Vier biologische wijnen voor kerst (en de rest van de maand)
December is de feestmaand. Met Sinterklaas en kerst in de laatste maand van het jaar gaat op veel plekken een extra of bijzonder flesje open. In deze blog bespreken we vier biologische wijnen, die perfect passen bij het feestelijke gevoel van deze periode. Inclusief wijn-spijscombinaties.
Het aantal wereldwijde wijngaarden waar biologische wijn wordt gemaakt, is in de afgelopen ruim vijftien jaar meer dan verviervoudigd. De conclusie komt uit een onderzoek van OIV, de internationale wijnorganisatie.
Deze instantie zette de cijfers op een rij van 63 landen tussen 2005 en 2019, en spreekt van een gestage groei. Volgens die gegevens is nu ruim 450.000 hectare aan wijngaarden biologisch. En dat is dus meer dan een verviervoudiging ten opzichte van zeventien jaar geleden.
Eric Nederstigt is eigenaar van Grape ’N’ Green en gespecialiseerd in biologische en natuurlijke wijnen. ‘Het is een duurzame manier van wijn maken en de wijnen zijn gezonder voor ons, omdat geen chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest wordt gebruikt.’
Hij deelt vier smakelijke Europese wijnen, die perfect passen op de kerstdis, maar ook op andere momenten in de decembermaand heerlijk zijn. Proost!
Pierre & Nico Chardonnay Blanc
Als aperitief is deze Chardonnay Blanc van Pierre & Nico een goede keuze. De vrienden hebben een biologisch wijnmerk in de Franse Languedoc. Eric daarover: ‘De wijn is licht genoeg om te drinken, voordat je aan de (kerst)maaltijd begint.’
‘Hij combineert goed met een verscheidenheid aan lichte (hartige) hapjes. Denk aan jonge, frisse kazen als brie, camembert, comté of geitenkaas. Of tapas als gegrilde paprika, olijven, chorizo, Iberico-ham, prosciutto of bruschetta met tomaat en basilicum. Ook met sushi gaat ’ie goed samen.’
Gek op vis en schaal- en schelpdieren? ‘Denk dan aan oesters, een garnalencocktail, gerookte zalm of makreel’, aldus Eric.
L’Escates Les Parcelles Blanc
L’Escates Les Parcelles Blanc is een droge witte wijn uit de Languedoc-Roussilon. De wijn heeft een lichte, frisse smaak met aroma’s van citrus, perzik en abrikoos. Met een goede zuurgraad, zo laat Eric weten, en dus combineert de wijn goed met lichte, frisse gerechten.
‘De aroma’s van citrus en perzik passen prima bij gerechten met zeevruchten, wit vlees, gegrilde vis of gevogelte. En de aroma’s van abrikoos zijn een goede match met zoete tonen, bijvoorbeeld een crème brûlée of een panna cotta.’
Vega de Tera Sitrama Tinto ‘Terra’
Een wijn met een fruitige smaak en tonen van rood fruit, kruiden en mineralen. Eric adviseert de Vega de Tera Sitrama Tinto ‘Terra’ naast gegrild rood vlees, biefstuk of lam, geroosterde groenten, een lichte salade met gegrilde groenten of gebraden eend. ‘Ook lekker in combinatie met de wijn zijn stevige kazen als manchego of blauwe kaas.’
Pierre & Nico Syrah Rouge
Deze van de syrah-druif gemaakte Pierre & Nico Syrah Rouge heeft een volle en fruitige smaak met tonen van zwart fruit, kruiden en specerijen. ‘Heerlijk bij gerechten met een wat sterkere smaak’, vertelt Eric. ‘Denk aan eendenborst en hertenbiefstuk, maar ook (ander) gegrild rood vlees of lamsvlees.’
Daarnaast goed passend bij kazen met een sterke smaak. Erik: ‘Gerijpte harde kazen, roquefort, blauwe kaas of oude kaas bijvoorbeeld.’
Op naar een mooie decembermaand en fijne feestdagen!
Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’n Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de besproken wijnen, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.