Blog

Wat jij moet weten over de Zuid-Europese smaakmaker vongole

Vongole is razend populair in de keukens van Zuid-Europa. Dit zeer smakelijke schelpdiertje bevat veel vlees en heeft in de smaak iets pittigs en iets zoets. Op dezelfde manier te bereiden als de mossel. Na het lezen van deze blog kun je er fluitend mee aan de slag.

Wat is vongole?
Vongole behoort tot de familie van de venusschelpen en wordt ook wel de gestreepte of geruite venusschelp genoemd. Het komt volop voor in de Middellandse Zee en rendeert het best in ondiep water voor kusten die een modderige bodem hebben. Tegenwoordig worden ze ook gekweekt.

Waarom eet ik dit?
Omdat het lekker is! Het vlees is zilt en zoet van smaak, en heeft een sappige bite. Het is erg lekker in spaghetti – Spaghetti Vongole – andere pasta’s en soepen.

Het seizoen
Vongole zijn jaarrond beschikbaar, maar niet ieder seizoen even lekker. In de zomermaanden is het water warmer en dat heeft een negatieve invloed op de smaak. Bovendien zijn juli en augustus de voortplantingsmaanden en dat betekent dat de schelpen vol zitten met zaadcellen en eiwitten, hetgeen de smaak niet ten goede komt.

Waar let ik op bij de aanschaf
Het is handig om een netje vol te kopen. Doordat zo’n netje dicht zit, kunnen de vongoles niet open en heb je zo min mogelijk verlies. Belangrijk is dat er leven in de schelp zit. Dit test je door een tikje te geven op de openstaande schelp. Als deze zich daarna sluit, dan heb je te maken met een levende vongole. Oude schelpen ruiken bovendien, hebben een ‘oude’ kleur en een plakkerige schelp. Twee dagen bewaren in de koelkast is het maximum.

Schoonmaken
Vongole kun je gespoeld kopen. Laat ze onder de kraan even door je handen gaan en dan kunnen ze de pan in. Koop je ze niet schoon, dan kun je ze in ruim gezouten water doen. Laat ze een klein uurtje staan. De diertjes verwijderen zelf het zand uit de schelp. Daarna afspoelen met koud water en ze zijn klaar voor consumptie.

Bereiding
Vongole bereid je op dezelfde manier als mosselen. De schelpjes gaan heel snel open – denk aan zo’n 2 tot 3 minuten – en moeten niet te lang doorgaren om te voorkomen dat ze taai worden.

Wat drink ik erbij?
Gaan ze in de pasta, kies dan voor een witte wijn met bite en body. Vermijd de fruitige smaken, want die botsen met de smaak van de vongole. Een Italiaanse wijn is in zo’n geval natuurlijk helemaal speciaal: de witte falanghina-druif, de pecorino-druif of de trebbiano-druif bijvoorbeeld. Ook zeer geschikt: een droge witte wijn met een zachte smaak. Wat dacht je van een witte Bordeaux of Rhône?!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Reitsma Seafood, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van vongole, kun je terecht op de website van Reitsma Seafood. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Topchefs koken op Sterren Preuvenemint in Slot Zeist

Volgend artikel

Wandelen op Marker Wadden: florerende natuur met alleen winnaars

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.