Blog

Blog Ruud Weterings: 100% Bobal wijn

Blog – De druif Bobal, ik had er enkele jaren geleden nog nooit van gehoord. Totdat ik in Valencia kwam. Bobal is een inheems Spaans druivenras, die veel kleur afgeeft en volle wijnen oplevert.

Bobal groeit snel en kan goed tegen felle zon. Pionier van deze Spaanse inheemse druif is het wijnhuis Bodegas Vicente Gandia in Utiel en Requena, in de provincie Valencia.

Waar houd Bobal van?
Om uitzonderlijke wijnen te produceren moeten de opbrengsten per rank laag gehouden worden, vaak gebeurt dit door oude ranken die van nature een lage opbrengst hebben.

De beste Bobal wijnen zijn diep van kleur en hebben een zachte afdronk. Met name wanneer de Bobal druif wordt verbouwd op grotere hoogte kunnen er mooie wijnen van worden gemaakt.

De zuurgraad van Bobal wijn is relatief hoog in vergelijking met de Monastrell druif die iets zuidelijker gelegen de dienst uit maakt. Het alcoholpercentage van de Bobal druif is relatief laag, gemiddeld 13 procent, maar meestal lager. De Bobal druif is, qua aanplant na tempranillo en airen, de derde ras in grootte.

Sinaasappel- en amandelbomen
Gedurende de Phyloxera- (druifluis-) plaag in Frankrijk kende de wijnbouw in Valencia een enorme toename en steeg de export van wijnen tot grote hoogte. Maar helaas werd ook dit gebied getroffen door de druifluis en volgde een terugslag, waarbij tienduizenden ha aan wijngaarden werden gerooid om plaats te maken voor sinaasappel- en amandelbomen. De wijnbouw van Valencia is tegenwoordig dieper landinwaarts gelegen in het pittoreske Utiel en Requena.

Droogte vormt vaak een probleem
De wijngaarden in de kustgebieden hebben een Mediterraan klimaat, terwijl de wijngebieden meer in het binnenland van Valencia worden gekenmerkt door een continentaal klimaat. Droogte vormt vaak een probleem, tegenwoordig worden daarom veel wijngaarden geïrrigeerd.

De temperatuur kan oplopen tot wel  40ºC in de zomer, en dalen tot -8ºC in de winter. In de zomer is een temperatuurschommeling van 30ºC in 24 uur niet ongewoon. Dit is waarschijnlijke de verklaring voor de snelle rijping van de Bobal druif. Gemiddeld valt er 450 mm regen per jaar.

Inzetbaarheid
Bobal heeft een intense kleur van kersen. In de geur komt het kleine rode fruit ook naar voren, kersen, bramen en pruimen, in de mond een perfecte mix van fruit en getoaste noten. Soepel, gebalanceerd en een volle afdronk.

Ruud Weterings is eigenaar van Wijntraining-online.nl, een online tool om op ontspannen en speelse wijze de wijnkennis op te krikken. Een online training kost normaal 145 euro, maar kunnen we via ChefsFriends.nl aanbieden voor slechts 79 euro. Deze aanbieding geldt tot 31 oktober 2016. Meer weten ->

Videoportret Ruud Weterings

Vorig artikel

Bij meer dan twintig restaurants ‘Wild eten in de Achterhoek’

Volgend artikel

Amerikaanse wijnen tijdens winemakers diner bij FG Food Labs

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.