanwege de mineraalrijke bodem.’

Bodem

Die bodem is zandige leem en levert laag-alcoholische, makkelijk drinkbare en zeer aromatische wijnen op. Een ander belangrijk kenmerk is de aanwezigheid van rotsblokken.

‘Zeldzaam in Spanje, maar zeer fijn voor wijnbouw, omdat de wijngaard koel blijft, de vochtigheid behouden blijft en de regen op de grond blijft liggen. De rotsblokken helpen eveneens om de hitte vast te houden en dat bevordert de rijping.’

De druiven

De druivensoort die bekend staat als ‘prieto picudo’, is alleen te vinden in de regio Castilla y León. ‘Het is een druif die wijnen geeft met een robijnrode kleur, veel aroma’s van bessen, bramen, aardbeien en soms iets peperig.’

De oogst wordt ’s nachts uitgevoerd, om mogelijke oxidaties te voorkomen en om het maximale van het aromatische potentieel te behouden.

Verdejo

De verdejo-druif ‘regeert’ in het Rueda-wijngebied. ‘Dichtbij de rivier de Duero worden witte wijnen met onmiskenbaar karakter en persoonlijkheid geproduceerd, vol witte bloemen en vers geoogst grasaroma.’

De druif wordt traditioneel ’s nachts geoogst. Op deze manier komen de druiven met een temperatuur van 10 tot 15 graden aan bij de wijnmakerij, hetgeen oxidatie en verkleuring van de most minimaliseert.

‘Verdejo-wijnen hebben een geweldige structuur en balans in de mond. De groengele kleur en de fruitige aroma’s maken ze onmiskenbaar. Ongetwijfeld één van de beste witte druivensoorten die van oorsprong uit Spanje komen.’

Tempranillo

De tempranillo is dé Spaanse rode druif bij uitstek, aldus Eric. ‘Hij is dominant in de beste Spaanse regio’s, zoals Rioja, Ribera del Duero en Toro. Deze druif rijpt vroeg – vandaar de Spaanse naam tempranillo, wat vroeg betekent.’

Wijn van tempranillo heeft de aangename smaak van bessen en is fris en droog. ‘En uitstekend geschikt om te rijpen in eiken vaten.’

De tempranillo-druif geeft gestructureerde wijnen met verourderingspotentieel. ‘De druif kenmerkt zich door aroma’s van bessen zoals braam en cranberry. De smaak is fruitig, met nuances van zwarte bessen, en de kleur is robijnrood.’

Benieuwd naar de wijnen van Bodegas Vega de Tera? Tot 15 april bestel je ze met 15 procent korting op de website van Grape ‘N’ Green. Gebruik de code ‘chefsfriends15’ bij het afrekenen.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de besproken wijnen, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Hemel & Aarde in Utrecht krijgt ‘bijdehand zusje’

Volgend artikel

Nieuwe Wine Director voor Sofitel Legend The Grand Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.