Blog

Toegankelijk De Wiemsel geeft Ootmarsum extra aantrekkingskracht

Parkhotel De Wiemsel is terug. En hoe. Het hotel aan de rand van het kunstenaarsstadje Ootmarsum is volledig gerenoveerd en nog meer toegankelijk geworden. ChefsFriends blijft slapen en proeft van de vernieuwde keuken van restaurant De Wanne.

Wie De Wanne zegt, roept herinneringen op. Herinneringen naar gastronomische tijden onder leiding van de toenmalige sterkok Gerhard Müller. Die werkt in zijn laatste jaar bij het hotelrestaurant nog met Stefan Bekhuis, de huidige chef-kok.

Stefan is een jongen uit de streek. Een paar jaar geleden slaat hij zijn vleugels uit naar de Randstad en zelfs nog even naar het buitenland (Ierland). Sinds de zomer van 2015 is hij de chef-kok van De Wanne, het restaurant in Parkhotel De Wiemsel.

Rustgevend hotel
Het is de zomer waarin De Wiemsel de deuren weer opent. Het is kort dicht geweest en de nieuwe eigenaar, de Duitser Henning Claassen, geeft het hotel een grote beurt. Alles wordt vernieuwd, eigentijdser en toegankelijker.

Het woord is gevallen; toegankelijk. Dat is de nieuwe stempel op het 56 kamers tellende sfeervolle en rustgevende hotel. Komend van Denekamp ligt het hotel ten oosten van Ootmarsum, tegen het stadje aangeplakt. Wandelend sta je binnen 10 minuten in het sfeervolle centrum. Maar dat later.

Eerst melden we ons bij de receptie. Bij het inchecken volgt direct een glas bubbels, die we meenemen naar onze suite, kamer 125. De herfstzon is vriendelijk en op het terrasje bij de suite genieten we van de rust en de bubbels.

Wat opvalt, is de enorme ruimte zowel binnen als buiten het hotel. De suite is groot, de gangpaden in het hotel zijn breed en de tuin – door het personeel steevast het park genoemd – is zeer ruim. Het park is 6 hectare groot en bevat veel groen, leuke zitjes, een kruidentuin voor de chef waar momenteel 24 kruiden worden verbouwd maar volgend jaar waarschijnlijk 80 kruiden voor eigen gebruikt staan, een wijnlokaal genaamd Residentie De Rozentuin, ‘The Ring of Fire’ (een gezellige vuurplaats) en vele bankjes om te rusten en te genieten van de vogels.

Restaurant De Wanne
Het park kent sfeervolle seizoenen. Wij genieten van de kleurrijke bomen, maar in de zomer is het een zonnige plek waar je met een picknickmand van het restaurant liggend op het gras kunt genieten van lekkernijen en rust. En in de winter is het juist sfeervol ingericht met kerstverlichting. Parkhotel De Wiemsel wordt dan ook vaak gebruikt als uitvalsbasis om Kerstmarkten in Duitsland te bezoeken.

Restaurant De Wanne kent een rijke geschiedenis. In 1968 begint het als zelfstandig restaurant in de het centrum van Ootmarsum en vanaf 1978 is het gehuisvest in De Wiemsel. Eerst als apart restaurant, nu is De Wanne het eetcentrum van het hotel. Bestaande uit een bibliotheek met open haard bij binnenkomst, en een vleugel die op vrijdag en zaterdag tijdens het aperitief tussen 17.30 en 19.30 uur wordt bespeeld.

Links een grote bar en recht vooruit in de serre eettafels. Rechts is nog een afsluitbaar gedeelte waar ook een open haard brandt en net als vanuit de serre zicht is op het verwarmde buitenzwembad en het park. We nemen plaats in de sfeervolle rechter ruimte waarbij de glazen deur naar het andere gedeelte open blijft.

Als amuse komt aan tafel een bolletje geitenkaas aan een stokje met een gel van biet en brokjes pistache. Het is een aangename kennismaking met chef Stefan, die puur en volgens de seizoenen kookt met veel oog voor kruiden uit eigen tuin en specerijen.

Het glas wordt gevuld met Duitse Riesling uit 2015 van Weingut Robert Weil. Een wijn met frisse zuren en veel mineraliteit die het prima doet bij het voorgerecht; gebrande langoustine met verschillende structuren van pompoen, kerrymayonaise, radijs, pompoenpitten, een bergje nori-kruim en olie met kaffir.

Olie met kaffir
Het gerecht is heerlijk in balans. Zo is het mondgevoel afwisselend van zacht tot krokant. Twee dingen springen er echt uit: de stoere kerrymayonaise die de pompoen oppept en de olie met kaffir die het gerecht een frisse en aromatische smaak geeft. En dan met een slok Riesling…….heerlijk!

Het tweede gerecht is een royaal portie tarbot met topinamboer en munt, pommes soufflé, kreeft en een luchtige schuim van geroosterde topinamboer en munt. De munt in de schuim verrast en combineert heerlijk met de vis en de elegante stukjes kreeft. In het glas een houtgerijpte en koud geschonken Zuid-Afrikaanse Chardonnay ‘Maxim’ van wijnhuis Goedverwacht.

Pedro Ximénez 1927
De sfeer in het restaurant en de gerechten vertellen dat het een toegankelijk restaurant is. Eentje waar gewerkt wordt met de beste producten zoals eendenlever, truffels en coquilles. En dan ook weer heel vriendelijk geprijsd. Dus enerzijds kwaliteit en topproducten, anderzijds toegankelijk en aantrekkelijk. Deze mix moet De Wanne weer aanzien geven. Wij geloven daar in.

Waar we ook in geloven, is het dessert. Op het bord een mousse van Baileys, koffie-ijs en een saus van sinaasappelkaramel. De mousse straalt de vorm uit van een koffieboon en het ijs heeft de kleur van Baileys. Niet alleen leuk, maar ook erg lekker. Zeker in combinatie met de Spaanse dessertwijn van Pedro Ximénez 1927 van Bodega Alvear, een stroperige en alcohol rijke wijn met elegante tonen van koffie.

Na de laatste slok lopen we nog even door het fraai verlichte park om de Twentse dag af te sluiten.

Het ontbijt bij Parkhotel De Wiemsel wordt geserveerd in buffetvorm. Het is een royaal buffet met veel verschillende soorten brood, verse sappen, een ruim assortiment kazen en zelfs vis zoals gerookte makreel, Hollandse garnalen en gerookte zalm. En wie wil, kan een glas bubbels inschenken. Het staat ervoor. Wij slaan de bubbels deze keer over, want we willen nog veel zien en doen.

Ton Schulten
Vandaag bezoeken we het centrum van Ootmarsum. Het centrum telt veel galeriën, horeca en kledingzaken. Art en fashion met uitstraling. Blikvanger is het Ton Schulten Museum van de gelijknamige lokale kunstheld Ton Schulten. Ook spraakmakend is Stokerij Sculte in het voormalige klooster Maria Ad Fontes. Eigenaar Gerard Velthuis stookt er sinds twee jaar prijswinnende Twentse Whisky en jenevers. Een snoepwinkel voor de ware liefhebber.

Ook al zo’n fraai ‘drankproject’ is de fonkelnieuwe brouwerij van Othmar Bier. Pal naast Openluchtmuseum Ootmarsum en met gasterij Oatmössche. In de gasterij wordt het bier gebrouwen en gaat vervolgens door een leiding onder het plein naar de opslagschuur. Een rondleiding en een proeverij is niet te weerstaan.

Ootmarsum is niet alleen het stadje van kunst en kwaliteitsmode. Net buiten het dorp is de natuur adembenemend. We trekken de wandelschoenen aan en gaan natuurgebied Springendal in, even ten noorden van Ootmarsum. Het natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en staat bekend om zijn bronnen, beken en grafheuvels. In het natuurgebied ontspringt bronwater op drie plaatsen.

Anderhalf uur van de Randstad
Met de wandeling komt een einde aan 24 uur Ootmarsum, een periode die eigenlijk veel te kort is om alles goed te beleven en uitnodigt om terug te keren. Dan weer in Parkhotel De Wiemsel, want dat geeft met de nieuwe koers duidelijk extra aantrekkingskracht aan deze Twentse parel op slechts anderhalf uur ontspannen rijden van de Randstad.

Vorig artikel

In de keuken van Floris in Rotterdam introduceert BubbleBrunch

Volgend artikel

Favoriete restaurants van Peter Gast in Gelderland

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.