Sociale media

Zeven opvallende internationale restaurants op YouTube

Dagelijks worden honderden miljoenen uren aan video’s bekeken. ChefsFriends ging op zoek naar toffe video’s van internationale restaurants op YouTube. Met succes, zo vinden we zelf. We hebben er zeven geselecteerd, maar wel op basis van willekeur.

Alinea in Chicago, Verenigde Staten

Het restaurant van Grant Achatz heeft drie Michelinsterren sinds november 2011 en staat op nummer 9 in de World’s 50 Best-lijst (acht jaar in de lijst en een jaar eerder op plaats 15), die jaarlijks wordt gepresenteerd in Londen. De deuren van in Lincoln Park gelegen eetgelegenheid openden in 2005. Wie er te gast is en zoveel mogelijk wil proeven, kan kiezen voor één van de menu’s variërend van 15 tot 19 gangen. En alsof dat al niet voldoende is: na het zien van deze video zijn je smaakpapillen in opperste staat van paraatheid.

Faviken in Järpen, Zweden

De Noorse keuken is hip en hot. De founders van ChefsFriends.nl zijn fan van Scandinavië en dus wilden we deze video van Faviken, het restaurant van Magnus Nilsson, per se opnemen in deze lijst. Maar ook als we geen liefhebbers waren geweest, had deze niet mogen ontbreken. De video geeft een prachtig inkijkje in de eetgelegenheid die nu drie jaar een plek heeft in de lijst van World’s 50 Best Restaurants en daarin bezig is aan een stevige opmars. Roept bovendien het gevoel van het hoge noorden direct op. Door buitenstaanders gezien als één van de meest innovatie eetgelegenheden van de wereld.

D.O.M. in Sao Paulo, Brazilië

Chef-kok Alex Attala is flamboyant en uitgesproken, maar kan ook heel erg lekker koken. Helaas hebben wij dat laatste alleen van horen zeggen en baseren we ons op de oordelen van Michelin (twee sterren) en de World’s 50 Best-lijst (positie 7). Bracht niet zo lang geleden een bezoek aan Nederland om zijn boek te promoten en lunchte in Amsterdam met een aantal van onze door Michelin bekroonde chefs. Leerde als kind de amazones kennen en neemt die ervaring nu mee in zijn keuken: lokale producten spelen er de hoofdrol.

DiverXo in Madrid, Spanje

Laat je niet weerhouden door de lengte van ruim 10 minuten. Elke seconde van deze video is volgens ons het bekijken (meer dan) waard. DiverXo is een van de vele goede restaurants die het Spaanse land rijk is. Chef David Munoz heeft drie Michelinsterren en heeft een notering in de ‘schaduwlijst’ (nr. 51 t/m 100) van World’s 50 Best Restaurants.

Next Restaurant in Chicago, Verenigde Staten

Imponerende video, waarin relatie tussen product in de natuur en product op het bord samenkomen. The Hunt (De Jacht), zo luidt de titel. Geroemd door foodies en enorm populair, maar door Michelin (nog) niet beloond met een ster. De leiding is in handen van Grant Achatz, ook succesvol met het hierboven benoemde Alinea, en Nick Kokonas.

Van een vrolijker karakter is deze video over Next Restaurant: https://www.youtube.com/watch?v=aZ555ENys5s.

Osteria Francescana in Modena, Italië

Het op twee na beste restaurant van de wereld, als we mogen afgaan op de jaarlijkse lijst met World’s 50 Best Restaurants. Van Michelin heeft chef Massimo Bottura het maximale aantal van drie sterren ontvangen. Gehuisvest in Modena, Italië, een land met diepgewortelde culinaire tradities. Spreekt in deze video als een echte Italiaan: dus met zijn handen en met veel expressie. Geeft een mooi beeld van deze wereldtopper.

Noma in Kopenhagen, Denemarken

De verpersoonlijking van de Nordic Cuisine: René Redzepi van Noma. Is dit nu wel of niet het beste restaurant van de wereld? Wij laten het in het midden, maar hebben op basis van alle verhalen wel de absolute ambitie er een keer een tafel te reserveren. Nummer 1 of geen nummer 1, onderstaande video mag niet ontbreken, daarover hebben wij dan weer wel een mening.

Vorig artikel

Foto’s: Food Truck Festival TREK trapt af in Rotterdam

Volgend artikel

Jacob Jan Boerma over groot internationaal culinair evenement

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.