Nieuws

Tweede zaak Jermain de Rozario: ‘Aziatisch geïnspireerd’

Voor Jermain de Rozario is woensdag 1 mei een bijzondere dag. Niet alleen zijn sterrestaurant De Rozario in Helmond bestaat acht jaar, hij opent in Eindhoven ook een tweede zaak. Lotus by Jermain huisvest in STR’eat, een all-day horecagelegenheid met barren en tal van keukens. We belden met de chef.

Het is een bijzondere dag, wat is je gevoel?
‘Ik vind het toch vooral spannend. Lotus by Jermain is een heel ander concept dan De Rozario. Het is geen restaurant, maar een keuken in een overkoepelende horecagelegenheid. Een nieuwe uitdaging brengt altijd spanning met zich mee.’

Hoe is STR’eat op je pad gekomen?
‘Een jeugdvriend van me is er al een aantal jaren mee bezig. STR’eat is een foodhall, al noemen de initiatiefnemers het zelf niet zo, in het Veemgebouw in Strijp S met aan de linkerkant Borrelbar en Wijnbar, begrippen in het Eindhovense.’

‘Aan de rechterkant zijn allemaal keukens gerealiseerd met verschillende stijlen. Gasten die binnenkomen, kunnen plaatsnemen aan tafel en een code scannen om een bestelling te plaatsen.’

Strijp-S, dat is toch the place to be in Eindhoven?
‘De kracht van Strijp-S is dat het de zakelijke en creatieve doelgroep combineert. Aangevuld met de vele studenten die er verblijven, zorgt dat voor een interessante en brede doelgroep.’

Wat gaat Lotus by Jermain serveren?
‘Het concept is Aziatisch geïnspireerd. We hebben een bite- en snackkaart, en een verskaart. Op die laatste vind je producten als zeebaars, tarbot en langoustine. Daarnaast heb ik ook één soort wagyu en zal er zo nu en dan een halve kreeft op de kaart staan.’

‘Voor die verse producten geldt op is op. Ik wil geen vitrine met vis achterlaten als we ’s avonds naar huis gaan. Die verskaart vind ik heel erg belangrijk. We hebben in Nederland prachtige foodhallen, maar ik mis vaak toch de echt verse en gezonde producten. Zeker ook voor kinderen. Daar stoppen we veel energie in.’

‘Wij zijn één van de twee kramen met een chef’s table. Iedere donderdagavond ga ik daar koken voor acht gasten en dan serveer ik een menu. Ik denk dat het goed is voor mezelf om af en toe uit het stramien van De Rozario te stappen.’

Lotus Eindhoven gerecht
Foto: Ad Vereijke van FotoID

Welke rol speel jij er verder, aangezien je ook een sterrestaurant hebt?
‘De dagelijkse leiding is in handen van mede-eigenaar Peter Niemantsverdriet. Ik werk nu tien jaar met hem en hij was toe aan deze stap. En ook voor mijn voormalige souschef Bob Keijzer past dit bij zijn ambities. Hij leidt de keuken.’

‘Het geeft mij de kans om leerlingen een extra goede leerschool te bieden. Ze starten onder de vleugels van Bob en Peter bij Lotus en maken daar kennis met de filosofie van De Rozario, en vervolgens gaan ze aan de slag in het restaurant.’

Over De Rozario gesproken, hoe gaat het daar?
‘Het leven is een stuk mooier geworden na mijn faillissement, al gun ik dat uiteraard niemand. Ik ben een beter mens geworden en kan nu ook genieten van het succes van een ander.’

‘Ik neem Yornie van Dijk van Basiliek in Harderwijk als voorbeeld. Als je ziet wat die jongen allemaal heeft gerealiseerd in de korte periode dat hij ondernemer is, dat is waanzinnig. Vroeger zou ik daar jaloers op zijn, nu kan ik ervan genieten.’

‘We hebben zo’n prachtig vak en ik heb het geluk te mogen samenwerken met mijn sommelier Eddy (Edgaras Razminas, RL). Je houdt ervan of je houdt niet van hem, ik ben er heel blij mee.’

‘Tegelijkertijd maak ik me soms ook wel zorgen, gezien alle ontwikkelingen. Maar dat neemt niet weg dat ik nog even hongerig ben als toen ik begon.’

‘Voor mij is Pep Guardiola een inspirerend voorbeeld. Uit zijn Netflix-documentaire heb ik gehaald dat het smeden van een team het allerbelangrijkste is om succesvol te kunnen zijn. Daar stop ik heel veel energie in en het is ook de reden dat we na vier openingsdagen in de week zijn gegaan.’

Lees ook:
Restaurant De Rozario actief op nieuwe locatie in Helmond
De Treeswijkhoeve in Waalre baart opzien met uniek feit
Inge Wollerich start restaurant in pand waar vader ster kookte
De eigen(wijze) koers van Herman Cooijmans en restaurant EDEN*

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De Vrienden van ChefsFriends.nl

Volgend artikel

Chef Frank vernieuwt zijn restaurant en verlaagt de prijzen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.