Blog

De schouders eronder en kijken naar wat wel kan

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of je zet de schouders eronder. Het bestuur van Chaîne des Rôtisseurs heeft voor het laatste gekozen en introduceert virtuele diners. Oké, je mist je tafelgezelschap, maar je hebt wel de mogelijkheid om culinair te genieten, gewoon aan je eigen keukentafel.

Chaîne des Rôtisseurs is een internationale organisatie met leden die maandelijks genieten van lunches en diners in de betere restaurants. In Nederland komen ze acht tot tien keer per jaar samen voor een smakelijke culinaire middag of avond.

Het afgelopen jaar is het daar maar weinig van gekomen. Veel te weinig. En dus wordt de situatie in 2021 van maand tot maand bekeken. Maar dat betekent niet dat er niets kan worden georganiseerd.

Virtuele diners
De organisatie start met virtuele diners en proeverijen. In 2020 werd dit succesvol afgetrapt in samenwerking met restaurant O&O in het Brabantse St. Willebrord. Het was zo’n succes dat er meer eetgelegenheden zijn die graag een keer zoiets organiseren.

Restaurant Le Nord
Op zaterdag 27 februari wordt dat gedaan door restaurant Le Nord in Bilthoven. Als gast ontvang je thuis een diner van vier gangen. Hoe een en ander er exact uit gaat zien, lees je op de website van Chaîne des Rôtisseurs.

Eerder die maand kun je deelnemen aan een virtuele port- en kaasproeverij. Zet zaterdag 6 februari in je agenda en volg de kanalen van de organisator om op de hoogte te blijven.

Jong talent
Het draait echter niet alleen om zelf genieten van goed eten en goed drinken, Chaîne des Rôtisseurs wil ook een platform bieden aan jonge en talentvolle chefs. De afgelopen jaren zijn tal van wedstrijden georganiseerd voor chefs met ambities.

De hoop is dat het in 2021 weer mogelijk is dit op te pakken. Lukt dit, dan gaat Mart Oude Luttikhuis van 22 tot 27 september meedoen aan de internationale finale in Parijs. Mooie pr voor de Nederlandse gastronomie.

Op maandag 17 mei staat de landelijke finale gepland. Ook de winnaar van deze wedstrijd mag in Frankrijk meedoen aan de strijd om de internationale eer. Als het mag, wordt deze dag afgesloten met een diner. Plaats van handelen is Culinair Centrum Beverwijk. Restaurants die zijn aangesloten bij de organisatie, kunnen deelnemers afvaardigen.

Sommeliers
Ook voor sommeliers heeft Chaîne des Rôtisseurs een wedstrijdpodium gecreëerd. Op 14 juni is de eerste editie van een nieuw evenement, en ook nu kan in de landelijke wedstrijd deelname aan een internationale finale worden afgedwongen: van 8 tot 11 september in Bordeaux.

Wat in het vat zit, verzuurt niet. Hopelijk geldt dat voor het Grand Chapitre Oost-Nederland. Vorig jaar kon dit vanwege corona niet doorgaan, het evenement is opnieuw gepland voor 3 tot 6 juni.

Wil jij Chaîne des Rôtisseurs en de aangesloten restaurants steunen? Dat kan door het bestellen van een maaltijd. Kijk op de website van de organisatie voor de mogelijkheden.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Chaîne des Rôtisseurs, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over deze leuke eetvereniging kun je terecht op www.chainedesrotisseurs.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Geert-Jan Vaartjes: ‘In Vietnam is het business as usual’

Volgend artikel

Favoriete delicatessenwinkels in Zuid-Holland van Joris Peters

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.