Blog

Zes tips om te genieten van de Hollandse Nieuwe

Volledig zorgeloos kunnen we het seizoen van de Hollandse Nieuwe ook dit jaar niet vieren, maar dat betekent niet dat we dit stilletjes voorbij laten gaan. Het eerste vaatje is inmiddels geveild. Zo zorg jij ervoor dat je optimaal geniet van deze Nederlandse traditie.

1. De betekenis van Hollandse Nieuwe
Anders dan de naam doet vermoeden, komt de Hollandse Nieuwe niet – per definitie – uit Nederland. De meeste haring wordt gevangen in de wateren van Schotland, Noorwegen en Denemarken. Waarom heet het dan wel Hollandse Nieuwe? Dat heeft te maken met een eeuwenoud Nederlands proces: haring die op traditionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. De term ‘nieuwe’ heeft betrekking op de vangst, die begint als de haring vet genoeg is. Alles wat wordt gevangen voor 1 oktober mag Hollandse Nieuwe heten.

2. Haring eet je niet rauw (al zou je dat misschien wel denken)
Haring wordt direct na de vangst gekaakt. Dat betekent dat de ingewanden – uitgezonderd de alvleesklier – worden verwijderd. De haring rijpt door de enzymen die in de alvleesklier zitten. Vervolgens gaan de haringen de ton in om in te vriezen.

3. Goede haring behoeft geen krans, maar het is wel belangrijk dat jij die bestelt
De malse structuur en de vette smaak verraden de kwaliteit van de nieuwe haring. De binnenkant is blank en het ‘jasje’ zilverkleurig en helder. Ga voor een die vers van het mes komt. In die winkels waar continu wordt gesneden, is de kwaliteit vaak goed. Let op: haring mag niet sterk ruiken, want dan is ‘ie oud.

4. Fris, zilt en romig
De nieuwe haring is dit jaar volgens de kenners ‘fris, zilt en romig’. En ze zijn vetter dan in het voorgaande jaar.

5. Wel of niet met ui
Tja, niets zo persoonlijk als smaakvoorkeur. Volgens de kenners heeft een goede Hollandse Nieuwe geen ui nodig, omdat het gaat om de vette en zilte smaak van de haring. Overigens opteren die liefhebbers ook om er enkele achter elkaar te eten ;-).

6. Wel of niet in stukjes
Hoofd in de nek, vingers om de staat en glijden maar. Dat is de manier die we meestal voorbij zien komen als het gaat om het eten van haring. In Amsterdam schijnt het echter normaal te zijn om de haring in stukjes te snijden. Ieder zijn of haar voorkeur.

Eet smakelijk!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Reitsma Seafood, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over de Hollandse Nieuwe, kun je terecht op de website van Reitsma Seafood. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Deze culinaire ontwikkelingen hebben we te danken aan corona

Volgend artikel

Deel 3 video-interview chef Martijn Kajuiter

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.