Blog

Zeven chefs met culinaire cruise in actie voor goede doel

Zeven chefs in Voorburg, Leidschendam en Rijswijk komen in actie voor het goede doel. Zondag 17 september houden ze een Culinaire Cruise over De Vliet en serveert ieder een signature dish. De menuprijs all-in bedraagt 95 euro en de opbrengsten gaan naar Hospice Het Vliethuys in Voorburg. ChefsFriends mag voorproeven.

De Lazy Sunday Afternoon Culinaire Cruise is in meerdere opzichten een bijzonder evenement. Ten eerste, omdat zeven chefs de handen ineen hebben geslagen en samen in actie komen. En daarnaast omdat ze dat doen voor het goede doel: hospice Het Vliethuys in Voorburg. Daarover later meer.

ChefsFriends mag met een select gezelschap op een zaterdagavond in juli het menu proeven dat zondag 17 september wordt geserveerd. Dat gebeurt in restaurant Savarin, waar een deel van de deelnemende chefs aanwezig is om zijn gerecht te presenteren.

Signature dishes
Na een heerlijk champagne-aperitief (Nicolas Feuillate) starten we met een signature dish van de man die een thuiswedstrijd speelt. Chef-kok Jeroen van Brecht serveert een ‘terrine van kreeft met radijsachtigen, zilte groenten en een vinaigrette van geroosterde citroen’.

De kop is eraf! En hoe! De begeleidende wijn is een Gentry High Class 2015 Sauvignon Blanc uit de Franse Languedoc.

De snijboon van Niven
De Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc Boschendal 1685 Grand Cuvée 2015 uit Franschhoek begeleidt de klassieker ‘snijbooncarbonara met truffel’ van Niven Kunz.

Daarvoor hoef ik niet op de menukaart te kijken, want dit gerecht van de ‘groentechef’ van Restaurant Niven in Rijswijk mag met recht een van zijn handelsmerken worden genoemd.

Zeker weten dat je die krijgt als je in Rijswijk je tafel reserveert. Nog een goede reden om die reservering snel te doen: de eetgelegenheid is recent volledig vernieuwd.

Gepofte ui
Marko Karelse van Villa la Ruche zet zijn handtekening onder het derde bord van de avond. Een heel bijzonder gerecht! Hij serveert zijn ‘gepofte cevenne-ui met wilde gamba, buikspek en coco blanc-bonen’. Smullen! O ja, alvast een tip voor als je deze een keer geserveerd krijgt: eet de ui niet op.

De wijn-spijscombinatie wordt gecompleteerd door de Chardonnay Olivier Leflaive uit de Bourgogne in Frankrijk, 2014.

Aziatische eend
We maken een korte en smakelijke uitstap naar Azië tijdens gang vier. De ‘gekonfijte eendenbout met oosterse sabayon en salade’ van Gijs Verbeek van Central Park by Ron Blaauw. Ook nu levert Frankrijk de wijn: Les Jamelles 2015, een Pinot Noir uit de Languedoc.

Hoen met truffel
Gevolgd door een signature dish van Leo van Langh van Brasserie De Koepel: ‘hoen met truffel in parmaham en venkelrisotto’. Eveneens vergezeld door een Franse wijn: Côtes du Rhône Parallèle 45, Grenache en Syrah, Rhône.

Kaas
Voor de kaas tekent Ruben van Dieten. Hij kiest voor ‘oude kaas, watermeloen, spekkoek en balsamico’. Begeleid door een Donato Santa Christina, Trebbiano, Toscane, Italië. Zo’n moment dat je zou willen dat er veel meer op het bord lag.

Panna cotta
Het diner wordt afgesloten met een ‘panna cotta, sabayon van champagne, Haagse hopjes en vanille-ijs’. Van de hand van Erik Tas van Restaurant Bij Erik en vergezeld door een Chenin Blanc Baumard Carte d’Or, Corteaux du Layon, Frankrijk.

Smakelijke kennismaking
Als ik geniet van een kop koffie met friandises, denk ik: dit is wat ze noemen twee vliegen in één klap. Je maakt kennis met de heerlijke signaturen van zeven chefs én je steunt het goede doel.

En heb je een persoonlijke favoriet tussen de gerechten zitten, weet dan dat je daarvan ook in het restaurant van de chef kunt genieten. Hmmm, dat zijn feitelijk dus zelfs drie vliegen in één klap.

Goede doel
Terug naar het goede doel, waarvoor in september wordt gekookt: Hospice Het Vliethuys in Voorburg. Eigenaar Patrick van Zuiden van restaurant & hotel Savarin in Rijswijk, één van de deelnemende bedrijven, raakt door ontwikkelingen in de privésfeer bekend met het hospice en vindt het de perfecte bestemming voor de jaarlijkse activiteit voor het goede doel.

Culibus
Tot vorig jaar komen Savarin, Niven (beide Rijswijk), Villa la Ruche, Central Park by Ron Blaauw, Brasserie De Koepel (alle Voorburg), Bij Erik en Ruben van Dieten (beide Leidschendam) in actie voor de Culibus.

Dit initiatief van restaurantvereniging JRE Nederland moet kinderen vertrouwd maken met het eten van gezonde voeding. Omdat het probleem van overgewicht onder basisschoolleerlingen inmiddels breed is opgepakt en de bus niet meer up-to-date is, wordt besloten daarmee te stoppen.

Culinaire cruise
Hospice Het Vliethuys biedt een gastvrij verblijf voor mensen met een beperkte levensverwachting voor wie verzorging thuis niet meer mogelijk is. Dit gebeurt grotendeels door een groep van meer dan honderd vrijwilligers.

Als gast ga je ’s ochtends om 11.00 uur aan boord van een van de rondvaartboten van de Ooievaart voor een culinaire cruise over De Vliet en geniet je bij de deelnemende chefs van een signatuurgerecht en een glas bijpassende wijn, sap of frisdrank.

Kaartverkoop
De dag wordt afgesloten bij restaurant & hotel Savarin, waar een spectaculaire after party plaatsvindt. Kaarten zijn te koop bij de deelnemende bedrijven, die er ieder slechts 22 verkopen. De prijs is 95 euro all-in.

Vorig artikel

Beste van vijf jaar Moshik Roth &samhoud places in één menu

Volgend artikel

Jubileumparade op kaart van jarig St. Gerlach Valkenburg

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.