Blog

Blog: Royale gerechten in relaxte sfeer bij De Vlindertuin in Zuidlaren

Het verhaal van restaurant De Vlindertuin in Zuidlaren is een bijzonder verhaal. Net zo bijzonder als de gerechten op het bord. ChefsFriends.nl zette de vork is een aantal royale gerechten en schreef een blog over de relaxte sfeer in dit sterrestaurant.

Het verhaal van eigenaar Jilt Cazemier is een opmerkelijk hoofdstuk in een boek over autodidacte carrières. Opgeleid als fotolasser werkt Jilt in de weekenden in de horeca. Als serveerder. Na een lange werkweek als lasser verdient hij nog wat bij in horecabedrijven, gewoon omdat hij het leuk vindt.

Froukje en Jilt
Daar leert hij Froukje kennen, zijn huidige vrouw. Froukje werkt bij De Vlindertuin en als de kans zich voordoet kopen ze het restaurant. Het is de tijd waarin ze vaak uit eten gaan. Elke vrije dag benutten ze om aan te schuiven in de betere restaurants in Nederland en België.

Telkens doet Jilt nieuwe ervaringen op, die hij feilloos opslaan in zijn fotografische geheugen. Hij transformeert tot kok en neemt in 2004 een rigoureus besluit: geen aardappels en groente meer in bakjes op tafel, maar echte gerechten op mooi opgemaakte borden serveren.

Michelin
De koerswijziging zorgt voor nieuwe gasten. Of beter gezegd; oude gasten die weer terugkeren. In de jaren 80 was De Vlindertuin onder leiding van Jos Boomgaard een eetplek voor smulpapen. Die komen terug nu Jilt en Froukje gastronomisch gaan werken.

Twee jaar laten beloont Michelin de koerswijziging met een espoir. Jilt weet niet wat dit inhoudt en tuft naar Zuid-Limburg om met Paul van de Bunt te praten, die met De Leuf een espoir krijgt voor een eventuele twee Michelinster. Dat De Vlindertuin veelbelovend is blijkt een jaar later wanneer het restaurant een ster krijgt.

Sympathieke en relaxte uitstraling
Voor Jilt is de Michelinster eigenlijk een startpunt om elk jaar beter te worden. Wat je nu maakt is oké maar moet altijd beter, vindt Jilt. In zijn hoofd is hij een winnaar die altijd beter wil en moet van zichzelf. Maar in de omgang is hij de rust zelve. Een relaxte, vriendelijke uitstraling zorgt voor een aangenaam persoon.

De uitstraling die ook Froukje etaleert in haar rol als gastvrouw. Het geeft De Vlindertuin een uitermate sympathieke en relaxte uitstraling, drijvend op kwaliteit en zelf ontwikkelde vakmanschap.

Gastvrouw van het Jaar
Die vakmanschap kwam vorige week nog maar eens aan de orde toen Froukje werd gehuldigd tot Gastvrouw van het Jaar. Reden voor een feestelijke lunch waarbij ChefsFriends.nl aanschoof.

We beginnen met een kleurrijke amuse van biet. Gevolgd door een amuse van kipsaté. Daarna een amuse van ganzenlever met appel, gevolgd door een amuse van oester met citroen, soja en komkommer. Het amusefeest sluiten we af met een kroepoek met gember en tikka masala, en een amuserolletje met paprika en makreel.

In de amuseserie zit een mooie opbouw qua intensiteit. De opbouw zorgt ervoor dat de smaakgroei onze papillen goed wakker heeft geschud. We zijn klaar voor het eerste lunchgerecht.

Het glas wordt gevuld met een Oppenheimer Sacktrager 2015 van Weingut Manz, een smaakvolle Riesling afkomstig uit Weinolsheim onder de rook van Frankfurt am Main.

Royale, rijke smaken
Op het bord een cilinder gevuld met krabsalade, appel, tomaat en een saus van kreeft. Daarbij een gebakken langoustine. Royale, rijke smaken met een mooi afwisselend mondgevoel. Extra verrassend zijn de krokantjes onderin de cilinder.

Vragend naar zijn kookfilosofie laat Jilt me weten te werken met 3 of 4 smaken op het bord, waarbij het hem vooral gaat om de ‘tussensmaken’. Oftewel de smaken die de ‘hoofdsmaken’ verbindt. In deze tussensmaken wil hij een nog betere subtiele verbinding maken. Ik denk dat ik hem begrijp, maar weet zeker dat het is gelukt in zijn eerste gerecht.

Texels lam
Voor het tweede gerecht wordt het glas gevuld met een Pouilly Fuissé 2011 Aux Chailloux, een frisse houtachtige voltreffer uit de Bourgogne. Op het bord gerookte zeepaling met doperwten, een crème van aardappelen, meiknol en bieslook. De kleuren spatten van het bord, zo mooi. Niet alleen mooi, ook heel lekker.

Jilt werkt graag met producten uit de regio, waarbij hij er direct aan toevoegt dat hij onder regio heel Nederland verstaat. Dat brengt ons bij het derde gerecht. Lam van een Texels ras, opgegroeid in Zeeland en geslacht in Amsterdam. Typisch gevalletje van Hollands lam en dus prima inzetbaar in de keuken van het Noord-Drentse restaurant.

Kleurrijk dessert
Het flinke stuk lamsvlees ligt op het bord samen met witte korenaarasperges, zoete aardappel, crème van artisjok en een lamsjus met morieljes. De asperges zijn perfect gaar en hebben nog een mooie stevigheid. Ook de morieljes vallen op. Al vallen die altijd op in gerechten. Wat een geweldige zwam! In het glas een Rijk’s Shiraz ‘touch of oak’ ui 2011, een Zuid-Afrikaanse allemansvriend.

Dat Jilt in zijn jonge jaren als fotolasser al goede ogen had, wordt bij het dessert nog maar eens duidelijk. Het dessert is oogverblindend, zo kleurrijk, en smaakt met ingrediënten als rabarber, yoghurt, witte chocolade, en sinaasappelijs veelzijdig en rijk. Veel smaken, veel texturen, veel kleuren. Alles komt samen in dit mooie gerecht.

In het glas een stevige, volzoete dessertwijn uit de Bordeaux van Château des Tours Sainte Croix du Mont 2009. Samen met een imposante reeks aan friandises is het de afsluiting van een rake lunch.

Een lunch waarbij ietwat stille Jilt culinair flink van zich heeft laten horen. Het is ook zo’n middag waarbij je de relaxte sfeer van het restaurant optimaal ervaart. ‘Het dessert buiten nuttigen? Geen probleem hoor. Neem het gerust mee en neem plaats op ons terras.’ Bij De Vlindertuin weten ze hoe ze gasten op hun gemak moeten stellen.

Zuidlaren
Zelf een keer proeven van de keuken van Jilt en de wijnen van Froukje? Ga gerust eens naar het levendige Drentse dorp Zuidlaren, waar De Vlindertuin is gelegen in het hart van het dorp. Adres: Stationsweg 41.

De afstand er naartoe valt reuze mee. Vanuit het westen via Zwolle is het tot 10 kilometer voor Zuidlaren louter snelweg. En vooral snelweg waar het niet al te druk is en waar je in tegenstelling tot veel Randstadasfalt lekker door kunt rijden met 130 op de teller.

Alliance Gastronomique
Restaurant De Vlindertuin is dinsdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur geopend voor diner. Auto’s kunnen bij het restaurant gratis parkeren. Het restaurant is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Vorig artikel

Kruisherenhotel Maastricht eerste vijfsterrenhotel van Limburg

Volgend artikel

Kreeftmenu bij Hanninkshof in Enschede

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.