Blog

Zo serveer je thuis de juiste kaasplank

Nederland kaasland. Vooral op de boterham tijdens ontbijt en lunch. Maar waarom niet als extra gang tijdens lunch of diner of ’s avonds op de bank, al dan niet met een heerlijk glas wijn of bier (of een alcoholvrij alternatief).  Met deze tips en kazen serveer jij thuis de juiste kaasplank.

Hij is vaste klant tijdens het ontbijt of de lunch: kaas! De consument die kiest voor gemak, gaat wellicht voor de voorgesneden plakken. ‘Niet doen’, zegt eigenaar René Koelman van kaasspecialist Bourgondisch Lifestyle, leverancier van tal van Nederlandse toprestaurants. ‘Koop een stuk kaas en snijd met de kaasschaaf plakken. Op die manier blijft de smaak optimaal tot het moment van consumeren.’

Plank of plateau
Maar kaas echt ervaren, doe je met een kaasplank of als onderdeel van een borrelplateau (in combinatie met wat smakelijke fijn gesneden vleeswaren). Tijdens een uitgebreide lunch of een mooi diner, of later op de avond met een lekker glas.

Geiten- en schapenkaas
Voor de opbouw van een kaasplank houd je rekening met vijf groepen: geiten- en schapenkazen, witflora- en romige kazen, harde kazen, roodflorakazen en blauwflorakazen.

Geiten- en schapenkazen hebben een hoog zuurgehalte en kenmerken zich door ‘frisheid’. Die combinatie maakt de smaakpapillen wakker en bereidt de mond voor op de volgende smaken.

Romige kazen
Witflora- en romige kazen hebben een romige structuur en zijn zacht van smaak. Ze zorgen ervoor dat er een filmpje op je gehemelte ontstaat, dat straks de smaak van de harde kazen langer laat ‘spelen’.

Harde kazen
De kenmerken van harde kazen zijn de fruitigheid en de nootachtige tonen. Deze smaken blijven door de romige voorganger lang hangen.

Roodflorakazen
Roodflorakazen worden gewassen met pekelwater. Ze zijn vaak sterker van geur en overtreffen de smaak van harde kazen. Ze zijn smeuïg, soms lepelbaar en toch krachtig van smaak.

De roodflora wordt al aan de melk toegevoegd en kom tot ontwikkeling bij het wassen van de kazen met vloeistoffen zoals pekel of eau de vie.

Blauwaderkazen
De blauwfora- of blauwaderkazen worden bijna allemaal bereid met penicillium roqueforti. Die penicillium zorgt ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Deze kazen zijn krachtig van smaak, bovendien blijft die smaak lang aanwezig.

Kazen Bourgondisch Lifestyle

Mozzarella
Vind je het leuk om hier een zesde kaas aan toe te voegen, kies dan voor een verse kaas. Denk aan een burrata, een mozzarella di buffalo of een heerlijke feta.

Nederlandse kazen
Enkele suggesties voor milde en puur Nederlandse kazen: Swarte Toer, Dronken Zwaluw, Remeker Rijp, Benedictus en Blauwklaver.

Ga je voor smaken die meer uitgesproken zijn, denk dan aan: Valancay (vergelijk deze eens met de Swarte Toer als het gaat om het terroir; hebben hetzelfde uiterlijk), Colleeney, Etivaz, Epoisses Ras el Hanout en Bleu de Regalis.

Voorkeuren
Voorkeuren zijn persoonlijk, maar hangen in veel gevallen ook af van het moment van de dag. ‘Tijdens de lunch zal er een voorkeur zijn voor fris’, aldus René.

‘Selecteer mooie verse geiten- of schapenkaasjes. Uit Nederland bijvoorbeeld de Grutte Wite van Doetie Trinks of de zachte Machedoux van Hanneke Köppens uit Groningen.’

Ook heerlijk met wat grof bruin brood met zaden en noten, en nog eens heel gezond. Serveer er een salade bij en je hebt een smakelijke maaltijd. Als afsluiter van het diner of laat op de avond mag de smaak juist wat sterker zijn.

Smaakvoorkeuren
Een andere tip van René: ‘Kies voor diversiteit op je kaasplank als je deze serveert aan gasten en niet exact weet wat hun smaakvoorkeuren zijn en er mogelijk mensen zijn met een koemelkallergie.

En vergeet de confituur niet. Zit er dan een kaas tussen die als (te) sterk wordt ervaren, dan kan deze daarmee worden gecompenseerd. Het is zonde als de kazen niet worden opgegeten en dat kun je hiermee voorkomen.’

Garnituur
Voor de garnituur geldt dat je deze niet te zwaar moet maken. Denk aan luchtig vruchtenbrood. Dun gesneden en getoast is dat heerlijk. En serveer niet te veel brood, want dat vult te veel.

Een salade scoort altijd. Is het niet voor de smaak, dan is het wel voor het oog. Dat wil immers ook wat. ‘Serveer er een wijn bij die niet overheerst, maar juist aanvult en balans brengt.’ Voor meer tips over wijn en kaas lees je deze blog.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Peter Harkema over vernieuwd Château Neercanne in Maastricht

Volgend artikel

Jongeren eten met korting bij restaurants JRE-Nederland

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.