Advertorial

Zelf koffiebonen malen: de voor- en nadelen

Advertorial – Als je een bonenmachine hebt, worden deze automatisch voor je gemalen. Niet zo’n apparaat? Geen probleem! Je kunt ze ook zelf malen. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent of dit de moeite waard is. Daarom zetten we de voor- en nadelen van zelf malen op een rij.

Met gemalen koffie kost het je weinig moeite om een bakkie te zetten. De bonen zijn immers al voor je gemalen, waardoor je simpelweg een paar schepjes in het apparaat gooit.

In plaats van gemalen koffie kun je ook koffiebonen kopen. Als je een bonenmachine hebt, worden deze automatisch voor je gemalen. Heb je niet zo’n apparaat, dan kun je ze ook zelf malen. Dit zijn de voor- en nadelen van zelf malen.

Voordeel: betere smaak en meer aroma’s

We beginnen direct met het grootste voordeel van zelf koffiebonen malen. Als je ze pas maalt vlak voordat je de bonen daadwerkelijk gebruikt, blijven de smaken en aroma’s beter behouden.

Dit resulteert in een kop koffie met een rijke smaak en veel aroma’s. Als je het verschil met gemalen koffie eenmaal hebt geproefd, wil je waarschijnlijk niet anders meer.

Voordeel: je bepaalt zelf de maalgraad

Bij de meeste koffiemachines kun je de gewenste maalgraad zelf instellen. Hierdoor smaakt een kop koffie nagenoeg altijd hetzelfde. Heb je niet zo’n machine, maar wil je wel zelf je L’OR espresso bonen malen? Dan heb je een koffiemolen nodig.

Het voordeel van zo’n molen is dat je de maalgraad zelf instelt. Je kunt ze zowel fijn als grof maken, waardoor je er verschillende soorten koffies mee kunt zetten. Het aanpassen van de maalgraad kan handmatig, waardoor dit je amper tijd en moeite kost.

Voordeel: de bonen worden consistent gemalen

Om een lekkere kop koffie te zetten, is het belangrijk dat de bonen consistent worden gemalen. Gelukkig kan dit net zo goed met een koffiemolen als met een bonenmachine.

Als je de juiste maalgraad eenmaal hebt gevonden, laat je hem hier gewoon op staan. Bij iedere volgende keer dat je de bonen maalt, worden ze even fijn of grof gemalen als de keer ervoor. Hierdoor heeft je kop koffie altijd dezelfde smaak.

Nadeel: het kost tijd en moeite

Zelf koffiebonen malen kent de nodige voordelen, maar er zitten ook nadelen aan. Het grootste nadeel is in onze ogen dat het je tijd en moeite kost. Je moet de Qualita Oro bonen afwegen, ze in de molen stoppen en vervolgens malen.

Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je daadwerkelijk koffie zetten. Met gemalen koffie gaat dit een stuk sneller, want je schept gewoon de gewenste hoeveelheid in het apparaat.

Nadeel: je hebt een koffiemolen nodig

Een tweede nadeel van zelf bonen malen, is dat je een koffiemolen nodig hebt. De meeste mensen hebben dit apparaat niet standaard in huis, waardoor je er eentje moet kopen. Gelukkig hoef je niet de hoofdprijs te betalen voor een koffiemolen.

Wil je verzekerd zijn van een lekkere kop koffie? Dan raden wij je niet aan om voor de goedkoopste molen te kiezen. Goedkope molens malen de bonen vaak minder goed dan duurdere. Dit kan de smaak van de koffie negatief beïnvloeden en dat wil je voorkomen.

Vorig artikel

Italiaanse chef naar restaurant Aroma in Vaassen

Volgend artikel

Lars Drost chef van Celest in Zalmhaventoren Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.